بنابر همین موضوع است که ایرانیان به عنوان جامعهای دلبسته به نهضت حسینی با معانی سرشار از معنویتش و مادران زینبی فرزندان خود را در ماه محرم لباس سیاه میپوشانند و به دستهها و هیاتهای عزاداری میفرستند؛ چه مکتبی انسانسازتر و الهیتر از مکتب عاشورا که امامحسین(ع) با جان و دل در راه اجرای دستور الهی پای در راه گذاشتند و با وجود تعدد دشمنان بر راهشان استوار ماندند تا به شهادت رسیدند.
یکی از برجستهترین موضوعاتی که در آموزههای عاشورا وجود دارد، مطرحکردن آزادگی، عدالت و ظلمستیزی است، یعنی امامحسین(ع) آحاد بشر را خطاب قرار دادند، نه مردمی که رودررویشان در روز عاشورا ظاهر شدند و آن حضرت را به شهادت رساندند.
امام حسین(ع) در صحرای کربلا از جان خود، فرزندان و اصحابش برای رضای خدا گذشت تا این پیام را به مردم جهان در تمامی اعصار برساند که همه باید متوجه باشند در صورت نبود عدالت و وجود ظلم، جامعه به قهقرا میرود و کفار و ظالمان بر مردم مسلط میشوند.با توجه به این که عدالت مفهوم دینی صرف نیست، بلکه مفهومی انسانی و فرادینی است، امامحسین(ع) برای استقرار عدالت در جامعه اسلامی از جان خود گذشتند تا نشان دهند عدالت باید در جامعه گسترده شود.
هرچند مردم میدانند نهادینهکردن عدالت در جامعه مهم است، اما امامحسین(ع) احساس کردند جامعه اعصار آینده ممکن است راه دستیابی به عدالت و مبارزه با ظلم را به خوبی تشخیص ندهند و حتی ممکن است در راه تحقق عدالت و مبارزه با ظلم درگیر انحرافات شوند، به همین دلیل میتوان گفت عاشورای حسینی پیامی فرادینی دارد.امامحسین(ع) در روز عاشورا کوشیدند فطرتهای الهی که درون انسانها به امانت سپرده شده است را تا قرنها بعد و پایان دنیا بیدار کنند. شعارهایی که ایشان در روز عاشورا مطرح کردند، تأکید قاطعانهای بر ازخودگذشتگی و اهمیت ترویج ایثار در جامعه برای دستیابی به عدالت است.
برای دستیابی به آرمانهای مهم اجتماعی باید ازخودگذشتگی کرد به همین دلیل در سراسر دنیا بسیاری از آزادگان و قیامکنندگان علیه استکبار و ظلم به این نتیجه دست یافتهاند برای این که به جامعهای آزاد و عادلانه برسند، مانند امامحسین(ع) باید ازخودگذشتگی کنند.
امروز اصلاحگران جهان که به دنبال تحقق عدالت و آزادی بشر از یوغ استکبار هستند، میدانند در صورتی که ازخودگذشتگی نداشته باشند، تحقق آرمانهای درست انسانی امکانپذیر نیست، موفقیت جنبشهای عدالتخواهانه در جهان ناشی از این است که پیرو راه حسینی باشیم، خود را فدایی راهش و از عاشورای حسینی الگوبرداری کنیم.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد