از مهمترین اهداف تشکیل این اتحادیه میتوان به بهبود نظام پولی-بانکی جهانی، عزم جدی بر دلارزدایی و تمرکز بر ارزهای ملی، حضور نمایندگانی از همه قارهها، اتخاذ رویکردهای سیاسی ضدهژمون و تجدیدنظرطلبانه و مخالفت با تسلط غرب بر نهادها و ساختارهای بینالمللی اشاره کرد. تا پیش از این چین، آفریقایجنوبی، روسیه، برزیل و هندوستان به عنوان پنج کشور عضو بریکس حدود نیمی از جمعیت جهان را در خود جای داده بودند و حالا این عدد با پیوستن رسمی ایران در روز پنجشنبه هفته گذشته بیشتر نیز خواهد شد. این میزان جمعیت، بازار گستردهای را دارند بهطوریکه ۲۰درصد تجارت جهانی، یکسوم خاک دنیا و یکچهارم تولید ناخالص جهان را بهخود اختصاص دادهاند. به همین دلیل ایران میتواند به سهولت از مزایای بیشمار اقتصادی این امر در راستای توسعه اقتصادی خود بهره ببرد. بهطوریکه کشورمان طی دو سال اخیر و با شروع به کار دولت سیزدهم و پیوستن به پیمان شانگهای و اتحادیه اقتصادی اوراسیا، رابطه خوبی با اعضای اتحادیه بریکس داشته است و حتی در سال گذشته، تجارت غیرنفتی ایران با کشورهای عضو این اتحادیه با افزایشی ۱۴درصدی به بالاتر از ۳۸میلیارد دلار رسیده است. پیشبینیها نیز حکایت از آن دارد که تا پایان سالجاری حجم تجارت ایران با پنج کشور یاد شده، حداقل به ۴۸میلیارد دلارمیرسد. در همین خصوص رئیسجمهور با اشاره به اینکه گروه بریکس در نقاط مختلف دنیا اعضای قابلتوجهی دارد که سهم بزرگی از جمعیت، تولید ناخالص داخلی و وسعت سرزمینی دنیا را دارند، گفت: ائتلافهای جهانی نظیر بریکس و شانگهای، ائتلافهای نوظهوری هستند که کاملا مخالف یکجانبهگرایی بوده و با نگاه احترام به استقلال کشورها برای همگرایی و همکاری در جهت پیشرفت امور ملتها تشکیل شدهاند. دولت سیزدهم از نیمه دوم سال ۱۴۰۰ برای اینکه اقتصاد ایران را که بهجهت بیتدبیری دولت گذشته تنها به اروپا گره خورده بود، نجات دهد، سطح تعاملات خود را با کشورهای مختلف افزایش داده و پیوستن به بریکس میتواند آورده اقتصادی قابلقبولی برای دولت سیزدهم به همراه داشته باشد.
حجتا... فرزانی، کارشناس اقتصادی در اینخصوص به جامجم میگوید: با توجه به اینکه کشورهای عضو اتحادیه بریکس جمعیت زیادی از جهان را در درون خود جای دادند، طبیعتا میتوان گفت بازار زیادی برای توسعه صادرات کالاهای ایرانی به این کشورها وجود دارد. وی میافزاید: فعالیت و رابطه اقتصادی داشتن ایران با این حجم از جمعیت طبیعتا برکات زیادی برای ایران خواهد داشت و بلاشک ایران میتواند به بازارهای خوبی دسترسی آسانتری داشته باشد.
این کارشناس اقتصادی در ادامه تصریح کرد: از اینرو باید بازرگانان و تجار ایرانی مزیت نسبی کالاهای مختلف برای صادرات بیشتر به این کشورها را سنجیده و کالایی به این بازارها ارسال کنند که مورد نیاز مردم این کشورها بوده و به لحاظ صادراتی، آورده مالی مناسبی برای کشورمان به همراه داشته باشد.
فرزانی خاطرنشان کرد: طبیعتا میتوان گفت کشورمان با عضو شدن در این گروه تا حد زیادی میتواند تحریمها را دور زده و بیاثر یا خنثیکند. وی در ادامه گفت: با توسعه دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه دولت سیزدهم شاهد آن هستیم که پیمانهای پولی دوجانبه و چندجانبه با این کشورها بسته شده و شاهد محدود شدن دلار و دلارزدایی در بین مراودات تجاری این کشورها خواهیم بود. پیش از این شاهد بودیم با دلاری شدن مراودات تجاری ایران با کشورهای مختلف بهدلیل تحریمهای ظالمانه آمریکا، دلارهای زیادی در بانکهای خارجی بلوکه شده و مسئولان کشورمان سالها باید تلاش میکردند تا آنها را آزاد کنند.
وحید شقاقیشهری، کارشناس مسائل اقتصادی نیز درخصوص عضویت ایران در بریکس به جامجم گفت: کشورهای عضو اتحادیه بریکس سعی میکنند مسیر توسعه اقتصادی خود را با بیرون آمدن از زیر سلطه اقتصادی آمریکا و دلار دنبال کنند. وی افزود: از اینرو با توجه به اینکه ایران نیز تحت تحریمهای شدید آمریکاست، بهنظر میرسد عضویت در این گروه مزایای اقتصادی زیادی برای کشورمان به همراه داشته باشد. این کارشناس مسائل اقتصادی خاطرنشان کرد: دولت سیزدهم و وزارت خارجه با اجرای این مهم توانستند بخش تجارت خارجی کشور را تقویت کنند، هر چند پیش از این نیز با دیپلماسی اقتصادی با برخی کشورها و پیوستن به شانگهای در راستای این امر قدمهای مثبتی برداشته بودند. شقاقیشهری اظهار کرد: بهنظر میرسد کشورهای عضو اتحادیه بریکس با بازار گستردهای که دارند، بتوانند پیمانهای پولی دوجانبه و چندجانبهای را با هم ایجاد کرده تا شاهد محو شدن دلار در میان مراودات تجاری این کشورها باشیم.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد