تحمیل یک جنگ هشت ساله به منظور شکستن عزم و اراده مستحکم ملت ایران بود، اما با برغم همه پیشبینیها و البته امیدوارهایی که معاندان و دشمنان انقلاب اسلامی برای تزلزل در ارکان نظام و ایجاد شکاف میان امت و امام داشتند، اما راهبریهای موثر معمار بزرگ انقلاب و همچنین همراهی مردم نه تنها باعث شد ایران در هماوردی با ۳۶ کشور دنیا حتی یک وجب از مرزهای آبی و خاکی خود را از دست ندهد بلکه با روح تازهای از مقاومت و ایستادگی در برابر جبهه باطل در بین کشورهای منطقه دمیده شد و امروز ما شاهد نضج گیری محور مقاومت حتی در فراسوی منطقه غرب آسیا هستیم. حاج عظیم ابراهیم پور از فرماندهان دوران دفاع مقدس و مسئول قرارگاه جهاد تبیین در گفتگو با جام جم آنلاین به بیان دیدگاههای خود درباره آثار، ثمرات و دستاوردهای دوران دفاع مقدس بعد از جنگ هشت ساله پرداخت.
وی با بیان اینکه برای تحلیل هر چه بهتر دوران دفاع مقدس باید جایگاه بدانیم که جایگاه این رخداد مهم در کجای تاریخ قرار دارد خاطرنشان کرد: در این تحلیل ابتدا باید جایگاه حق و باطل را در این ماجرا روشن کرد. این جایگاه از زمان رویارویی آدم و ابلیس شروع میشود و جنگ حق و باطل تا زمان حضرت موسی ادامه پیدا میکند. اگر دقت کنیم میبینیم که بیشترین آیات قرآن مربوط به قوم بنی اسرائیل و موسی (ع) است و اینکه چرا به این وسعت موضوع بین اسرائیل در قرآن به صورت مشروح پرداخته شده به خاطر این است که این رویارویی و چالش، شکل تمدنی به خود میگیرد.
حاج عظیم ابراهیم پور ادامه داد: جبهه باطل در دوران حضرت موسی برای اولین بار شاکله مثلث زر، زور و تزویر را به خود گرفت. به عبارت دیگر در این چینش، فرعون نماد زور، قارون نماد زر و هامان وزیر فرهنگی و اجتماعی فرعون هم نماد تزور است. موسی با این مثلث درگیر میشود و تجلی این مثلث در جریان یهود نمود پیدا میکند. جریان یهود بعد از موسی همین مثلث زر و زور و تزویز در مصاف با ادیان آسمانی و پیامبران الهی مثل موسی (ع) و عیسی (ع) در میآید و حتی چالشهای فراوانی را با پیامبر اکرم (ص) و حضرات ائمه معصومین پیدا میکند. وقتی با وقایع تاریخ اسلام نگاه دقیقی میکنیم میبینیم که در پشت پرده بسیاری از رخدادهای جانسوز صدر اسلام مثل جنگهای امام علی و قصه عاشورا و به شهادت رساندن امامان معصوم دستهای پنهان یهود قرار دارد. این جریان حتی در بسیاری از تحولات تاریخی بشر هم نقش موثر داشت و از جمله اینکه آنها از عوامل اصلی خارج شدن قدرت از دست کلیسا در دوران قرون وسطی بودند و در راه اندازی بسیاری از مکاتب بشری هم تاثیرات مهم خود را گذاشتند. از قرون وسطی به بعد ما با مجموعهای از ایسمها مختلف مواجه شدیم که ریشه آن به جریان یهود بر میگردد. فرایند تاریخ در نهایت به انقلاب اسلامی میرسد و دراین مقطع آرایش جنگی حق و باطل به صورت جدیتر شکل میگیرد و اول انقلاب همین مثلث زر و زور و تزویر شرایط را برای وقوع ۵۲ کودتا مهیا میکند. به خاک و خون کشیدن مردم با انجام عمل جنایتکارانه ۱۷ هزار ترور و همچنین وقوع هشت سال دفاع مقدس و... از جمله اقدامات خبیثانه این جریان خطرناک بود.
مسئول قرارگاه جهاد تبیین با بیان اینکه ما در طول دوران دفاع مقدس شاهد بودیم که نظام سلطه به همراه صهیونیسم جهانی و رژیم اشغالگر قدس به همراه ۳۶ کشور دنیا با ایران اسلامی درافتادند تصریح کرد: درباره این همراهی و هماهنگی اسناد و مدارک فراوانی وجود دارد و به عنوان نمونه میتوان به این نکته اشاره کرد که به غیر از عراق ما از ۱۸ کشور دیگر هم اسیر داشتیم. بقیه کشورهای همراه با نظام سلطه هم اگرچه ممکن است پیاده نظامی را برای یاری عراق ارسال نکرده باشند هم از هیچ کمک مالی و پشتیبانی ستادی مثل گیسل داشتن تانک و مهمات و اسلحه و... فروگذار نبودند.
وی ادامه داد: در یک عبارت کلی باید گفت که تمام استکبار و جبهه طاغوت در دوران هشت ساله دفاع مقدس پشت سر صدام قرار گرفتند و ما طی این سالها فقط با دیکتاتور بغداد نجنگیدیم بلکه تمام جبهه باطل با همه توان خود به صحنه آمدند تا مرکز ثقل جبهه حق را که ایران اسلامی بود نابود کنند و البته ناکام ماندند. این جریان خطرناک اگرچه توانست در برابر پیامبران الهی قد علم کند و دینهای گذشته را به انحراف بکشاند البته ۱۴۰۰ سال در پشت سد مستحکم اسلام ایستاد و نتوانست این حصن حصین را درهم بشکند.
ابراهیم پور با بیان اینکه علت ناکامی جبهه باطل هم ناشی از ایستادگی نظام ولایت فقیه و پیوند هنرمندانه امام با امت بود گفت: امتی که تابع امام باشد نتیجهای جز این نخواهد داشت و همه افتخار ما این است که عصاره باطل در برابر ما ایستادند و ما در برابر آن محکم ایستادگی کردیم و البته این رویارویی همچنان ادامه دارد. تصریح بر جنگ حق و باطل حتی در بیانیهای که به مناسب پذیرش قطعنامه ۵۹۸ از سوی امام راحل صادر شده بود مورد تاکید قرار گرفت. امام خمینی در فرازی از این پیام تاریخی خود به این نکته اشاره کردند که جنگ ما جنگ حق و باطل بود و تا باطل هست مبارزه هست و تا مبارزه هست ایستادگی ما در برابر ظلم تدوام خواهد داشت. به عبارت دیگر شان موجودیت و حیات ما این است که با طاغوت مبارزه کنیم.
وی با اشاره با دستاورد اساسی انقلاب اسلامی خاطرنشان کرد: همانطور که رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار با دانش آموزان در یازدهم آذر ۱۴۰۱ به آن اشاره کردند ما در حال ورود به نظم جدید جهانی هستیم و به طور کلی ترتیبات بینالمللی و معادلات جهانی دچار تغییر و تحول میشود. نظم جدید جهانی سه شاخصه و ویژگی مهم دارد نخست انزوای آمریکا است. ایالات متحده با همه دار و ندارش دغدغه تجزیه شدن دارد و ایالتهای آمریکا از درون در حال خودمختاری هستند. اقتصاد این کشور در حال فروپاشی است و کم کم دلار از معادلات بینالمللی حذف خواهد شد. شاخص دوم این پیچ تاریخی این است که قدرت از غرب، آمریکا و اروپا به آسیا منتقل خواهد شد. طبعا ایران در چنین شرایطی با توجه به اینکه در چهارراه بینالمللی و تاریخی قرار دارد حتما مورد توجه کشورهای دیگر قرار دارد.
مسئول قرارگاه جهاد تبیین افزود: ویژگی سوم که مهمتر از دو شاخه دیگر است ورود تفکر جدیدی به عرصه فکر و اندیشه است. سلطه گری و سلطه پذیری تا مدتها نظم غالب در عرصه روابط بینالمللی بود، اما ما در طول هشت سال دفاع مقدس نشان دادیم که سر تسلیم در برابر سلطه گریهای آمریکا و اروپا فرود نخواهیم آورد و به هیچ وجه با سلطه پذیری دیگر کشورها در برابر نظام استکباری کنار نمیآییم. همین تفکر بود که باعث ایجاد سد محکمی مثل جبهه مقاومت شد که ریشه در دوران دفاع مقدس داشت و بعد از جنگ هم اندیشه و اندوختهها و تجارب ارزشمند این دوره هشت ساله زمینه سازی شکل گیری محور ایستادگی و مقاومت در برابر ظلم و ستم شد. به عبارت دیگر، محور مقاومت تفکر غالب خواهد شد و نمونههای آن همین امروز در بین کشورهای آفریقایی که زمانی تحت ستم و ظلم از سوی نظام سلطه بودند قابل مشاهده است.
ابراهیم پور تاکید کرد: برخی اتفاقاتی که هم اکنون در بین بعضی از کشورهای آفریقایی مثل نیجر در حال وقوع است دقیقا نمونه روشنی از رایج شدن تفکر مقاومت در برابر سلطه است. روند تحولات نشان میدهد که بسیاری از کشورهای دنیا از تفکر مقاومت جمهوری اسلامی که ریشه در دوران دفاع مقدس دارد درس گرفتهاند. علت اصلی شهادت سردار حاج قاسم سلیمانی را من بواسطه همین مساله میدانم. نظام سلطه دید که این سردار سرافراز اسلام پرچم مقاومت منطقه را در دستان پرتوان خود گرفته و روحیه ایستادگی و مقابله با ظلم با این کار در دنیا فراگیر شد. اگر چه ما به لحاظ فیزیکی با فقدان حاج قاسم مواجه هستیم، اما همان طور که رهبر معظم انقلاب فرمودند شهید حاج قاسم سلیمانی برای دشمن خطرناکتر از سردار حاج قاسم سلیمانی است.
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد