این موضوع بر کسی پوشیده نیست که اینترنت همچنان آسیبها و مخاطراتی را با خود بهدنبال دارد، از سوی دیگر این تکنولوژی آنقدر زود پیشرفت میکند که بسیاری از خانوادهها امکان و توان کافی برای شناخت آن پیدا نمیکنند و به همین دلیل از این میزان پیشرفت جا میمانند و در مقابل، استفاده روزمره نوجوانان از این فضا، با لحاظ این نکته که شخصیت و جامعهپذیری آنها در هر لحظه در حال تغییر و رو به تکامل است، احتمال خطر بزهکاری در دوران نوجوانی را بیش از پیش افزایش داده است.
اصولا نوجوانان بهدلیل آنکه در شبکه های مجازی زیاد وقت میگذارند فرصت کمتری برای معاشرت با خانواده داشته و ازسوی دیگر تاثیرپذیری بیشتری نیز نسبت به این فضا دارند. ازجمله مشکلاتی که ممکن است برای نوجوانان در صورت استفاده نادرست از اینترنت و فضای مجازی به عنوان آیندهسازان جامعه پیش بیاید، افت تحصیلی و کاهش عملکرد آموزشی آنان است.
دوران نوجوانی یکی از پرمخاطرهترین دوران زندگی هر فرد است. در واقع از 11 سالگی نوجوان از مطیع بودن فاصله گرفته و انقلاب درونی در او رخ میدهد. در واقع با شروع دوران بلوغ، فرد کاملا رفتارهایش تغییر میکند و اگر در این زمان نوجوان مورد حمایت قرار نگیرد، میتواند با شروع آسیبهای او همراه شود.
نکته اینجاست که فضای مجازی محیطی ایجاد کرده که نوجوانان حتی بدون آنکه از خانه خارج شوند با افراد غریبه ارتباط برقرار کنند و در قالب این ارتباط با مطالب و موضوعات غیراخلاقی که مناسب سنشان نیست، آشنا شوند. سطح مراقبت در خانوادهها متفاوت است و آنها گاهی تصور میکنند همین که فرزندشان از خانه خارج نمیشود در امان است، در حالیکه فضای مجازی در کنار فایدهها و نکات مثبتش، آسیبهای جبرانناپذیری هم میتواند در پی داشته باشد.
در واقع وقتی نوجوانان در محیط مجازی میگردند، این مساله سبب میشود که انگیزهشان را برای ادامه تحصیل از دست بدهند.
در این فضا نوجوانان با شغلها کمارزش و کمدرآمد آشنا میشوند و به گمان اینکه میتوانند از نوجوانی کار کنند، درس خواندن برایشان کمرنگ و بیارزش میشود.
اما در این میان این خانوادهها هستند که میتوانند بهخوبی نقش مثبت ایفا کنند و در واقع روش صحیح استفاده از فضای مجازی را در شرایطی که بچهها از کودکی از گوشی و تبلت استفاده میکنند به آنها آموزش دهند. پیشگیری بهتر از درمان است و تا قبل از نوجوانی که فرزندان از والدین حرفشنوی دارند، با توضیح دادن دلیل منع استفاده از برخی امکانات و نرمافزارها و آسیبهای پیشرو، باید نوجوان را قانع کرد که استفاده نابجا از فضای مجازی نکند زیرا اگر در راه غلط وارد شود، درمان و کنترل آن سختتر و دشوارتر میشود.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت