مردم نیجریه روز شنبه پای صندوقهای رای رفتند تا رئیسجمهوری جدید کشورشان و همچنین نمایندگان ۲ مجلس را انتخاب کنند.
18 نفر برای انتخابات ریاستجمهوری در نیجریه با هم رقابت کردند و 109 سناتور برای حضور در مجلس سنا و 360 نفر برای حضور در مجلس نمایندگان نیجریه به رقابت پرداختند.
کمیسیون مستقل انتخابات نیجریه اعلام کرد بیش از 93 میلیون نفر برای شرکت در انتخابات سراسری این کشور واجد شرایط رای دادن بودند.
هر فردی در انتخابات ریاست جمهوری نیجریه پیروز شود، با چالشهای متعددی ازجمله ناامنی ناشی از اقدامهای تروریستی و راهزنی در همه مناطق این کشور و همچنین مشکلات اقتصادی و آموزشی روبهرو است.
در مجموع ۱۸ نامزد برای شرکت در رقابت انتخابات ریاستجمهوری کنونی در این کشور نامزد شدهاند؛ از جمله این افراد «بولا تینوبو» از حزب حاکم کنگره موسوم به «همه مترقیان» و «آتیکو ابوباکار» از حزب اصلی مخالف موسوم به «دموکراتیک خلق».
رئیسجمهور کنونی نیجریه یعنی «محمدو بوهاری» دومین و آخرین دوره ریاست جمهوری خود را سپری میکند و طبق قانون اساسی از شرکت در انتخابات جاری منع شده است.
تاکنون اطلاعات زیادی درباره نتایج اولیه این انتخابات در نیجریه منتشر نشده است اما مهمتر از انتخابات ریاستجمهوری نیجریه، دخالت مستقیم آمریکا و وزیر خارجه این کشور در امور داخلی نیجریه است.
بلینکن در یک پیام ویدئویی که دیروز توسط سفارت و کنسولگری ایالاتمتحده در نیجریه منتشر شد، گفت مردم نیجریه فرصتی دارند تا صدای خود را به گوش مردم جهان برسانند و آینده خود را انتخاب کنند.
به گفته کنسولگری، کلیپ کوتاهی که بلینکن و سایر مقامات ارشد دولت درباره انتخابات صحبت میکردند، به اشتراک گذاشته شد به این امید که نیجریهایها درک کنند ایالاتمتحده در حالی که آنها به سمت صندوقهای رای میروند، در کنار آنها ایستاده است البته سامانتا پاور و آنتونی بلینکن ۲ مسؤول بلندپایه دولت بایدن با انتشار ویدئویی نادر، دولت نیجریه را تلویحا تهدید کردند در صورتی که نتیجه انتخابات این کشور دلخواه آنها نباشد، آشوب، شورش و کودتا در آن کشور محتمل خواهد بود.
با این حال بلینکن تأکید کرد آمریکا قویاً از انتخابات آزاد، عادلانه و مسالمتآمیز همانطور که در قانون اساسی تصریح شده که نشاندهنده خواست مردم است، حمایت میکند. وزیر خارجه آمریکا تاکید کرد: رای شما مهم است، این انتخابات نهتنها برای نیجریهایها، بلکه برای بقیه جهان اهمیت دارد. وی افزود: «مردم نیجریه یک دوست و شریک در ایالاتمتحده آمریکا دارند».
لیندا توماس گرینفیلد، سفیر ایالاتمتحده در سازمان ملل که یکی از مقامات این ویدئو بود، گفت انتخابات آزاد و عادلانه در نیجریه «به ایجاد جهانی آزادتر و عادلانهتر برای همه کمک خواهد کرد».
توماس گرینفیلد در ادامه گفت آمریکا برای موفقیت نیجریه سرمایهگذاری کرده است! به نظر میرسد دخالت صریح آمریکا در نیجریه نتیجه توجه جدی چین به اقتصاد و سرمایهگذاری در نیجریه است. وزیر سابق خارجه چین که سال 2017 به نیجریه سفر کرده بود اعلام کرد پکن آماده است 40 میلیارد دلار در این کشور سرمایهگذاری کند. اهمیت این سرمایهگذاری آن است که نیجریه دارنده یکی از بزرگترین منابع نفتی آفریقا و جهان است و میتواند به چین نفت صادر کند.
سرمایهگذاری چین در صنعت نفت و گاز نیجریه به ۱۶ میلیارد دلار رسیده اما این صنعت برای پیشبرد برنامه رشد تولید خود، به سرمایهگذاری بیشتری نیاز دارد.
«مالا مله کایاری»، مدیرکل گروه NNPC نیجریه اظهار کرد: سرمایهگذاری ۱۶ میلیارد دلاری در نیجریه بیانگر اعتماد به ما است. ما رشد تولید به ۳ میلیون بشکه در روز در سال ۲۰۲۳ را هدفگذاری کردهایم و برای این منظور به شرکایی مانند چین نیاز داریم.
این اظهارات خطاب به مدیریت شرکت چینی CNOOC بیان شد که سومین شرکت نفتی دولتی بزرگ چین است و بر سرمایهگذاری در خارج متمرکز شده است.
این سرمایهگذاریها برای چین اهمیت دارد، زیرا تولید داخلی به دلیل فرسودگی میادین نفتی و چالشهای پیرامون توسعه ذخایر جدید از جمله ذخایر شیل تقلیل یافته است.
بر اساس گزارش رویترز، نیجریه یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت عضو اوپک است که طبق اعلام منابع ثانویه اوپک، در ژوئن به طور میانگین 1.855 میلیون بشکه در روز نفت تولید کرد. این کشور دسامبر گذشته با توافق محدودیت عرضه اوپک مخالفت کرد، زیرا به بهبود تولید خود پس از آتشبس با گروههای مسلح مخالف نیاز داشت.
نیجریه روزانه 200 هزار بشکه نفت به آمریکا صادر میکند که کاهش چشمگیری داشته است؛ سالهای قبل نیجریه بالغ بر 800 هزار بشکه نفت به آمریکا صادر میکرد.
همچنین سرمایهگذاری در معادن نیجریه هم برای واشنگتن و پکن اهمیت دارد. معادن لیتیوم نیجریه یکی از منابعی است که چین و آمریکا بر سر تصاحب آن و سرمایهگذاری در این معادن رقابت سنگینی دارند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد