به گزارش جام جم آنلاین مازندران،عباسعلی پورمند، با بیان اینکه عشایر به کسی گفته میشود که کوچرو، دارای پروانه مرتع و ایل و طایفه بوده، تعداد خانوار عشایر شهرستان سوادکوه را از نظر آمار یک هزار و ۷۲۱ مورد برشمرد و خاطرنشان کرد: از این تعداد حدود ۶۲۱ نفر در سامانه کشوری ثبت شده هستند.
نماینده اداره کل امور عشایری در شهرستانهای سوادکوه و سوادکوه شمالی دلیل این اختلاف ثبت کشوری و آمار شهرستان را در رابطه با تعریف کوچ دانست و با بیان اینکه در کشور دو نوع کوچ وجود دارد، توضیح داد: درون کوچ، دامداران در داخل یک شهرستان کوچِ ییلاق و قشلاق دارند و بیرون کوچ، دامداران از یک شهرستان به شهرستان دیگری ییلاق و قشلاق میکنند.
وی تعداد کل دام سبک و سنگین عشایر شهرستان سوادکوه را ۲۷۵ هزار و ۸۵۳ رأس برشمرد و گفت: سالانه عشایر شهرستان ۲ هزار و ۱۰۰ تن گوشت دام سبک و ۲ هزار ۲۱۰ تن گوشت دام سنگین، یک هزار و ۸۰۰ تن شیر و ۱۳۰ تن پشم تولید میکنند.
این مسئول دامداری کوچرو و زندگی عشایری را یکی از با قدمتترین پیشههای زندگی بشری دانست و افزود: عشایر و دامداران کوچرو شهرستان نسل در نسل دامدار بودهاند و عشایر قشر مظلوم و پر تلاشی است که خدمات ارائه شده توسط ما تنها انگیزهای برای آنها بهمنظور ادامه این شغل و ماندن در عرصه تولید است.
وی یکی از بزرگترین مشکلات عشایر درون کوچ شهرستان سوادکوه را مسئله ثبت مبنایی عنوان کرد و گفت: بر اساس دستورالعمل کشوری هر نوع خدماترسانی بر مبنای ثبت سامانه است به همین دلیل دامداران درون کوچ شهرستان سوادکوه نمیتوانند از این خدمات بهرهمند شوند.
اهدای ۶۴ دستگاه پنل خورشیدی به عشایر
پورمند با بیان اینکه تنها به دامداران برون کوچ که از شهرستانهای جویبار، ساری، سوادکوه شمالی و.. استانهای همجوار به مراتع شهرستان کوچ میکنند، خدمات ارائه میشود از جمله این خدمات به تحویل آرد و سوخت عشایر و آبگرمکن و پنلهای خورشیدی اشاره کرد و افزود: طی سه سال اخیر، ۶۴ عدد پنل خورشیدی به عشایر شهرستان داده شده است.
نماینده اداره کل امور عشایری در شهرستان سوادکوه با اشاره به وزن کم، قابلیت حملونقل و نصب آسان پنلها و آبگرمکنهای خورشیدی، گفت: عشایر در مراتع به برق شهری دسترسی ندارند و پنلها و آبگرمکن خورشیدی کمک حال آنها است و همچنین، بهرهمندی آنها از این موارد موجب کاهش تخریب مراتع نیز میشود.
وی با اذعان بر خشکسالی و تنش آبی در مراتع، مرمت و بازسازی چشمهها، برگزاری کلاسهای توجیهی، استفاده از پنلها و آبگرمکن خورشیدی را در همین راستا دانست و گفت: هر ساله مراتع نیازمندِ بازسازی چشمه به اداره کل امور عشایری استان معرفی شده و پس از تأیید کارشناسان مربوطه و تصویب طرح، صفر تا صد کار توسط پیمانکار انجام میشود.
پورمند به مسئله تخریب جادههای مرتعی توسط افرودسواران اشاره کرد و گفت: هر ساله ما با این چالش مواجه هستیم؛ آفرودسواری پوشش گیاهی مراتع و جادههای مرتعی را از بین میبرد و طی دستور دادستان شهرستان و پیگیریهای انجام شده، لیدرها شناسایی شدند و به آنها گفته شد که حضور آفرودسواران در مراتع ممنوع است و امیدواریم این مسئله بهطور کامل برطرف شود.
این مسئول از دیگر نیازهای عشایر شهرستان به نصب دکلهای مخابراتی، نصب حوضچه و حمام ضد کنه در مراتع برای پیشگیری از بیماریهای دام، نصب کانکس بهداشتی برای خانواده عشایر به دلیل سختی تردد به شهر اشاره کرد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت