قرص های روان گردان از کجا می آید؛

مریم یوشی زاده - دیروز بین ستاره ها می گشتی ، امروز فریاد می کشی و دیوانه شده ای. فردا را نمی دانم شاید شاپرک شوی ، شاید قاتل بالفطره ، شاید عاشق ، شاید عارف.
کد خبر: ۱۴۱۵۶۰

دیروز گفتی اسم قرصت «آتشفشان» است. امروز می گویی «بمب» فردا اسمش چیست؛بنز؛ برزخ؛ ماهواره؛ شادی؛ مرسدس؛ شیطان؛ فرشته؛ قرصهای تو هر روز رنگ عوض می کنند، مثل خودت.
بیش از 6سال از اولین باری که اخبار قرص های روانگردان با نام قرص شادی ، تیتر اول صفحه حوادث روزنامه ها شد، می گذرد و حالا اسماعیل احمدی مقدم ، دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر هشدار می دهد: قرص های روانگردان «آرام آرام» جایگزین مواد مخدر سنتی می شوند.اما «آرام آرام» شاید چندان اصطلاح مناسبی نباشد اگر روزی به اورژانس مسمومیت های بیمارستان لقمان سر بزنید، بخصوص اگر آن روز به مناسبت عید یا عزایی تعطیل باشد یا آخر هفته باشد یا یکی از روزهای فراغت تابستان.
با این حال خیلی از آنها که قرصهای روانگردان مصرف می کنند از نام آنچه می خورند آگاه نیستند، کسانی قرصها را به نام داروی نیروزا می شناسند، آرامبخش ، شادی آور، انرژی زا یا حتی ضدافسردگی. قرصها گاهی به عنوان چاره خستگی شبهای امتحان در ایام دانشجویی پیشنهاد می شوند، گاهی راهکاری برای پرکردن اوقات فراغت کسل کننده وگاهی به نام تجربه ای ماجراجویانه. از سویی دیگر قیمت بسیار ارزان این مواد در کشورمان نشان می دهد که روانگردان ها براحتی و در مقادیر زیاد در دسترس جوانان قرار می گیرند ومیزان مصرف آنها در جامعه شتاب گرفته است.
یکی از فروشندگان قرصهای روانگردان که محل اصلی فعالیتش را پاساژی در میرداماد معرفی می کند، به خبرنگار «جام جم» می گوید: قرص اصل از خارج می آید، اینجا پودرش می کنند، پودر را که با ناخالصی قاطی کردند می کوبند، باز قالب می زنند، می شود قرص داخلی ، و الا قرص اصل که اینقدر ارزان نیست.
او درباره خریداران قرصها اظهار می کند: از هر قشری هستند، کارگر، فروشنده ، دانشجو، سرباز، پیر، جوان ، ولی معمولا زیر 18ساله ها کمتر می آیند، بالای 50ساله هم مشتری ندارم.
این فروشنده درباره نوع و نام قرصها می گوید: هر روز به یک اسم اند، یعنی یکجور قرص ممکن است امروز اسمش بنز باشد فردا اسپیریت ، پس فردا برزخ اما مشتری ها بیشتر طالب اکستازی اند و کمتر دنبال ناشناخته ها.

تکنولوژی اش را نداریم


اما دکتر سعید صفاتیان ، مدیرکل امور درمان بازپروری و حرفه آموزی ستاد مبارزه با مواد مخدر درباره تولید یا تغییر ترکیب قرصها در کشور نظر دیگری دارد.
او منشائ اصلی قرصها را آسیای جنوب شرقی می داند و احتمال وجود آزمایشگاه های زیرزمینی برای تولید یا دستکاری آنها را در کشور رد می کند.
صفاتیان می گوید: بعید می دانم کشورمان تکنولوژی ساخت موادی با چنین فرمول های پیچیده شیمیایی را داشته باشد؛ تا 2سال پیش ما حتی فرمول ساخت نوشابه را هم نمی دانستیم.
او درباره علت فراوانی این مواد نسبت به سایر مخدرها توضیح می دهد: این قرصها شکل مشخص یا نام تعریف شده ای ندارند که از ورود آنها به کشور جلوگیری کنیم ، طوری که ممکن است مسافران ، قرصها را به نام داروی قلب ، پوست و...وارد کشور کنند.

خلاهای قانونی


مدیرکل امور درمان بازپروری و حرفه آموزی ستاد مبارزه با موادمخدر، وجود خلاهای قانونی را از دیگر عوامل عرضه گسترده روانگردان ها در سطح کشور می داند.
وی یادآور می شود: در گذشته مواد روانگردان ، در کشورمان رایج نبود و به همین خاطر در قوانین مبارزه با مواد مخدر نامی از آنها برده نشده بود، به این معنی که اگر کسی با 200قرص اکستازی دستگیر می شد، معادلی برای نوع جرمش وجود نداشت تا بدانیم چه مجازاتی باید برایش در نظر گرفته شود.

این درد درمان ندارد


گرچه در سریال های تلویزیونی آنها که روانگردان مصرف می کنند هم مثل بقیه معتادان درمان می شوند، اما صفاتیان هشدار می دهد: دارویی برای درمان این نوع اعتیاد نداریم.
وی می افزاید: پزشکان در فرآیند درمان معتادان به هروئین و تریاک ، متادون را جایگزین می کنند ، اما اعتیاد به قرص های روانگردان فرد را به مرز مرگ می کشاند.

قانون می آید


قرص قرمز، قرص آبی ، قرص سبز، قرص با نشان ستاره ، قرص با نشان ماه ، قرص با نشان صورتکی که می خندد، قرص با نشان صورتکی که می گرید مثل تو که می خندی ، مثل تو که گریه می کنی ، مثل تو که می رقصی ، مثل تو که....بی تابی نکن! آرام باش! آرام! قانون یکی از همین روزها اصلاح می شود! قانون یکی از همین روزها می آید! مسوولان یکی از همین روزها حتما راهکاری پیدا می کنند و از حد ارائه آمار و هشدار دادن فراتر می روند.
مسوولان یکی از همین روزها حتما....
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها