به گزارش جام جم آنلاین، هرساله بحث صدور مجوز حرفه ای از سوی کنفدراسیون آسیا برای تیم های حاضر در لیگ قهرمانان این قاره بالا می گیرد و در این بین تیم های استقلال و پرسپولیس یک پای ثابت این ماجرا هستند و تا آخرین لحظه میان ماندن و حذف شدن دست و پا می زنند.
مجوز حرفه ای مجموعه ای از استانداردها و قوانینی است که باشگاه ها باید برای هرکدام از آنها اسناد و مدارکی را تهیه و ارسال کنند. این استاندارد ها و قوانین را یک سازمان مرجع مثل کنفدراسیون فوتبال آسیا که بالاترین نهاد در آسیا و حاکم بر فوتبال است وضع می کند و تمامی فدراسیون کشور های قاره آسیا و باشگاه های فوتبال نیزعضو آن هستند و براساس قوانین وضع شده ی این نهاد بزرگ فعالیت می کنند.
مجوز حرفه ای شامل ۵ معیار حقوقی، مالی، اداری، زیرساختی و آکادمی است که این معیارها به سه بخش A,B,C تقسیم می شوند. در بخش اول باشگاه ها باید حتما این موارد را تامین کنند و اگر استاندارد های این بخش را نداشته باشند، قادر به دریافت مجوز ملی نخواهند بود. در بخش دوم نیز معیارهایی قرار دارند که اگر باشگاهی آنها را نداشته باشد مشمول جریمه و اخطار خواهد شد و باید اشکالاتش را برطرف کند. بخش سوم پیشنهادی است و در صورت نبود آن مشکلی پیش نخواهد آمد. باشگاه ها باید مستندات معتبر را آماده و به سایت مدیریت مجوز حرفه ای ارسال کنند. برای مثال در خصوص بخش اول، سرمربی تیم اول برای تیمی که می خواهد در لیگ قهرمانان آسیا شرکت کند، باید دست کم مدرک مربیگری سطح حرفه ای آسیا را در اختیار داشته باشد، مربی بدنساز و مربی دروازه بان ها باید مدرک مورد تایید کنفدراسیون آسیا را داشته باشند. همچنین متقاضی مجوز باید یک استادیوم برای بازی در مسابقات باشگاهی آسیا داشته باشد و این ورزشگاه ها باید مجوز حرفه ای دریافت کرده باشند.
از دیگر شرایط بخش اول می توان به برنامه های توسعه جوانان اشاره کرد؛ تیم ها باید یک برنامه سه تا هفت ساله دارای اهداف، فلسفه بازی جوانان و فلسفه رشد جوانان، پرسنل فنی، پزشکی، اداری، برنامه های آموزشی، حمایت پزشکی از بازیکنان جوان و... داشته باشند. در خصوص معیار های اداری، باشگاه باید ساختار اداری مناسبی داشته باشد، پرسنل باشگاه و افرادی که باید در جایگاههای مختلف فعالیت کنند در این بخش مطرح هستند. پس از آن معیارهای حقوقی است که در آن اساسنامه، مالکیت و... در نظر گرفته می شود.
همانگونه که تمامی باشگاه های معتبر دنیا از سالها قبل شروع به ارسال مدارک در قالب مجوز حرفه ای باشگاه خود کرده اند، باشگاه های ایرانی و آسیا هم چند سالی است که این ارزیابی ها را از خود انجام می دهند. باشگاه های ایرانی به دلیل اینکه از استاندارها دور هستند و باید جایی باشد تا با متر و معیارهای جهانی خود را ارزیابی کنند، مجوز حرفه ای همان خط کشی است که به باشگاه کمک میکند.
براساس استانداردها و قوانینی که هرسال نیز از سوی کنفدراسیون فوتبال آسیا هم بروز می شود باشگاه موظف به توسعه و انطباق مجموعه خود با آنها هستند و تمامی این موارد در قالب فایل ها و مستنداتی به AFC ارسال می شود.
طبق اخبار، از میان 16 باشگاه لیگ برتری 14 باشگاه فعالیت های خود را برای دریافت مجوز حرفه ای شروع کردند و طی یک پروسه چند ماهه مدارک را در حد توان روی سامانه مربوط بارگذاری کردند. نفت آبادان و نفت مسجد سلیمان دو باشگاهی بودند که هیچ درخواستی در این خصوص نداشتند. 14 باشگاه دیگر کارهای خود را جلو بردند و حالا بر اساس اعلام زارعی رییس کمیته صدور مجوز حرفه ای فدراسیون فوتبال با بررسی مدارک فقط 6 باشگاه توانسته اند همه مراحل لازم را برای دریافت مجوز طی کنند و تایید شدهاند. پرسپولیس، سپاهان اصفهان، فولاد خوزستان، تراکتور تبریز، گل گهر سیرجان و نساجی مازندران 6 باشگاهی هستند که از سوی کمیته صدور مجوز حرفه ای فدراسیون فوتبال تایید شدهاند و مدارک آنها به کنفدراسیون آسیا ارسال خواهد شد.
نساجی مازندران به عنوان قهرمان جام حذفی سال گذشته یکی از سهمیه های مستقیم ایران در آسیاست و پرسپولیس به عنوان قهرمان و سپاهان به عنوان نایب قهرمان لیگ، دیگر سهمیه های مستقیم را تشکیل میدهند و سهمیه چهارم متعلق به قهرمان جام حذفی امسال می باشد.
اما در این میان، استقلال موفق به کسب مجوز نشد؛ از مهم ترین دلایل آن، بدهی به استراماچونی و عدم تسویه حساب در زمان مقرر می باشد. همچنین سرپرستی حجت کریمی نیز از دلایل دیگر ناکامی در کسب مجوز می باشد؛ زیرا که طبق قانون شرکت ها باید مدیر عامل مشخص شود. با این حال باشگاه هایی که موفق به کسب مجوز نشده اند 5 روز کاری فرصت دارند تا اعتراض خود را در کمیته استیناف به ثبت برسانند.
گفتنی است باشگاه استقلال در واکنش به این اتفاق اعلام کرد که حجت کریمی از تاریخ 28 فروردین سال جاری سرپرستی مدیرعاملی باشگاه استقلال را برعهده گرفت و از ابتدای پذیرفتن این مسئولیت خطیر، موضوع کسب مجوز حرفه ای و تمامی مسائل مرتبط با آن را مورد پیگیری قرار داده است. همچنین در خصوص طلب استراماچونی نیز لازم به یاداوری است که طلب این مربی پیش از مهلت تعیین شده توسط باشگاه آماده شد، اما به دلیل تحریم های بانکی امکان پرداخت پول میسر نبود؛ با این حال باشگاه استقلال طلب استراماچونی را تا قبل از زمان پایانی تعیین شده از سوی CAS پرداخت کرد و تمامی مدارک هم پیش از مهلت تعیین شده به اطلاع AFC رسیده است.
حال بایستی صبر کنیم تا ببینیم رای کمیته استیناف در خصوص حضور استقلال تغییر خواهد کرد یا این تیم پر طرفدار ایرانی فرصت حضور در آسیا را از دست خواهد داد؟
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد