لذا هدف اصلی باید رسیدن به مقصد اصلی باشد نه متوقف شدن اما برخی این مفهوم بنیادین را طور دیگری تفسیر کردند که نتیجه آن مصیبتی شد که برای کشور در مسأله هستهای و توافقات ایجاد کردند. در حوزههای دیگر نیز به همین ترتیب بودهاست؛ یعنی اگر حرف از عزت در صحنه دیپلماسی میزنیم باید مسیری را پیش ببریم که هم حقوق و مطالبات خود را به دست آوریم و هم فاز التماس پیدا نکنیم اما برخی با کوتاه آمدن ظاهری و نوع ادبیاتی که به کار میبرند، طرف مقابل را به فهم غلط میاندازند.
نکته اصلی این است کسانی که در سیاست و به ویژه سیاست خارجی کار میکنند، باید این مفاهیم را تبیین و به عنوان ادبیات کاری، ابعاد آن را تفسیر کنند و دستاوردهایش را هم نشان دهند؛ از این رو مهمترین بخش صحبتهای رهبری، طرح همین موضوع بود که ما در کارمان نباید عقبگرد و التماس و توقف کنیم. به این معنا که ایشان همه این مفاهیم را در بحث دیپلماسی التماسی مورد اشاره قرار دادند.
وقتی فردی وارد مذاکره میشود و شناخت و توانایی لازم را ندارد و به بنبست میخورد، رفتارش نباید به گونهای باشد که طرف مقابل تصور کند نماینده کشورمان از موضع التماس آمده است. بر همین اساس، این موضوع اصلا صفر یا یک نیست بلکه بین صفر و یک حرکت کردن، هنر یک دیپلمات است که به سمت جنگ و درگیری یا در عین حال تسلیم شدن نرود.
ایشان همچنین فرمودند دستهای بیگانه در رابطه ایران و همسایگانش فعال است و نباید اجازه داد چنین اتفاقی بیفتد. درواقع رهبر انقلاب این موضوع را ناظر به مسائل متعددی گفتند، از جمله اینکه ما در قفقاز دچار مشکلاتی هستیم که حل بخشی از آن به هنر دیپلماسی ما بازمیگردد. کسانی که در حوزه قفقاز علیه ایران شیطنت میکنند، دشمنان ایران هستند که میتوانیم دست بریتانیا و آمریکا را در آنجا ببینیم و در افغانستان و عراق هم همین وضعیت وجود دارد. به این معنا که آنها دور تا دور ایران پایگاه دارند و از این رو اگر به این جنبهها توجه نکنیم و نتوانیم طرف مقابل را با این مقولهها آشنا کنیم، دچار مشکل میشویم. در واقع اگر نتوانیم همکاری با همسایگان را بیرون از مداخلات بیگانگان و معاندان حل کنیم، دچار بنبست خواهیم شد. بنابراین بدون اینکه به چالش سخت با همسایگان برسیم، باید آنها را توجیه و ابعاد قضیه را برایشان باز کنیم. ما باید بتوانیم منافعمان را به صورت برد - برد و متوازن با طرف مقابل پیش ببریم و این امر ناشی از هنر دیپلماسی است؛ یعنی باید در سیاست خارجی کشورمان و شیوه مدیریتی آن یک بازنگری اساسی صورت گیرد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت