به گزارش جام جم آنلاین، نمایشگاه قرآن کریم در کنار بخشهایی چون عفاف و حجاب و فروش کتاب، دارای بخش هنری است که مورد توجه هنردوستان کشور است. این بخش که در واقع "هنرهای دینی" نمایشگاه قرآن کریم است، شامل بخشهای گوناگونی است که هم مانند خوشنویسی جنبه نمایشگاهی دارد و هم مانند هنرهای نمایشی و سرود در فضای محیطی اجرا دارد.
سال گذشته البته بخش هنری نمایشگاه قرآن کریم دارای بخشهای سینمایی بود. هم برنامه اینترنتی درباره سینمای دینی و قرآنی هر شب اجرا میشد و هم در بخشی از نمایشگاه فرهنگ و سینمای هالیوودی مورد نقد و بررسی قرار میگرفت. اما امسال بخش هنری دارای قسمت سینمایی نیست و تنها با دیگر بخشهای هنری اداره میشود.
سید مصطفی زراوندیان، مدیر بخش هنری نمایشگاه درباره این بخش و رویکرد آن توضیحاتی را به خبرنگار تسنیم ارائه داد: با شروع شورای سیاستگذاری سیامین نمایشگاه قرآن تصمیم بر این شد که بخش هنرهای دینی در نمایشگاه برپا شود. این بخش چهار قسمت دارد که یک بخش آن اختصاص به هنرهای تجسمی دارد، که امسال بالغ بر 100 هنر تجسمی در رشتههای نقاشی، نگارگری، خطاطی، گرافیک، عکس، پوستر و تذهیب حضور دارد. بخش دیگر به نمایشهای آیینی اختصاص دارد که حدقل هر شب 5 تا 6 نمایش داریم. در این مدت بالغ بر 90 نمایش آیینی و خیابانی داشتهایم.
او ادامه داد: در بخش دیگری از هنرهای دینی باتوجه به رهنمودهای رهبر انقلاب در خصوص سرود، امسال سعی کردیم که بخش سرود پررنگتر از سال قبل باشد. برای همین امسال نیز بیش از 6 گروه سرود اجرا دارند و قریب به 85 اثر سرود در نمایشگاه خواهیم داشت که بیشتر به دهه 80 اختصاص دارد. بخش دیگر کارگاههای ما است که سعی کردیم از هنرمندان به نام هنرهای تجسمی استفاده کنیم و کارگاههای عملی داشته باشیم. در نتیجه در طول نمایشگاه حدود 20 کارگاه داریم که مخاطبین با خلق اثر هنری از نزدیک آشنا میشوند و میتوانند با اساتید این رشته از نزدیک آشنا باشند و گفتوگو کنند.
مدیر بخش هنری نمایشگاه درباره استقبال عموم مردم و جوانان به بخش هنری نمایشگاه قرآن کریم گفت: در خصوص هنرمندان باید گفت که هدف ما از هنرهای دینی این بوده که ظرفیت یا بستری را آماده کنیم که هنرمندان این عرصه بتوانند کارهای خود را به نمایش بگذارند. نکته دیگر اینکه جوانان به حوزه هنرهای دینی ترغیب بشوند تا بستری باشد که از آنان حمایت کند و آثار آنان را به نمایش بگذارد، برای همین جوانان استقبال بسیار خوبی کردند. از سوی دیگر در بخش هنرهای دینی همانطور که میدانید گروههای نمایشهای آیینی و سرودهای حوزه قرآن و عترت خیلی فعالیت دارند. برای همین باید بستری که آنان خود را معرفی کنند و بشناسانند معرفی شده باشد و بخش هنرهای دینی نمایشگاه قرآن این بستر را برای آنان ایجاد کرده است و فعالان آن تشویق شدهاند. در همین دو روز گذشته تماسهای بسیار زیادی برای حضور و فعالیت گروههای سرود نونهالان جهت اجرای سرود در نمایشگاه داشتیم اما تعداد به حدی زیاد است که شاید فرصت برای همه گروهها ایجاد نشود. اما همین نشانه استقبال بسیار خوب کودکان، نوجوانان و نونهالان برای سرود قرآن و عترت است.
او درباره ارتباطگیری جوانان برای حضور در گروههای هنری در بخشهای گوناگون گفت که همانطور که در شبکههای مجازی فعال هستیم، سرگروههای سرود هم بعد از اجرای خود با علاقهمندان به سرود از میان نوجوانان و بچهها ارتباط میگیرند تا هر کسی که علاقه به اجرا دارد به این جمع بپیوندد و این موضوع تا الان در چندین مورد افتاده است چه برای سرود و یا نمایش. در مورد نقاشی هم این اتفاق افتاه است و برای مثال روز گذشته در خدمت استاد محسن آقامیری بودهایم که خیلی از مردم و علاقهمندان هنر با ایشان ارتباط گرفتند تا بتوانند در کلاس های ایشان شرکت کنند. به طور مثال خانم زینب شاهی به عنوان یکی از استادکاران نمایشگاه کسی است که از همین نمایشگاه در سالهای قبل کار خود را آغاز کرده و امسال هم در فجر تجسمی دارای مقام شده است. از ایشان دعوت کردیم که به عنوان یکی از استادکاران حوزه تذهیب که یکی از هنرهای شاخص اسلامی است برای مخاطبان کارگاه عملی داشته باشد.
نصیری مدیر روابط عمومی نمایشگاه قرآن نیز در خصوص استقبال مردم از بخش هنری نمایشگاه خاطرنشان ساخت : امسال بخش هنری نمایشگاه با دورههای قبلی آن تفاوت چشمگیر دارد. امسال آثار فاخر و درجه یکی از هنرمندان کشورمان که عمدتا در موزههای مهمی نگهداری میشدند را به نمایشگاه آوردهاند و مردم میتوانند آنها را تماشا کنند که برخی از آنها از نظر ارزشگذاری هنری کارهای قیمتی هستند و حالا به صحن نمایشگاه آمده است و مردم میتوانند از آن دیدن کنند.
او در پایان گفت که هر شب مردم با حضور در بخشهای هنری از این برنامهها حمایت میکنند و از نزدیک میتوانند شاهد خلق یک اثر هنری تا انتهای آن باشند که مورد جذابی برای عموم مردم است.
باتوجه به صحبتهای مدیر بخش هنری و همچنین مدیر روابط عمومی نمایشگاه، توجه علاقهمندان هنر در نمایشگاه قرآن قابل قبول است و افرادی که دوست دارند تا در مسیر هنر دینی وارد شوند از این منزلگاه میتوانند مسیر خود را آغاز کنند. اما نکته مهم تداوم این مسیر است؛ اگرچه نمایشگاه قرآن کریم تنها در بازه مشخصی از ایام ماه مبارک رمضان فعال است، اما بخشهایی مانند کارگاههای هنر دینی میتوانند تحت نظر ادارهکل هنرهای تجسمی یا معاونت قرآن کریم در سال به فعالیت خود ادامه دهند تا روند جذب و تربیت هنرمندان دینی کشور بتواند در سایه روش و سبک قرآنی ادامه داشته باشد تا نتایج درخشان خود را در سالیان بعد در نمایشگاههای قرآن به نظاره بگذارد./تسنیم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد