باتوجه به اینکه باید از همین تعداد معدود فیلمهای کودک ساخته شده حمایت کرد، دانستن اینکه چه فیلمهایی در جشنواره امسال فیلمهای کودک و نوجوانان حضور دارند، خالی از لطف نیست. طبق گفته دبیر جشنواره از بین ۵۱ فیلم متقاضی شرکت در این بخش - که هنوز معلوم نیست این فیلمها چگونه ساخته شدهاند، زیرا هیچ خبری از آنها منتشر نشده و حتی در سایت سازمان سینمایی نیز نامی از آنها دیده نمیشود -۱۴ اثر انتخاب شد که همانگونه که گفته شد، سه فیلم «درآغوش درخت» بهتهیهکنندگی محمدرضا مصباح و سجاد نصراللهینسب و کارگردانی بابک خواجهپاشا، «کاپیتان» بهتهیهکنندگی سیدصابر امامی و کارگردانی محمد حمزهای و «هوک» بهتهیهکنندگی علی آشتیانیپور و کارگردانی حسین ریگی سال گذشته در جشنواره حاضر بودند و فیلم «سیارک» هم مهمان جشنواره جهانی فیلم فجر بودهاست. سه فیلم پویانمایی هم که از تولیدات سالهای گذشتهاست، مثل فیلم «مسافری از گانورا» که در سال۹۹ در استان خراسان رضوی ساخته شده نیز امسال در بخش مسابقه بلند داستانی حضور دارد. اکثر فیلمهای حاضر در جشنواره دارای نوعی تنوع اقلیمی است که داستان و روایت آنها را متفاوت و زاویه بصری جدیدی را به مخاطبان کودک و نوجوان ارائه میکند.
«استعداد من» فیلمی بهتهیهکنندگی و کارگردانی حمید عبداللهی نجفآبادی است. بخشی ازاین فیلم برگرفته از تجربه شخصی فیلمساز است و درباره کودکی صحبت میکند که در جستوجوی عشق وعلاقه خود میرود اما والدینش تلاش میکنند تا فرزندشان را به خواستههای کودکی خودشان که ناکام مانده، نزدیک کنند.
«آلفا و ربات نابودگر» بهتهیهکنندگی بهروز نشان و کارگردانی شهرام قدیری اولین فیلم رباتیک سینمای ایران بهحساب میآید. قصه فیلم درباره ربات نابودگر و قدرتمندی است که با نیتهای شوم یک جادوگر اهریمن از سیاره خود ربوده میشود تا با قدرت گرفتن بتواند جهان را به تسخیر این جادوگر دربیاورد. در این مسیر تیم رباتیک آلفا که دانشمندان رباتیک هستند، تهدید میشوند که باید به این جادوگر کمک کنند. جادوگر آنها را هم میرباید تا مجبور به راهاندازی ربات شوند.
«خیابان ملک» بهتهیهکنندگی احسان سلطانیان، مهران هادی و کارگردانی احسان سلطانیان، ادای دینی به فیلم و سریال قصههای مجید و خالق آن مرحوم کیومرث پوراحمد است؛ این فیلم داستان دو کودک را روایت میکند که برای رسیدن به خواسته خود، درگیر مسائلی میشوند. میثم و مهسا، همراه سرویس مدرسه، در ترافیک گرفتار میشوند.
«درآغوش درخت» فیلمی بهتهیهکنندگی محمدرضا مصباح و سجاد نصراللهینسب و کارگردانی بابک خواجهپاشاست. بابک خواجهپاشا با فیلم در آغوش درخت، یکی از جوانانی است که از آذربایجان غربی پا به عرصه فیلمسازی گذاشته است. این فیلم روایتگر بحران پیچیده زندگی کیمیا و فرید است که ۱۲سال از ازدواجشان میگذرد. این بحران، جهان زیبای فرزندانشان را به هم میریزد؛ کودکانی که هیچچیز جز سادگی و مهربانی را در زندگی نمیشناسند. در آغوش درخت محصول سال۱۴۰۱ است که سال گذشته در چهلویکمین دوره جشنواره بینالمللی فیلم فجر اکران شدهاست.
«سیارک» فیلمی بهتهیهکنندگی و کارگردانی مهدی حسینیوند است که اولین بار در جشنواره جهانی فیلم فجر به نمایش درآمده و جایزه بهترین فیلم بخش جلوهگاه شرق را از آن خود کردهاست. در خلاصه داستان این فیلم آمدهاست: ابراهیم ۱۲سال دارد. او با مادر و پنج برادر و خواهر قد و نیمقدش در دو اتاق کوچک تو در تو، در منطقهای کویری و دور از روستا زندگی میکند. مادر ابراهیم دلش روشن است که روزی پسر بزرگ و شوهرش که دو سال پیش برای کار رفته و هرگز برنگشتهاند، برمیگردند و بار سنگین زندگی از روی دوش ابراهیم برداشته میشود.
«سینگو» فیلمی بهتهیهکنندگی ایرج محمدی و کارگردانی علیرضا محمدی روزبهانی است که در زبان محلی هرمزی به معنای خرچنگ است. این فیلم درباره دختری است که با حفظ کیان خانواده، به حل مسأله محیطزیست میپردازد. روزبهانی که در سالهای گذشته با فیلمهای کوتاه در جشنوارههای متعدد بینالمللی حضور داشته، در اولین اثر سینمایی خود سراغ داستانی با قهرمانان کودک و اهمیت محیطزیست در جزیره قشم رفتهاست.
«قهرمان من» به تهیهکنندگی مرتضی و محسن آتشزمزم و کارگردانی مرتضی آتشزمزم روایتی از حضور کودکان و نوجوانان در دوره کرونا را به تصویر میکشد. داستان این فیلم درباره فرشته است که مجبور میشود چند هفته پیش پدربزرگش بماند، چون مادرش پرستار است و در همهگیری کرونا، کادر درمان باید در کنار بیماران باشند.
«کاپیتان» فیلمی بهتهیهکنندگی سیدصابر امامی و کارگردانی محمد حمزهای است که در جشنواره فیلم فجر چهل و یکم نیز حضور داشتهاست. در خلاصهای از داستان این فیلم آمدهاست: در بخش کودکان سرطانی بیمارستان، دو پسربچه به نام عیسی و علی، که رویای فوتبالیست شدن دارند، تصمیم میگیرند قبل از آخرین عمل سنگین علی، دور از چشم پزشکان و پرستاران، به رویای خود دست یابند.
«ملکه آلیشون» فیلمی بهتهیهکنندگی و کارگردانی ابراهیم نورآورمحمد است. آلیشون نام یک درخت ۳۰۰۰ساله در کشور تایوان بود که به علت سهلانگاری و ندانمکاریها، توفانی آن را بر زمین زد و شکست، پس ازاین ماجرا، اهالی کشور ناراحت بودند که چرا از درخت که بهعنوان سمبلی که در تایوان شناخته میشد، مراقبت نشد و آن را استوار نکردند. حتی بعد از شکسته شدن این درخت آلیشون برای آن عزاداری گرفتهشد.
«هوک» بهتهیهکنندگی علی آشتیانیپور و کارگردانی حسین ریگی است که پیشتر در چهل ویکمین دوره جشنواره فیلم فجر حضور داشتهاست. حسین ریگی در دومین تجربه فیلمسازی سراغ قصهای رفته که همه ماجرای آن در سیستان و بلوچستان میگذرد.
«یک تکه ابر» بهتهیهکنندگی و کارگردانی علی قویتن است. داستان فیلم درباره پسربچهای است که با رویاهای خود زندگی میکند. گوشهای او گاهی دچار اختلال میشود و شنواییاش را از دست میدهد اما این موضوع برای او یک راز است و سعی میکند آن را مخفی کند. این فیلم مانند فیلمهای قبلی این کارگردان، حوالی اصفهان و کاشان ساخته شدهاست.
ورود نوجوانی به دنیای بازیها
«ایلیا، جستوجوی قهرمان» بهتهیهکنندگی و کارگردانی سیدعلی موسوینژاد یک اثر نیمه پویانمایی درباره چهار نوجوان است که از برترین گیمرهای جهان هستند. یکی از این نوجوانان، آرش پسر ۱۰ساله ایرانی است که وارد بازی میشود که از سمت والدینش نهی شدهاست. از همین اینجاست که پویانمایی آغاز شده و در واقع چالش ذهنی بین بچهها و بزرگترها را در ارتباط با آسیب بازیهای رایانهای به نمایش میگذارد. حدود دوسال تولید این فیلم که ترکیبی از فیلم زنده و انیمیشن است، طول کشید و گروه تولید بخشهای زنده نیز حدود ششماه در تهران، مشهد، کاشمر و قم طول کشید. حدود ۱۴بازیگر اصلی و ۲۰فرعی کودک نوجوان و حدود ۷۰ بازیگر کودک نوجوان به عنوان هنرور در این فیلم حضور دارند.
«سفر به تاریکی» به تهیه کنندگی محمدمهدی نخعی راد و کارگردانی علی بصیرینیک دومین پویانمایی از استان خراسان رضوی است که به سی و پنجمین جشنواره فیلمهای کودکان و نوجوانان اصفهان راه یافتهاست. سفر به تاریکی درباره کودکی است که درگیر اختلافات بین پدر و پدربزرگ خود شده و تجربهای از گذشته دارد که با دیدگاه فعلی او درآمیختهاست. این اثر مناسب گروه سنی ۹تا ۱۵سال است که قطعا از دیدن آن لذت میبرند. براساس گفتههای محمدمهدی نخعیراد، تهیهکننده این پویانمایی ۹۰ دقیقهای کاملا با سرمایه شخصی تولید شده و هزینه دولتی ندارد و ساخت آن حدود سه سال طول کشیدهاست.
«مسافری از گانورا» سومین اثر پویانمایی به تهیهکنندگی سیدمحمدحسین علمدار و کارگردانی تولید سازمان سینمایی سوره حوزه هنری است که با استفاده از ظرفیتهای استانی و در شهر مشهد تولید شدهاست. داستان مسافری از گانورا درباره موجودی فضایی است که به زمین میآید و با کمک پسری معلول به جستوجوی فرمانروای سیاره خود که در زمین گم شده، میرود تا صلح را به سرزمینش بازگرداند. این پویانمایی پیش از این قرار بود با نام «مسافری از دایتیا» تولید شود.این انیمیشن، جدیدترین محصول مرکز انیمیشن سوره است که با همکاری مؤسسه فرهنگی تصویر هنر پارسارگاد شرق مشهد، صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه تهران وصندوق پژوهش و فناوری سپهر، از بستر رویداد رویازی تولید و در «سام استودیو» به مدیریت دوبله امین قاضی و هنرنمایی صداپیشگانی مانند لیلا سودبخش، شهره روحی، محمد خاوری، عاطفه رضواننیا و سمیه الیاسی دوبله شدهاست.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
ابراهیم الموسوی، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با «جامجم»:
در گفتوگو با بهرام کلهرنیا، دبیر هفدهمین جشنواره تجسمی فجر عنوان شد
رئیس کمیسیون عمران و حملونقل شورای شهر تهران درگفتوگو با «جامجم»:
«جامجم» در گفتوگو با مدیر بخش زلزله و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، دلایل بروز و راههای مهار فرونشست زمین را بررسی میکند