هرچند به دلیل همزمانی سئانسها، دیدن همه فیلمها امکانپذیر نیست و با توجه به چرخش جدول و تکرار فیلمها در روزهای آینده، میتوان در فرصتهای بعدی به تماشای آثار دیده نشده نشست. به جز مراسم افتتاحیه این رویداد که ساعت ۱۳ امروز در سالن ۹ پردیس سینمایی ملت برگزار میشود، بلافاصله نمایش فیلمها آغاز میشود. طبیعتا پیشنهاد ما به مخاطبان ساکن تهران، حضور در محل برگزاری این جشنواره و تماشای فیلمهاست. همچنین برای اطلاع از جدول نمایش فیلمها و برنامهها، مراجعه به سایت جشنواره فیلمکوتاه تهران به نشانی https://www.tisff.ir است، اما عجالتا اینجا فیلمهای روز اول را با زمان و محل دقیق نمایش از نظر میگذرانیم و امیدواریم با کیفیت خوب آنها، هم ضیافت آغازین فیلم کوتاه کامل شود و هم کنجکاوی و علاقه برای پیگیری این رویداد قوت بگیرد. پس قرار ما از امروز در پردیس سینمایی ملت.
با اینکه همه بخشهای جشنواره بینالمللی فیلمکوتاه تهران کنجکاوی برانگیز است و مخاطبان دوست دارند هیچکدام از بخشها و فیلمهای متنوع آن را از دست ندهند اما مثل دیگر جشنوارههای معتبر ایران، بیشترین توجه به بخش مسابقه سینمای ایران، آن هم بخش داستانی است. برای همین ابتدا سراغ برنامههای سالن یک پردیس سینمایی ملت در روز اول میرویم. از نکات مهم و قابل اشاره در این بخش، تنوع ژانری است و میتوان همان حرفهای مهدی آذرپندار، دبیر جشنواره و اولویتهای این رویداد در گوناگونی گونههای مختلف سینمایی را در اسامی ژانرها جستوجو کرد. با این امیدواری که تجربه ژانری در فیلمهای حاضر در جشنواره تنها به قصد بیلان کاری و بهرهبرداری اسمی از ژانرها نباشد و واقعا مختصات و مشخصات ژنریک در فیلمها و قصهها رعایت شدهباشد و فیلمسازان جوان حرفهایی برای گفتن داشتهباشند. باز ازدیگر نکات مهم، گوناگونی و تنوع جغرافیایی در میان خالقان آثار است و همه چیز محدود به تهران و پایتخت نمیشود و مشاهده فیلمهایی از شهرهای مختلف کشور، از گستردگی و پویایی فیلمسازی در حوزه فیلمکوتاه در جای جای این سرزمین خبر میدهد. توقعی که از سینمای بلند و حرفه ای هم میرود تا بتوان در این زمینه هم تمرکززدایی کرد و ما شاهد تولید فیلمهای سینمایی از سوی فیلمسازان شهرستانی در نقاط مختلف کشور باشیم و از ظرفیتهای استانی به بهترین شکل در فضای حرفهای سینما استفاده شود. و باز از دیگر بحثهای مهم و قابل اشاره، حضور پررنگ بانوان فیلمساز در این میان است که در این زمینه هم میتوان از ظرفیت و توانایی آنها در ادامه در سینمای بلند هم بهره برد.
در سئانس اول روز اول و از ساعت ۱۴ تا ۱۵ و ۳۰ دقیقه و در بخش داستانی مسابقه سینمای ایران قرار است این فیلمها را در سالن یک پردیس سینمایی ملت ببینیم: آدلاید (فرهاد غریبی) درام، تهران/ ضلعی برای خروج (احسان همتی) درام، شیراز/ یوفو (سیدحمید حسینی و سیدمهدی حسینی) فانتزی و علمی ـ تخیلی، بیرجند/ ناظر (ابوالفضل عزیزی) درام، تهران/ داستان یک شب دزدی (مهدی هادیزاده) کمدی، تهران.
سئانس دوم سالن یک از ساعت ۱۶ تا ۱۷ و ۳۰ دقیقه به نمایش این آثار اختصاص دارد: کوچ (امید یوسفی) ملودرام، تهران/ روزی روزگاری سینما (علیرضا شمالی) کمدی فانتزی، گرگان/ قوتار (علی علیزاده) رازآلود، تهران/ تکان (شاهین حق شعار) تریلر نئونوآر، تهران/ جاذبه غیرنیوتونی (علیرضا صادقی) درام، تهران.
در سئانس سوم سالن یک ازساعت ۱۸ و ۳۰ دقیقه تا ۲۰ این فیلمها را خواهید دید: داستان اسباب بازی (علیرضا استوار) درام فانتزی، تهران/ سربسته (یاسر خیر) کمدی، تهران/ دَدَ چوپان (سهیلا پورمحمدی) ملودرام، رشت/ اذان صبح به افق یزد (زهره صباغیان) ملودرام، یزد/ زنان لجمن (زیور حجتی) رازآلود و وحشت، اصفهان.
در سئانس چهارم سالن یک از ساعت ۲۰ تا ۲۲ و ۳۰ دقیقه هم این فیلمها اکران میشود: لاری (میثم مرادی) درام، تهران/ دنیا منم فوعه (مصطفی آقامحمدلو) دفاعمقدس، تهران/ کرم چاله (سیداحسان طالقانی اصفهانی) کمدی فانتزی، اصفهان/ سردست (فاطمهسادات جوادی) درام، قم/ اوروبروس (فرهنگ عمرانی) رازآلود، گرگان/ صونا (زهرا ترکمنلو) درام، تبریز.
در سالن ۲ روز اول هم فیلمهای داستانی نمایش داده میشود، سئانس اول از ساعت ۱۴ تا ۱۵ و ۳۰ دقیقه این آثار را میبینیم: تاخاریها (محمد آریانیک) رازآلود/ تهران، گربهماهی (امیرحسین مهماندوست) کمدی فانتزی، تهران/ رویای نیمهجان (آرمین اعتمادی) ملودرام، تهران/ مورچه (فرهاد شنتیایی) درام، تهران/ استیک (کیارش دادگر) درام جنایی، تهران.
در سئانس ۲ از ساعت ۱۶ تا ۱۷ و ۳۰ دقیقه این فیلمها را ببینید: پسر خورشید (راد پورجبار) ملودرام، تهران، بیهوا (رویا پارسا) درام، تهران/ آلفا (مسعودمحمدیتاکامی، مهیار صیفوری) رازآلود فانتزی، تهران/ خوانا بنویسید (مرتضی علیزاده) پلیسی معمایی، مشهد/ کمپانی (ایلناز خیرخواه) ملودرام، قزوین. سئانس ۳ از ساعت ۱۸ تا ۲۰ و ۳۰ دقیقه به پخش این آثار اختصاص دارد: تاکسیدرمیست (بهزاد علوی، سوسن سلامت) درام فانتزی، تهران/ شریف (محمد علیزادهفرد) دفاع مقدس، تهران، زمرد (مجتبی اسماعیلزاده بلوچ) فانتزی، تهران/ مدیرمدرسه (میکائیل دیانی) درام، تهران/ خیال آبی (الناز قنبری) درام، تهران.
در سئانس۴ از ساعت ۲۰ تا ۲۲ و ۳۰ دقیقه این فیلمها نمایش داده میشود: بازسازی (علی توکلی) درام معمایی، تهران/ آپولو (فرزاد رنجبر) کمدی، سمنان/ افسانه کوه ننوک (محمدرضا مرادی) فانتزی علمی-تخیلی، تهران/ پیله (مونا فرخنده) درام، تهران/ صوراحیل (اسماعیل عظیمی) ملودرام، قم.
بخش بینالملل جشنواره فیلم کوتاه هم از امیدواریها و کنجکاویهای امسال این رویداد است. همین سرچراغی و روز اول و در سالن ۹ میتوانید بخشی از فیلمهای خارجی را تماشا کنید. از ساعت ۱۶ تا ۱۷ و ۳۰ دقیقه این آثار را ببینید: از قصد/ لیتوانی/ داستانی، برلین کوچک/ فرانسه/ مستند، تکثیر/ فرانسه/ داستانی، کفاش بهشت/ عراق/ تجربی، مامان/ اسپانیا/ داستانی، از طرف ما/ ایتالیا/ پویانمایی، سرگشتگی/ ترکیه/ داستانی. در سئانس ۳ از ساعت ۱۸ تا ۲۰ و ۳۰ دقیقه این فیلمها را خواهید دید: جهان دورریختنی/ ترکیه/ مستند، طعم دریا/ چین/ داستانی، اکنون/ چین/ تجربی، سوروایکا/ رومانی/ پویانمایی، یک روز روشن آفتابی/ آمریکا/ داستانی، میا/ اسپانیا/ داستانی.
در سئانس ۴ از ساعت ۲۰ تا ۲۲ و ۳۰ دقیقه هم این فیلمها به نمایش درمیآید: پستچی/ قرقیزستان/ مستند، وقتی جنگ تمام شود/ ایتالیا/ پویانمایی، همه در آخر میروند/ آلمان/ داستانی، خدایان -۱/ آفریقای جنوبی/ تجربی، مورچه/ هلند/ داستانی، مارونی/ فرانسه، پژواک/ فرانسه/ داستانی.
آثار پویانمایی هم در این سالها همیشه حضور پررنگی در جشنواره فیلم کوتاه تهران داشتند. این دوره هم از این موضوع مستثنا نیست. در همین روز اول و در سالن ۱۰ میتوانید فیلمهای پویانمایی مسابقه سینمای ایران را ببینید. در سئانس اول و از ساعت ۱۴ تا ۱۵ و ۳۰ دقیقه این فیلمها را در این بخش خواهید دید: تبر/ اسماعیل جباری/ لاهیجان، حفره بعدی/ فاطمه احمدی/ اراک، پیانو/ مرجان کشانی، شهاب شمسی/ تهران، جنگ و رنگ/ عدنان زندی/ سنندج، دژکاک/ آزاد معروفی/ تهران، متورم/ زهرا خورشیدی/ بابلسر، دنیای خاکستری خاکستری/ سیدمحسن پورمحسنیشکیب/ رشت.
سینمای جوان و جشنواره فیلم کوتاه محل تجربه و نوگرایی و کارهای خلاقانه است. از اینرو فیلمهای تجربی هم همیشه یک پای حاضر در جشنواره فیلم کوتاه تهران هستند. امروز و از ساعت ۱۶تا ۱۷ و ۳۰ دقیقه میتوانید به تماشای فیلمهای تجربی بنشینید: مکعب قرمز/ فرهان بهپور/ مشکینشهر، آدمی/ احسان میرزایی/ قزوین، اشعه جاز/ کیان زمانی/ تهران، اولریکا/ حسن وحدانی/ تبریز، آخرین برف/ شایان نقیبی/ تهران، پا د بوره/ محمد کچویی/ خمینیشهر، هبوب/ شیوا بافهم/ شیراز.
در همین سالن ۱۰، فیلمهای بخش جانبی (فیلمهای استعدادهای نو) به نمایش درمیآید. از ساعت ۱۸ تا ۲۰ و ۳۰ دقیقه این آثار را خواهید دید: رابرت/ محمدجواد حقانیفرد/ تهران، یاشار/ سینا چمنی/ تبریز، لمس/ بردیا دیانت/ تهران، وزرا/ حمیدرضا خسروی/ نور، پرنسس/ محمدحسین عباسی/ تهران، جنگ جهانی چهارم/ امیر شاملو/ تهران.
فیلمهای مستند مسابقه سینمای ایران هم همیشه حرفهایی برای گفتن دارد و استعدادهای نویی در آن کشف میشود. سئانس ۴ سالن ۱۰ و از ساعت ۲۰ تا ۲۲ و ۳۰ دقیقه امروز به نمایش این آثار اختصاص دارد: سایه سلطان/ هادی شریعتی/ تهران، دارتاش/ خلیل صحراگرد/ مریوان، من کدا هستم/ فرح زارع/ تهران، یک قایق روی دریا/ آرمان قلیپور دشتکی/ شهرکرد.
در بخش بر بال خاطرات هم همانطور که از نامش پیداست آثاری از چهرههای شناخته شدهتر سینما و از سالهای دور و گذشته جشنواره فیلم کوتاه تهران پخش میشود. از ساعت ۱۴ تا ۱۵ و ۳۰ دقیقه امروز در سالن ۸ این فیلمها را خواهید دید: آقا پسری مثل من/ علی محمدقاسمی، حیدربابا/ کریم عظیمی، منطق مطلق اتفاق/ بهرام توکلی، مونولوگ/ کاوه قهرمان، اتاقی در نیویورک/ بنیامین هفتلنگ، گورمردها/ علی مردمی.
بخش کتاب و سینما هم از امروز در جشنواره کلید میخورد. در سئانس ۲ و از ساعت ۱۶ تا ۱۷ و ۳۰ دقیقه این فیلمها به نمایش درمیآید: قوتار/ علی علیزاده/ تهران، دنیا منم فوعه/ مصطفی آقامحمدلو/ تهران، خودکشی به سبک نیچه/ پیام کردستانی/ سنندج، صوراحیل/ اسماعیل عظیمی/ قم، ناسوخ/ اصغر عباسی/ تهران. در بخش ایران جوان ۱ و در سالن ۳ هم این فیلمها اکران میشود: سون سوز/ کاظم قلیزاده/ داستانی/ اردبیل، فیل سفید/ مهدی برجیان/ داستانی/ تهران، باشه برای فردا/ علی رحیمی/ تهران، به توان پنج/ عبدا... حیدری/ مستند/ تهران.
در سئانس چهار و از ساعت ۲۰ تا ۲۲ و ۳۰ دقیقه هم شاهد ادامه اکران بر بال خاطرات خواهیم بود: صیاد کوچولو/ محمد عرب، آقای س چگونه قاتل شد/ علیرضا محمودی، فستیوال/ مهدی نادری، دو خواهر/ بیژن میرباقری، این راه همیشه بود/ مسعود امینی، جوخه/ آزاد محمدی.
ازجمله اخباری که در آستانه برگزاری چهلمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران منتشر شد، میتوان به پیام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و برگزاری جایزه نقد فیلم کوتاه اشاره کرد. فارغ از پیام وزیر ارشاد، برای اولین بار در ادوار مختلف جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران، مسابقه نقدنویسی از آثار حاضر در چهلمین دوره جشنواره برگزار میشود. در متن این فراخوان آمده است: با توجه به نیاز فضای فرهنگی کشور به جریان نقد حرفهای، اولین دوره جایزه نقد فیلم بر بستر نقد فیلم کوتاه در چهلمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران برگزار میشود که اهداف برگزاری جایزه نقد فیلم به شرح زیر است: شناسایی و معرفی استعدادها در حوزه نقد و نگارش سینمایی، تقویت جایگاه فیلم کوتاه بهعنوان پایگاه سینمای حرفهای از طریق جریان نقد و ژورنالیسم سینمایی و کنشگری جریان نقد در حوزههای فرهنگی، اجتماعی و سیاسی کشور، تقویت بنیه دانش تولیدکنندگان و نویسندگان سینمایی از طریق ایجاد فضاهایی برای اشتراکگذاری اندیشه. علاقهمندان به شرکت در مسابقه جایزه نقد فیلم از زمان انتشار فراخوان تا پایان جشنواره، فرصت دارند تا با نامنویسی در سامانه دوزیست و گرفتن کد رهگیری برای شرکت و تماشای آثار مد نظر اقدام کنند.
هر فرد تنها مجاز به ارسال یک نقد به مسابقه است. از این رو لازم است علاقهمندان تنها یکی از نقدهای خود را حداکثر ۵۰۰کلمه و در قالب فایل ورد به ایمیل دوزیستگاه به نشانی Dozistgah.festival@gmail.com ارسال کنند. پس از اتمام چهلمین جشنواره فیلم کوتاه تهران و معرفی هیاتداوران جایزه نقد فیلم، آثار رسیده داوری شده و طی مراسمی که زمان آن متعاقبا اعلام خواهد شد، مورد تقدیر قرار خواهند گرفت. جوایز مسابقه به شرح ذیل است:
نفر اول ۳۰،۰۰۰،۰۰۰ ریال
نفر دوم ۲۰،۰۰۰،۰۰۰ ریال
نفر سوم ۱۰،۰۰۰،۰۰۰ریال
همچنین برگزیدگان و شرکتکنندگان در این رقابت که نام آنها در فهرست مسابقه ثبت شده باشد، میتوانند از مزایای شرکت در کارگاههای سینمایی بعدی برخوردار شوند. جزئیات برگزاری این کارگاهها متعاقبا اعلام خواهد شد. مهلت ارسال نقدها از ۲۷مهر لغایت ۴ آبان است.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم