احمد محمودزاده، معاون وزیر آموزش و پرورش دو روز قبل اعلام کرد کف شهریههای مدارس غیردولتی پنج میلیون و سقف آن ۴۸میلیون تومان است با این توضیح که هزینههایی همچون فوق برنامهها، غذا و ایاب و ذهاب به این نرخها اضافه خواهد شد. به این ترتیب گرچه آموزش و پرورش شهریه مصوبی را اعلام میکند ولی عملا دست مدارس برای بالا بردن این نرخها با عناوین مختلف کاملا باز است.
همین موضوع در کنار سایر ابهاماتی که درباره عملکرد و گاهی خودمختاری برخی مدارس غیردولتی وجود دارد، باعث شد تا رئیس سازمان مدارس غیردولتی و یکی از نمایندگان منتقد مجلس در برنامهای تلویزیونی رو در روی هم بنشینند و ضمن طرح موضوع به ابهامات نیز پاسخ دهند. این درست در شرایطی است که رئیس دیوان عدالت اداری که تشکیلات متبوعش معمولا در این باره اظهار نظر نمیکند نیز وارد گود اظهارنظرها شود و شفاف شدن شهریه مدارس غیردولتی( هرچه که حقشان است) و توضیح آن به مردم را خواستار شود.
عدد واقعی شهریهها چقدر است؟
رئیس سازمان مدارس غیردولتی میگوید برای تعیین شهریه این مدارس ۱۵۰شاخص وجود دارد ولی اغلب روی افزایش دستمزدها افزایش اجاره بهای ساختمانها و میزان تورم و نقش آنها در تعیین شهریهها تاکید دارد. او در برنامه تلویزیونیاش اعلام کرد تا پارسال شهریههایی تا زیر سه میلیون تومان هم وجود داشت که ترمیم شهریه برای این مدارس اتفاق افتاد به طوری که امروز شهریهها به عدد حداقلی پنج میلیون و حداکثری ۴۸میلیون تومان رسیده است. به گفته او حدود ۱۵هزار مدرسه زیر ۲۰میلیون تومان شهریه میگیرند. البته محمد حسن آصفری، نماینده مردم اراک در مجلس شورای اسلامی که مهمان دیگر این برنامه تلویزیونی بود گفت: من این مبالغ پنج تا ۴۸میلیون تومان را قبول ندارم، چراکه برخی مدارس غیرانتفاعی تا ۷۰میلیون تومان و بعضا ۱۰۰میلیون تومان از خانوادهها به بهانههای مختلف پول دریافت میکنند. همچنین یکسری از شخصیتهای برجسته که بعضا رئیس جمهور بوده و یا جزو خانواده رئیس مجلس و وزرا و دیگر مسئولان بودهاند، مدرسه غیردولتی تاسیس کردهاند که سوالم این است که آموزش و پرورش تا چه اندازه بر این مدارس نظارت و بازرسی دارد؟
در پاسخ به این سؤال البته رئیس سازمان مدارس غیردولتی دستپر ظاهر شد و گفت که تاکنون به صورت سرزده از مدارس غیردولتی در استانهای مختلف بازدید داشته و آنهایی که شهریههای بالاتر از نرخهای مصوب دریافت کردهاند، شناسایی و مجبور شدهاند تا اولا شهریه مازاد را به خانوادهها برگردانند و ثانیا شهریه امسال آنها کمتر افزایش یافته است.
از شهریه دلاری تا تعارض منافع
این که برخی مدارس غیردولتی شهریههای خود را به صورت دلار دریافت میکردند نیز یکی از پرسشها و ابهامات در سالهای اخیر بوده است. محمودزاده اما میگوید که این موضوع مربوط به دولتهای قبل بوده که به موسسان مدارس غیردولتی اجازه دریافت شهریه به صورت دلار را میدادهاند؛ اجازهای که به گفته او اکنون دیگر داده نمیشود و شهریه دلاری ممنوع شده است.
با وجود این توضیح اما آصفری، نماینده مجلس کوتاه نیامد و بر نظارتهای آموزش و پرورش بر مدارس غیردولتی خرده گرفت. او مقابل دوربینهای تلویزیونی اعلام کرد: «به نظر من وزارت آموزش و پرورش صلاحیت نظارت بر مدارس غیر انتفاعی را ندارد، چون تعارض منافع دارد» که تعارض منافع به معنی این است که همچنان کسانی در وزارتخانه صاحب مدرسه غیردولتی هستند و تصمیمات را براساس منافع خود میگیرند و نه مصالح مردم و اجتماع.
آصفری به همین علت تاکید کرد که نظارت بر این مدارس به غیر از برنامههای درسی و امتحانات باید در اختیار دستگاههایی همچون تعزیرات باشد.
پاسخ رئیس سازمان مدارس غیردولتی به این گفتهها نیز البته معطوف به اصلاح قانون در مجلس شد، چراکه به گفته او اکنون مواد ۳۴ و ۳۵ قانون سازمان مدارس غیردولتی اجازه نظارت بر مدارس را به آموزش و پرورش میدهد اما اگر قانون تغییر کند، نظارتها قویتر خواهد شد.
اکنون قانون مدارس غیردولتی در حال بازنگری در مجلس است که آموزش و پرورش مصوبهای بر آن اضافه کرده که «چنانچه مدرسهای شهریه بالاتر از مصوب دریافت کند، با نظر اولیا میتوان این شهریه مازاد را از حساب مدرسه برداشت کرد.»
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم