۱- نگاهت به ساعت حرم حضرت زینب سلاما... علیها در ۱۳ کیلومتری دمشق که میافتد ساعت به وقت داغستان ابد بر دل؛ در دل و ذهنت شعلهور میشود. ساعت مقام سیده زینب سلاما... علیها؛ ساعت حوالی عروج و پرواز مرد میدان را در میان حرم و در غربت زیارت زنده میکند.
۲- شام، سختترین روضه اهل بیت علیهم السلام است «الشام الشام...» و شهریار شهر عشق از زینب و شهر دمشق گفته بود و سنگینی این فضا همچنان در هر نقطه از شهر فریاد میزند....
۳- در مسیر زیارت مقام بانو سیده رقیه سلاما... علیها و گذر از بازار حمیدیه و عبور از دروازه ساعت و رد شدن از کاخ اموی روضه مصوری است که روایت غربت و مظلومیت شیعه است. عشق شیرینترین بیماری دنیاست، نیازی به درمان ندارد. عشق به زیارت را از باب الصغیر در منطقه زینبیه آغاز میکنیم؛ قبرستانی قدیمی با قبور افرادی به بلندای تاریخ، چون بلال حبشی و حضرت فضه خادمه حضرت زهرای مرضیه سلاما... علیها تا مرقد عبدا... همسر حضرت زینب سلاما... علیها... ریوی شهدای کربلا و مضجع برخی امامزادگان که این گلدسته سفید نمادی از این آرامستان قدیمی است.
۴- سوریها یا همان عربها و به خصوص مردم سوریه، لبنان و عراق به شیرینیهای رنگارنگ و متنوع خود «حلویات» میگویند و در مسیر این بازار تاریخی به راحتی کام خود را شیرین میکنند و میروند و میآیند و گویی در طول این ایام و سالها هیچ حادثهای اتفاق نیفتاده و آرامش برایشان فراهم است. زندگی در شهر سوخته جاری است و مردم برای خرید به خیابانهای اصلی دمشق میروند و مایحتاج اولیه خود را تهیه میکنند و ثابت کردند که زندگی با مرگ دیگران نمیمیرد. مردم دمشق در بسیاری موارد با مشکلاتی که روبهرو میشوند، خم نمیشوند، مچالــه نمیشوند، خاک آلود نمیشوند و احساس نمیکنند که دیگر ارزش ندارند؛ صرفنظر از این که چه بلایی سرشان آمده است هرگز ارزش خود را از دست نمیدهند و هنوز هم برای زیستن در بین همشهریهای خود که دوستمان دارند، به تجارت و داد و ستد مشغولند و آدمهای با ارزشی هستند و در سادهترین بازار میوه هم به همدیگر احترام میگذارند.
۵- مسیحیهای شام برای ژانویه آماده میشوند و اهل سنت هم زندگی روزمره خود را میکنند؛ دروزیها و علویهای سوریه هم مشغول معاش و معیشت خود هستند و تنها شیعیان در غربت و مظلومیت شهیدان مدافع حرم حضرت زینب سلاما... علیها خون میگریند و یاد برادران شهید لبنانی، افغانی، ایرانی وپاکستانی خودرامرور میکنند؛ سروقامتانی که درریف (حاشیه) دمشق و حلب تا درعا و مناطق مختلف در برابر داعش متجاوز ایستادهاند.
۶- درب ورودی به زینبیه جوانانی رشید و نورانی در حاجزها (ایستگاههای بازرسی) ایستادهاند و چونان شیران جوان و پرانرژی از ورود روبهان و گرگصفتان حفاظت و صیانت میکنند تا مبادا گنبد طلایی رنگ دمشق ذرهای ضربه ببیند و نمیگذارند تا، چون حرم سیده سکینه سلاما... علیها، دختر امیرالمومنین علیابن ابی طالب وحضرتزهرایمرضیه سلاما... علیهم اجمعین تخریب شود و ددمنشان و وحشیان، فکر تخریب و ورود به سایر اعتاب مقدسه را در ذهن ناپاکشان هم مرورکنند.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد