یکی از مواردی که مانع توسعه روابط اقتصادی میشود، سخت بودن نقل و انتقال پول است که ظاهرا این معضل رفع شده و چارچوب اصلی این گزارش را تشکیل میدهد. کشورها شرکای خود را یا از همسایگان خود انتخاب میکنند یا با کشوری که بیشترین تجارت را دارند، برمیگزینند. ایران در طول سالهای گذشته از نظر سیاسی و توسعه محور مقاومت، اقدامات بینظیری داشته و کشورهای غربی نیز به این موضوع اذعان دارند اما در زمینه توسعه اقتصادی آنطور که انتظار میرود، عمل نمیکنند. سال۹۷ زمانی که اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهور راهی کشور سوریه شد، قرار بود یک بانک ایرانی در این کشور تاسیس شود و در آن زمان اعلام کردند تجار ایرانی آماده باشند اما تا پایان فعالیت دولت دوازدهم، خبری از این موضوع نبود. حالا در دولت سیزدهم قرار است روابط ایران و سوریه وارد فصل جدیدی شود. ازصادرات کالا گرفته تاصادرات خدمات فنیومهندسی که هم توان ایرانی رابه رخ جهان میکشد وهم سوریه ازآن بهره خواهد برد وتجار هردوکشور نیزکسب سود میکنند.
انتقال پول آسان شد
یکی از مشکلاتی که قبلا وجود داشت، بحث نقل و انتقال پول بود. پس از پایان جنگ سوریه قرار بود سوریه در ایران و ایران در سوریه یک بانک مشترک تاسیس کنند تا در زمینه انتقال پول راحت باشند اما عملکرد منفعلانه دولتهای گذشته در این زمینه و نگاه به دولتهای غربی برای رفع تحریمها باعث شد این اتفاق نیفتد. حالا پس از کش و قوسهای فراوان خبر رسیده که بانک ایرانی در سوریه احداث میشود. رئیسکلبانک مرکزی کشورمان در دیدار با نخست وزیر سوریه در دمشق از توسعه مناسبات پولی و بانکی ایران و سوریه و حذف دلار از مبادلات اقتصادی و تجاری دو کشور در آینده نزدیک خبر داد. محمدرضا فرزین، رئیسکلبانک مرکزی در این دیدار خطاب به حسین عرنوس، نخست وزیر سوریه گفت: تهران آماده است تا مناسبات بانکی و پولی به سوریه را بر اساس توافقات روسای جمهور دو کشور ارتقا دهد و راهاندازی بانک ایرانی در سوریه که بهزودی محقق خواهد شد، زمینه ساز رشد مناسبات و همکاریهای تجاری دو کشور خواهد بود.
وی با اشاره به زمینههای مختلف همکاریهای پولی و بانکی میان ایران و سوریه، بر آمادگی کشورمان برای اجرای توافقات در این عرصه و جایگزینی ارزهای ملی در تبادلات تجاری و اقتصادی دو کشور تاکید کرد.
حسین عرنوس، نخست وزیر سوریه در این دیدار ضمن ابراز امیدواری از آینده درخشان روابط اقتصادی میان سوریه و ایران تاکید کرد: برگزاری نشستهای فنی و اقتصادی میان کارشناسان و مسئولان دوکشور نویدبخش افزایش همکاریهای همهجانبه سوریه و ایران است.
وی با اشاره به ایجاد زمینه همکاریهای بانکی و پولی سوریه و ایران به منظور افزایش روابط اقتصادی دو کشور در نشست تخصصی روسای کل بانک مرکزی سوریه و ایران تصریح کرد: گام راهاندازی بانک ایرانی در سوریه در آینده نزدیک قطعا بنیانگذاری قوی برای اقدامات بعدی در عرصه توسعه همکاریهای اقتصادی میان دوکشور است.
جزئیات تجارت
براساس آمارهای گمرک ایران، صادرات هفت ماهه ایران به سوریه ۸۸هزار و ۵۹۴ تن به ارزش ۹۰ میلیون و ۵۵۸ هزار دلار بوده است. همچنین از این کشور ۸۳ هزار و ۸۳۱ تن به ارزش ۱۴میلیون و ۱۱۸هزار دلار کالا وارد شده است. دیروز اختتامیه (۱تا۸ آذر) نمایشگاه توانمندیهای صادراتی ایران در سوریه بود. نمایشگاهی که به تجار و فعالان اقتصادی ایران فرصت میداد در زمینه توسعه صادرات و سرمایهگذاری در کشورهای غرب آسیا خودی نشان دهند. با بالارفتن ضریب امنیت شهرهای سوریه و روال عادی زندگی در این کشور، تمام کشورهای همسایه شروع به سرمایهگذاری در حوزههای مختلف کردهاند که از جمله آنها میتوان به توافقات کشورهای حوزه خلیجفارس و اتحادیه عرب با سوریه اشاره کرد. با ورود هیأت بلند پایه سوری در چند روز اخیر به کشورمان و توافقات انجام گرفته پیرامون مسائل اقتصادی و اشاره مستقیم به حضور شرکتهای ایرانی در سوریه و حمایت همه جانبه از این موضوع در نشستهای چندجانبه با وزیر خارجه، رئیسجمهور و وزیر امور اقتصادی و دارایی و بانک مرکزی و سایر مسئولان کشورمان این فرصت سرمایه گذاری برای تولیدکنندگان ایران بهوجود آمده است که به توسعه خدمات و کالاهای تولیدی و صادراتی کمک شایانی خواهد کرد.