بلینکن، دومین مقام ارشد آمریکایی است که در کمتر از یک ماه به عربستان سفر کردهاست. ماه گذشته جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید هم برای گفتوگو با مقامهای این کشور به ریاض سفر کردهبود.سفر آنتونی بلینکن را میتوان آشکارترین تلاش دولت آمریکا برای کنار گذاشتن خصومتهایی دانست که جو بایدن پاییز سال گذشته نسبت به محمد بن سلمان و حکومت عربستان ابراز کرد. گزارشها اما نشان میدهد دیدارهای وزیر خارجه آمریکا با ولیعهد عربستان سعودی و وزیران خارجه کشورهای عضو شورای همکاری خلیجفارس چندان ثمربخش نبوده و درخواستهای وزیر خارجه آمریکا در موضوعات مختلف بهویژه در خصوص رویکرد جدید عربستان در سیاست خارجی با پاسخ منفی ریاض روبهرو شده است.
به گزارش روزنامه آمریکایی نیویورکتایمز، بنسلمان و دستیاران او به صراحت گفتهاند مجبور نیستند در منازعات قدرت در جهان از یکی از طرفهای مناقشه جانبداری کنند و آمادهاند مزایای حفظ روابط قدرتمند با هر یک از آنها را در نظر بگیرند. این روزنامه نوشتهاست: «در واقع، مقامهای عربستان سعودی و سایر کشورهای عرب خلیجفارس میگویند آنها انتخاب دو گزینهای را که احساس میکنند مقامهای آمریکا و اروپا از زمان حمله روسیه به اوکراین پیش روی آنها گذاشتهاند، قبول ندارند.» فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان سعودی در کنفرانس خبری مشترک با بلینکن گفت: «چین بزرگترین شریک تجاری ماست، بنابراین طبیعتا تعامل و اشتراکات زیادی با آن خواهیمداشت.»
از جمله نشانههای این رویکرد عربستان که نیویورکتایمز به آن اشاره کرده، تعاملات عربستان سعودی با دیگر کشورهایی است که آمریکا رویکرد خصمانهای در برابر آنها در پیش گرفتهاست. نیویورکتایمز نوشته تنها چند روز قبل از ورود بلینکن، ولیعهد عربستان سعودی از نیکلاس مادورو، رئیسجمهور ونزوئلا، که آمریکا او را یک حاکم شرور توصیف کردهاست، در جده استقبال کرد.همچنین در نتیجه توافق بین دو کشور که چین در ماه مارس به آن کمک کرد، روز سهشنبه ایران سفارت خود در ریاض را بازگشایی کرد و هفته آینده نیز وزارت سرمایهگذاری عربستان سعودی قصد دارد میزبان یک نشست بزرگ از تجار عرب و چین باشد.با این حال، منابع مطلع به نیویورکتایمز میگویند اقدام بنسلمان در برقراری رابطه با چین در ماههای اخیر بوده که بیش از هر عامل دیگری نگاهها را در دوران دولت بایدن نسبت به عربستان سعودی عوض کردهاست. این روزنامه نوشته مقامهای دولت بایدن به دقت پذیرایی گرم بنسلمان از شی جین پینگ، رئیسجمهور چین در ماه دسامبر را رصدمیکردند. این استقبال تنها چند هفته بعد از حمله شدید بایدن به بنسلمان انجام میشد. در ضمن، با آنکه دستیاران بایدن میگویند از آشتی دیپلماتیک میان ایران و عربستان سعودی استقبال میکنند اما این موضوع را که این تعامل با وساطت چین انجام شده، نشانه نقش فعالتر پکن در منطقه ارزیابی میکنند.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد