به گزارش جام جم آنلاین ،فوق تخصص غدد و متابولیسم و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز با اشاره به روند رو به رشد ابتلا به بیماری دیابت در جامعه، یکی از مهمترین علتهای این چالش سلامت محور را کمبود تحرک بدنی کافی و شیوع چاقی و اضافه وزن اعلام کرد.
دکتر محمود سوید به تبیین ابعاد مختلف بیماری دیابت و پیامدهایی که این بیماری میتواند برای مبتلایان و خانوادهها به همراه داشته باشد پرداخت و گفت: در چند سال گذشته شیوع دیابت حدود ۳۰ درصد افزایش داشته است که مهمترین علت آن را میتوان گسترش مشکلاتی مانند اضافه وزن، چاقی و کم تحرک بودن افراد دانست.
چرا توجه به بیماری دیابت اهمیت دارد؟
به گفته این پزشک عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیماری دیابت از این جنبه در نظامهای سلامت دنیا و سلامت عمومی جامعه بسیار مورد اهمیت این است که ابتلا به آن، پیامدهای بسیاری را برای فرد مبتلا و حتی اطرافیان او به همراه دارد؛ چرا که دیابت، به عنوان مهمترین عامل نارسایی کلیه و نیاز به دیالیز در جوامع امروزی محسوب میشود و مشکلات دیگری مانند نابینایی، قطع عضو، سکتههای قلبی و مغزی را نیز میتوان به آن نسبت داد.
دکتر سوید که روزانه بیماران بسیاری از سراسر استان فارس و حتی استانهای همجوار برای درمان دیابت به او مراجعه میکنند، معتقد است بسیاری از این عوارض با تشخیص زودرس و درمان به موقع قابل پیشگیری است که در این زمینه رعایت رژیم غذایی سالم و افزایش تحرک بدنی، نقشی اساسی ایفا میکند و مانند سپری دفاعی در برابر ابتلا به این بیماری محسوب میشود.
یک توصیه ساده، اما کاربردی برای پیشگیری از دیابت!
توصیه این پزشک فوق تخصص غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شیراز گنجاندن ورزش در برنامه روزانه به میزان دست کم پنج روز و هر بار، حدود ۳۰ دقیقه بود و ادامه داد: شاید سادهترین ورزشی را که بتوان برای افزایش تحرک بدنی در برنامه روزانه پیشنهاد داد، راهپیمایی تند باشد؛ با این کار به مقدار زیاد میتوانیم از ابتلا به دیابت جلوگیری کنیم؛ البته لازم است به زمینه ارثی و خانوادگی نیز در بروز دیابت توجه داشته باشیم.
او چالش جدی در مورد این بیماری را نا آگاهی افراد نسبت به ابتلای خود دانست و در این زمینه توضیح داد: حدود ۲۵ تا ۳۰ درصد افراد مبتلا به دیابت از بیماری خود آگاهی ندارند و در مواقعی، این نا آگاهی به مرزهای جبران ناپذیری نزدیک شده و به صورتی جدی، سلامت فرد به خطر میافتد.
نشانههای دیابت را بشناسیم
دکتر سوید گفت: این موضوع به شدت بالا بودن قند خون انسان بستگی دارد؛ قند خون زیر ۲۰۰ میلی گرم اغلب علامتی ندارد، مگر اینکه بیمار دچار عوارضی مانند نابینایی و مشکلات کلیوی و قلبی شود؛ بنابراین این موضوع که فرد علامتی ندارد، نشان دهنده عدم ابتلا به بیماری دیابت نیست.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، پر نوشی، پر ادراری، خشکی دهان، تاری دید و در موارد شدید کاهش شدید وزن را نشانههای هشدار دهندهای برشمرد که فرد، باید به پزشک مراجعه کند.
پزشک فوق تخصص غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شیراز با بیان اینکه در استان فارس حدود ۴۰۰ هزار نفر مبتلا به دیابت هستند، ادامه داد: علاوه بر بیماران استان فارس، حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد بیماران مبتلا به دیابت از استانهای جنوبی و همجوار برای دریافت خدمات درمانی به مراکز درمانی استان فارس و شیراز مراجعه میکنند.
پویش ملی سلامت، گامی در مسیر آگاهی زودتر، مراقبت موثرتر در برابر دیابت
دکتر سوید در بخش دیگری از صحبتهای خود آغاز پویش ملی سلامت در سراسر کشور و استان فارس، از بیستم آبان را فرصتی مناسب برای تمرکز بر دو بیماری دیابت و فشارخون بالا برشمرد که میتواند گامی امیدبخش در شناسایی به موقع مبتلایان به این بیماری محسوب شود و لازمه تحقق این امر را مراجعه افراد بالای ۱۸ سال جامعه به پزشک خانواده خود، پایگاههای سلامت و مراکز خدمات جامع سلامت، برای سنجش فشارخون و قندخون عنوان کرد.
او با بیان اینکه در این مراکز قند خون و فشارخون مراجعان به طور رایگان اندازه گیری میشود، اضافه کرد: افراد در معرض خطر ابتلا به دو بیماری دیابت و فشارخون بالا به مراکز درمانی ارجاع میشوند تا درمان برای آنان آغاز و از عوارض بیماری جلوگیری شود.
چرا باید به پویش ملی سلامت بپیوندیم؟
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز از تمامی افراد بالای ۱۸ سال در استان، به ویژه افراد دارای چاقی و اضافه وزن، افرادی که در خانواده آنان سابقه ابتلا به فشارخون بالا و دیابت وجود دارد و مادران باردار دعوت کرد تا در طول اجرای این پویش ملی که تا بیستم دی، در سراسر کشور در حال برگزاری است، نسبت به مراجعه به مراکز خدمات جامع سلامت، پایگاههای سلامت، پایگاههای پزشک خانواده، خانههای بهداشت و ایستگاههای غربالگری و سنجش دو عدد مهم سلامت خود، یعنی میزان قندخون و فشارخون، اقدام کنند.
دکتر سوید با تاکید دوباره بر اهمیت تحرک بدنی و رعایت رژیم غذایی مناسب، از مردم خواست مراجعه به مراکز بهداشتی درمانی و بررسی وضعیت سلامتی خود را تنها به پویشهایی که اجرا میشود محدود نکنند و در سال دست کم یک بار قند خون خود را اندازه گیری کنند.
پویش ملی سلامت با هدف شناسایی بیماران مبتلا به فشارخون بالا و دیابت، از بیستم آبان آغاز شده و تا بیستم دی، در سراسر کشور و استان فارس ادامه دارد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم