به گزارش جام جم آنلاین ،سید مؤید محسن نژاد مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس گفت: مراسم یادمان یاس کبود که به مناسبت ایام شهادت حضرت زهرا (س) برگزار میشود، برگرفته از سنت دیرینه مردم روستای فتحآباد است که برای حفظ این آیین و سنت حسنه این آیین در فهرست آثار معنوی کشور به ثبت رسید.
او افزود: سنت حسنه یادمان یاس کبود پیشینهای بیش از ۱۵۰ سال دارد که نسل به نسل منتقل شده است و در این مراسم مردم روستا به مدت حداقل ۴۵ روز تا ۶۰ روز مشغول فضاسازی یادمان بوده و در این مدت مهمانان زیادی از سایر روستاها و شهرستانهای همجوار برای کمک در فضاسازی یادمان حضور یافته و میهمان مردم روستا هستند.
محسن نژاد ادامه داد: درگذشته شب شهادت حضرت زهرا (س) مردم بر روی پشتبام خانههای خود میرفتند و نام مبارک ایشان را فریاد میزدند و ذکر یا زهرا (س) سر میدادند و در شب شهادت، مردم همانند ایام محرم با استفاده از چوب و برگ نخل، کتل (تابوت) سربستهای ساخته و در تمامی کوچههای قلعه همراه با روضه و عزاداری میگرداندند و تشییعجنازه نمادین را انجام میدادند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان فارس بیان کرد: در این آیین، مراسم دیگ جوش یکی از برنامههای عزاداری شهادت حضرت زهرا (س) بوده که تعدادی از زنان و مردان در محل برگزاری مراسم، اجاقهایی با خشت و گل درست میکردند و هر کس بهقدر توانایی خود مواد مورد نیاز دیگ جوش یا به قول امروزیها پخت آش را تهیه میکردند.
او ادامه داد: دسته عزاداری درحالیکه تابوت نمادین آن حضرت را بر دوش داشتند، با گذشتن از کوچهها، در پایان در محل برگزاری مراسم دورهم جمع میشدند و با روشن کردن شمع دورتادور تابوت، به شیون و زاری میپرداختند و بعد از عزاداری همگی دور یک سفره آش نذری که پخته شده بود را اطعام میکردند.
محسن نژاد افزود: با توجه به گذشت زمان شکل برگزاری مراسم نیز تغییراتی داشته است و پس از ماه صفر با اعلام هیئتامنای یادمان یاس کبود و طبق برنامهریزی و طراحیهایی که از قبل انجامشده، فضاسازی مجموعه یادمان آغاز میشود.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان فارس گفت: در همان خانههای قدیمی در قلعه که امروز خالی از سکنه است و به متولیان یادمان واگذار شده، زندگینامه حضرت زهرا (س) و دیگر اهلبیت علیهمالسلام، با توجه به محتوای مشخص شده در هرسال بهصورت تجسمی با استفاده از تندیس، لباس و پارچه به نمایش درمیآید و نمایشگاهی به مدت ۲۰ روز برگزار میشود که بسیار مورد استقبال مردم قرار میگیرد.
نوزدهمین دوره یادمان فاطمی «یاس کبود» در شهرستان خفر بر پا شده و تا۲۶ آذر همه روزه از ساعت ۱۴ تا ۲۰ و روزهای پنج شنبه و جمعه از ساعت ۹صبح آماده بازدید علاقهمندان است.
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
رییس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت و درمان در گفتگو با جام جم آنلاین:
گفتوگوی جامجم با هاشم بیگزاده و مجید یحیایی، مجریان برنامه «صبحانه ایرانی »شبکه دو