مرتضی مکی در گفتگو با جام جم آنلاین در خصوص تحریم های چند وقت اخیر انگلستان علیه برخی اشخاص و شرکت های جمهوری اسلامی ایران به بهانه موضوعات حقوق بشری و یا همکاری نظامی ایران با روسیه گفت: انگلستان در زمینه اعمال تحریم های اقتصادی و فشارهای سیاسی به ایران در میان کشورهای اروپایی هم محافظه کارانه تر و هم در برخی موارد جسورانه تر عمل میکند، همانند آنچه طی چند ماه اخیر شاهد افزایش اینگونه اقدامات انگلیس علیه ایران هستیم.
وی ادامه داد: هر چند این کشور در زمان ریاست جمهوری ترامپ در برخی حوزه ها با آمریکا همسویی و همراهی داشت اما در عین حال تلاش می کرد همراه با فرانسه و اتحادیه اروپا به نوعی موضع مشترکی در قبال برنامه هسته ای ایران و برجام در پیش بگیرد.
مکی در توضیح این همراهی انگلیس گفت: این همسویی ها قدرت مانور بیشتری برای این کشور جهت تاثیرگذاری در روند گفت و گوهای ایران و اتحادیه اروپا به انگلیس می داد.
این کارشناس مسائل اروپا با بیان اینکه بعد از تحولات شهریور ماه، انگلیس تلاش کرد جلوتر از اتحادیه اروپا و همسو با آمریکا سیاست فشار سیاسی و تحریم اقتصادی علیه ایران را در پیش بگیرد، گفت: علت چنین رفتاری این بود که به هر حال بعد از برگزیت، انگلستان می کوشد نقش مستقل تری را در سیاست خارجی و امنیتی خود در پیش بگیرد و در عین حال از فرصت ها و موقعیت های همراهی با اتحادیه اروپا نیز استفاده کند.
وی ادامه داد: انگلیس در قراردادن سپاه در لیست گروه های تروریستی جلوتر از اروپا و پارلمان اروپا در سطح نهادهای امنیتی خود این موضوع را مطرح و آن را تقویت کرد، اما بعد از آنکه اتحادیه اروپا واکنش محافظه کارانه تری در قبال مصوبه پارلمان اروپا اتخاذ کرد انگلیس نیز در حهت دیگری حرکت کرده و دیگر تلاش نکرد در زمینه قرار دادن سپاه در لیست گروه های تروریستی پیشگام باشد. چرا که این کشور می داند در صورتی که دست به چنین اقدامی بزند، روند مذاکره با ایران می تواند بسیار پیچیده تر شود.
مکی در عین حال اظهار کرد: علیرغم این موضوع انگلیس همچنان موضوع تحریم اقتصادی و اعمال فشار سیاسی بر ایران را در اولویت سیاست خود دارد و در این زمینه با اروپا و آمریکا همسو است.
این کارشناس مسائل اروپا افزود: به این ترتیب شاید انگلیس پُلی بین آمریکا و اروپا برای تحت فشار قرار دادن ایران در خصوص موضوع حقوق بشر، همکاری های نظامی ایران و روسیه و برجام باشد.
وی ادامه داد: علیرغم چنین رفتاری از سوی انگلیس، این کشور همچنان گزینه مذاکره با ایران را روی میز دارد و تلاش میکند این دریچه به طور کامل بسته نشود.
مکی در ادامه این گفت و گو، جنبه سیاسی و تبلیغاتی اینگونه تحریم ها علیه ایران را بسیار پررنگ تر از جنبه عملی آن بر اشخاص و شرکت های ایرانی عنوان کرد و گفت: در سالگرد حمله روسیه به اوکراین؛ اروپا و آمریکا تلاش می کنند فشار سیاسی مضاعفی را به ایران و روسیه وارد کنند تا از این طریق بتوانند حداکثر امتیازات را از ایران و روسیه بگیرند.
وی با تاکید بر اینکه این نوع تحریم ها بیشتر جهت اعمال فشار سیاسی بر ایران جهت بازنگری ایران در سیاست هایش است، گفت: همراهی و همسویی انگلیس با اروپا و آمریکا در تداوم اعمال تحریم ها از جهت قابل توجه است.
مکی در ادامه با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران بهتر است راهی جز دیپلماسی را در پیش نگیرد، گفت: طی چند ماه اخیر شاهدیم که اروپا در سطح گسترده ای تلاش دارد با گروه ها و جریانات مخالف جمهوری اسلامی ارتباط داشته باشد، این رفتار نشان می دهد دولت های اروپایی وارد فاز دیگری جهت تاثیرگذاری بر روند تحولات داخلی ایران شده اند.
وی با بیان اینکه متغیرهای میان روابط ایران و اروپا طی چند ماه اخیر تغییر کرده است گفت: نباید اجازه دهیم طرف مقابل بهانه ای برای بهره برداری بیشتر از شرایط داخلی ایران داشته باشد و باید شاهد ابتکارات جدیدی از سوی نهادهای مربوطه ایران در برخورد با اروپا باشیم.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
یک تحلیلگر مسائل بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
ابراهیم الموسوی، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد