حضرت روح‌الله،‌ آزادگان و چند خاطره از علاقه اسرا به ایشان

از سیدالخمینی برایم بگو

نگاهی به برخی اظهارنظرها درباره کتاب «روح‌ا...»

مرجعی برای داستان‌نویسان و فیلمسازان

کد خبر: ۱۳۹۹۵۹۷

این اثر می‌تواند مرجع داستان‌نویسان و فیلمسازان قرار بگیرد
بهروز افخمی، نویسنده و کارگردان سینما

ساختن فیلم یا نوشتن رمان درباره امام کار سختی است و وقتی شروع می‌کنید باید بدانید آن اثر ممکن است توقیف شود یا مدت‌ها در حبس باقی بماند. علتش توان امام برای برپا کردن شورش است که هنوز باقی و زنده است. من درباره زندگی امام‌خمینی(ره) می‌خواستم فیلمی بسازم؛ اما به دلایلی نشد. کتاب «روح‌ا...» اثر آقای حکیمیان از این نظر که از نظارت یا دخالت به دور مانده، کار ارزشمند و درخشانی است. این اثر می‌تواند برای من منبع ساخت تعدادی فیلم شود. در این کتاب، جهت‌گیری‌های درست، مستند، معتبر و خیال‌انگیز وجود دارد. ذهنی خلاق این را نوشته‌است و می‌تواند مرجع کسانی قرار بگیرد که می‌خواهند درباره امام‌خمینی(ره) کارهای داستانی کوتاه و بلندی به صورت فیلم یا رمان تولید کنند. فکر می‌کنم این کتاب علاوه ‌بر این‌که معتبر و مستند است داستانی نیز هست؛ یعنی با تخیل و خلاقیت رمان‌نویس نوشته شده‌است. داستان‌نویس کسی است که صحنه‌ها را می‌بیند و سعی می‌کند شما را هم وادار کند به شنیدن و دیدن. نکته مهم در این شیوه نوشتن یعنی متخیل و خلاقانه نوشتن، این است که امکان غرق شدن مخاطب را در فضای داستان فراهم می‌کند تا خواننده برداشت خود را داشته‌باشد. چه در نقد ادبی و چه سینمایی وقتی به کارهایی می‌رسیم که حق داستان‌نویسی را ادا کرده‌اند، متوجه می‌شویم تحلیل به تفسیر به رای و دلبخواهی تبدیل می‌شود و نمی‌توان به آسانی چنین آثاری را تحلیل کرد.

چرا نمی‌توانیم درباره شخصیت امام‌خمینی(ره) به راحتی حرف بزنیم؟
محمد رودگر، نویسنده و پژوهشگر

هنرمند اگر واقعا بخواهد کار هنری انجام دهد و عزمش را جزم کرده و کاربلد و درس‌خوانده هم باشد، کسی نمی‌تواند جلویش را بگیرد. به نظرم رقابت‌های سیاسی و محدودیت‌ها و سانسور باعث می‌شوند هنرمند چندلایه‌پذیر شود و سراغ کارهای ارزشمندتر برود؛ اما مشکل اصلی جای دیگری است.  انقلابی بر محوریت یک شخص صورت گرفته‌است و اگر امام‌خمینی(ره) نبود، این انقلاب هم نبود. این شخص در ارکان این مملکت تأثیر گذاشته‌است. این مسأله انکارناپذیر است؛ اما چرا نمی‌توانیم درباره این شخصیت حرف بزنیم؟ اگر جای دیگری بود درباره کوچک‌ترین اتفاقات تاریخی و سیاسی و خرده‌شخصیت‌ها و حتی خرده‌تیپ‌ها چه فیلم‌ها و رمان‌هایی ساخته نمی‌شد. چرا اینجا نمی‌توانیم؟ حقیقت این است اتفاقاتی بعد از انقلاب ۵۷ رخ داد که همین‌طور از ایده‌ها و آرمان‌های انقلاب -که به نظر بعضی‌ها بلندپروازانه بود- فاصله گرفتیم و رجوع دوباره به آن آرمان‌ها از نظر برخی‌ها ممکن است مشکل ایجاد کند. جنگ، جنگ روایت‌هاست. روایتی که من می‌خواهم ارائه کنم ممکن است با روایتی که روی میز برخی‌هاست، متفاوت باشد.

امام(ره) آرزوی امیرکبیر را برآورده کرد
عباس سلیمی نمین،رئیس دفتر مطالعات و تدوین تاریخ معاصر

امام در همه مسائل دغدغه مردم را داشتند اما معمولا شخصیت و کلام او را به‌گونه‌ای متفاوت از این در افکار عمومی عرضه می‌کردند که همین امروز هم این تحریف‌ها عرضه می‌شود. وظیفه دفاع از امام(ره) متوجه همه ما است، یعنی اگر یک روزنامه یا نشریه یا کتابی، مطلبی خلاف نظر حضرت امام(ره) و یاران صدیق ایشان منتشر می‌کند، همه ما در مقام پاسخگویی به این نوع از مخدوش کردن محور انقلاب اسلامی است، بایستیم. در شرایطی که مراجع ما حاضر نبودند خود را به خاطر جامعه به خطر بیندازند و از اعتبار خود برای مردم هزینه کنند، امام همه وجود خود را در مسیر آزادی جامعه قرار داد و به هیچ وجه من‌الوجوه خود را ندید. امام(ره) خود را وقف جامعه کرد و در واقع آرزوی امیرکبیر را که قطع ید بیگانه از کشور بود، جامه عمل پوشاند و امروز هر کدام از ما که برای شأنیت خود احترامی قائلیم، باید این شخصیت بزرگ را پاس بداریم.

«روح‌ا...»؛ سرآغازی نو در روایت امام(ره)  برای جوان‌ها
علی‌محمد مؤدب، مدیر مؤسسه شهرستان ادب
وضعیتی که مخصوصا در چند ماه اخیر شاهد آن بودیم، نشان داد این لکنت در مکالمه ما با بخشی از قشر جوان جامعه مشکلات جدی ایجاد کرده و همه ما لحظه به لحظه این نیاز را حس کردیم که باید به ادبیات برگردیم. کتاب ارجمند روح‌ا... منتهای دو رودخانه ادبیات و تاریخ انقلاب اسلامی و محل هم‌افزایی جریان ادبیات و تارخ انقلاب اسلامی است که با بهره‌گیری از ظرفیت‌های هنر نوشتن خلاق تاریخ انقلاب اسلامی و سیمای حضرت امام(ره) را روایت مستند کرده‌است. این روزها همه ما به دنبال دفاع از ارزش‌های انقلاب و امام هستیم، اما اگر امام(ره) را درست ببینیم و تبیین کنیم، امام از ما دفاع خواهدکرد. اگر حق امام(ره) را درست بگذاریم، همچنان از ما دفاع خواهدکرد؛ این حق‌گذاری یعنی با زبان و هنر روز چهره و کلام حقیقی حضرت امام(ره) را برای نسل جدید بیان و روزآمد کنیم. آن چیزی که در مجموعه فعالیت‌های فرهنگی ما غایب است، ادبیات زنده، خلاق و روزآمدی است که بتواند حرف‌های ما را به زبان روز تبیین کند.به گمان من کتاب شاخص «روح‌ا...» سرآغازی نو برای روایت امام(ره) برای جوان‌ها خواهدبود، افزود: امیدوارم از این سنخ کارها درباره سایر چهره‌های انقلاب اسلامی و یاران بزرگ حضرت‌امام(ره) و سرداران رشید انقلاب و ایران هم انجام شود. هادی حکیمیان، نویسنده اثر با تکیه بر دانش خود از تاریخ و توانمندی ادبی خود حضرت امام(ره) را روایت کرده و چرایی انقلاب اسلامی و پرسش‌هایی را که امروز جوانان دارند، توضیح داده و اصلی‌ترین مناظره انقلاب اسلامی با آمریکا و ریشه‌های آن را تبیین کرده‌ است.

منبع: ضمیمه قفسه کتاب روزنامه جام‌جم

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها