مهم نیست کنکور را خوب دادهاید یا نه، بههرحال این صفحه از نوجوانه به کار شما میآید، چون با مشورت و یاری آقای محمدحسین جابری، مشاور آموزشی و کارشناس تعلیم و تربیت، به فوتوفنهایی از انتخابرشته پرداختهایم که دانستنشان برای یک کنکوری خالی از لطف نیست. راستی تا یادم نرفته یک نکتهای را هم گوشزد کنم. نتیجه آزمون شما هرچه که بوده، باید بدانید کنکور یک مرحله است. رتبه کنکور تضمینی بر موفقیت یا شکست شما نیست و هنوز راههای زیادی برای تجربهکردن و موفقشدن وجود دارد.
بعضی گمان میکنند که بهتر است از سیر تا پیاز ماجرا را به مشاورین و موسسههای کنکوری بسپارند و خودشان هیچ دخلوتصرفی در آن نداشته باشند، درحالیکه اصلا اینطور نیست. شما موظفید که دفترچه انتخابرشته را کامل مطالعه کنید، با خانواده مشورت کنید و در کنار همه این اقدامات، میتوانید برای اطلاع از شرایط دانشگاهها، آینده شغلی هر رشته و چیزهایی از این دست، با فارغالتحصیلان آن رشته و مشاورین خبره مشورت کنید. قوانین جدید، تبصرهها و شرایط فعلی را با جزئیات پیگیری کنید و به هر موسسه و مشاوری هم اعتماد نداشته باشید. کار اصلی تحقیق و انتخاب و چیدمان با شماست و باقی افراد باید نقش راهنما و مشاور را ایفا کنند.
برای جوابدادن به این سؤال باید عوامل مختلفی را بررسی کرد. مثلا شرایط رشتههای ریاضی، تجربی و انسانی در این زمینه متفاوت است. جدای از این، توجه به اینکه رشته برای شما اهمیت بیشتری دارد یا دانشگاه، به اهداف و مقاصد شخصی شما هم مرتبط است و اینکه چه برنامهریزیای برای آینده خود دارید. گاهی اوقات اعتبار مدرک دانشگاهی برای کسی در اولویت است و گاه رشته مورد نظر آنقدر اهمیت دارد که حاضرید در دانشگاهی ضعیفتر فارغالتحصیل آن رشته باشید. گاهی اوقات یک رشته تحصیلی به قدری از نظر شما ارزشمند است یا آینده شغلیاش تامین و ایدهآل است که بخواهید حتی به خاطر آن به شهر دیگری بروید و گاه دانشگاهی خاص برای شما چنین ارزشی دارد.
یکی از اشتباهاتی که ممکن است در زمان انتخابرشته از شما سر بزند، تقلید از دیگران است. مثلا شما بهعنوان فارغالتحصیل رشته انسانی، سراغ رشته وکالت میروید و در چیدمان خود، کدرشته وکالت را بالاتر قرار میدهید بیآنکه به آن علاقهای داشته باشید یا شناخت کافی و موثری که به اشتیاق در شما منجر شده باشد، بلکه بهخاطر توصیههای فراوان اطرافیان یا پرمخاطب بودن این رشته در علومانسانی سراغ آن رفتهاید. هر راهی که دیگران طی میکنند یا به شما توصیه دارند، صرفا برای شما و زندگیتان ایدهآل و مناسب نیست. حتما در زمان چیدمان رشتهها و تحقیق درباره شرایط آنها، به اصل علاقهمندی هم توجه کنید، چون حتی اگر در بهترین دانشگاه و رشته هم حضور داشته باشید اما ذرهای علاقهمندی در شما نباشد، به موفقیت در آن زمینه دست پیدا نمیکنید یا حداقل این عدم اشتیاق و علاقهمندی، مسیر موفقیت را برای شما طولانیتر و سختتر میکند.
برای ورود به بعضی از دانشگاهها، نیاز است که مسیر خاصی را طی کنید و بدانید که روند ثبتنام آنها متفاوت است. برای مثال دانشگاه امامصادق(ع)، دانشگاه شاهد، دانشگاه فرهنگیان، تربیتمعلم شهید رجایی، دانشگاه امامحسین(ع) و... شرایط متفاوتی دارند. برای ورود به آنها، قبولی در مصاحبه ضروری است. در زمان چیدمان کدرشتهها نیز باید به این مهم توجه داشته باشید که با درنظرگرفتن رتبه خود، احتمال قبولی شما در هر رشته و دانشگاه به چه میزان است و همه ۱۵۰انتخاب خود را برای چنین دانشگاههایی خرج نکنید و احتمال رد شدن در مصاحبه را هم در نظر بگیرید. برای اطلاع بیشتر، دفترچه انتخابرشته را با جزئیات مطالعه کنید و در فضای مجازی با استادان و دانشجویان هر دانشگاه بهخصوص در رشته مد نظر خود ارتباط بگیرید. مراجعه به سایت دانشگاه و مطالعه قوانین آن نیز میتواند مفید باشد. همچنین رجوع به مشاورین خبره و موسسههای معتبر نیز کمککننده است.
در سال گذشته تغییرات زیادی را در فرآیند کنکور شاهد بودهایم. از حذف دروس عمومی گرفته تا تاثیر معدل و شرایط امتحانات نهایی. در بحث انتخابرشته هم تغییراتی وجود داشته است. برای مثال کارنامه سبز حذف شده است و دانشآموز بعد از ورود به دانشگاه دیگر امکان تغییر رشته، با توجه به کارنامه سبز خود را ندارد. پس باید ۱۵۰کدرشته طوری چیده شود که مثلا در صورت قبولی در کدرشته چهلم، حسرت قبولی در کدرشته چهلوسوم برای شما باقی نماند. همچنین تغییرات دیگری مثل افزایش ظرفیت فرهنگیان، افزودهشدن رشتههای جدید به برخی از دانشگاهها و... را شاهد هستیم.
بنا بر واقعیت، منطق و با توجه به رتبه خود انتخابرشته کنید. ۱۵۰انتخاب خود را برای حدسیات و احتمالات نسوزانید. نیازی نیست که با بدبینانهترین حالت ممکن یا با خوشبینی بیش از حد، چیدمان کدرشتهها را انجام دهید بلکه متعادل و منطقی، با توجه به علاقهمندیها و شرایط موجود انتخاب کنید و حتما با مطالعه و دقت کافی این مهم را پیشببرید. برای ورود کدرشتهها در سایت، به جزئیات توجه داشته باشید و اینکار را خودتان بر عهده بگیرید. همچنین به مقطع تحصیلی هر رشته، کاردانی یا کارشناسی بودن آن نیز دقت کنید.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم