به گزارش جام جم آنلاین، مراسم گرامیداشت روز جهانی خاک و پنجمین همایش تخصصی خاک با حضور مشاور معاون وزیر و مدیرکل آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی، رئیس، معاونین و مدیران جهاد کشاورزی مازندران، رئیس، استادان و دانشجویان دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، مسئولان نظام مهندسی کشاورزی و برخی چهره ها از بخش خصوصی در محل دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری برگزار شد.
مدیرکل دفتر آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی، در حاشیه این همایش با اشاره به روند رو به رشد فرسایش خاک، آن را بسیار مهم برشمرد و گفت: تشکیل هر سانتیمتر خاک هزار سال طول میکشد و خاک از منابع تجدیدناپذیر محسوب میشود.
علیرضا پرستار، فرسایش را عامل تهدید منابع آب و خاک ذکر کرد و با بیان اینکه در شاخص های فرسایش از کشورهای بحرانی هستیم، گفت: در زمینه فرسایش نسبت به دنیا وضعیت خوبی نداریم و میزان فرسایش در ایران سه برابر میانگین جهانی است. در حقیقت هدف از برگزاری برنامه های روز جهانی خاک، افزایش آگاهی و حمایت اجتماعی است.
پرستار با اشاره به رویداد جهانی خاک گفت: پنجم دسامبر روز جهانی خاک نامگذاری شده است و امنیت غذایی و تأمین غذا از خاک مسئله بسیار مهم و باارزشی به شمار میرود.
وی اظهار کرد: تنوع زیستی، کشاورزی حفاظتی، جلوگیری از فرسایش، افزایش ماده آلی و مدیریت پایدار خاک از جمله موضوعاتی است که در قانون برای حفاظت از خاک آمده است.
مشاور معاون وزیر جهاد کشاورزی با عنوان اینکه وضعیت و توجه به خاک در طی دهههای گذشته مغفول مانده است، افزود: ایجاد دفتر خاک در معاونت آب و خاک و پیگیری ردیف اعتباری برای احیاء آن از جمله تلاشهاست.
پرستار با تاکید بر پرهیز تخریب مزارع و زمین، بر لزوم حفظ بقایای گیاهی در اراضی کشاورزی تاکید کرد و گفت: وضعیت مازندران نسبت به سایر استانها در زمینه اقلیم و حفظ آن بهتر است.
مدیرکل آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی گفت: ۹۵ درصد مواد غذایی انسان وابسته به خاک است و تا سال ۲۰۵۰، نیاز به غذا حدود ۶۰ درصد افزایش می یابد و ضروری است مدیریت خاک در اولویت امور باشد.
وی با بیان اینکه تنوع زیستی در خاک یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر امنیت غذایی است، تامین امنیت غذایی و آینده پایدار را در گرو حفظ خاک قلمداد کرد و افزود: خاکهای سالم قادر به حفظ بهره وری، تنوع زیستی و خدمات محیط زیست در اکوسیستم های خشکی هستند.
مشاور معاون وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: شور شدن خاک یکی از چالش های عمده عصر حاضر است که مانع تحقق امنیت غذایی و محیط زیست پایدار می شود .
در ادامه این مراسم حسن عنایتی کلیجی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران اظهار کرد: خاک جایگاه مهمی در کره زمین دارد و تقاضای غذا در حال افزایش است در حالی که شاهد کاهش سرانه زمین هستیم.
عنایتی با اشاره به اینکه اگر خاک باکیفیت داشته باشیم غذای باکیفیت تولید می شود و به دنبال آن سلامت جامعه ارتقاء یافته و هزینه سرانه جامعه کاهش می یابد افزود: در مازندران ۲ میلیون و ۱۵۰ هزار هکتار اراضی تحت کشت است که ۴۷۰ هزار هکتار هر ساله تحت کشت قرار می گیرد.
وی تصریح کرد: چند عامل محدود کننده در خاک از جمله فرسایش بادی، آبی، تغییر کاربری، آلودگی خاک، حاصلخیزی خاک، آبخیزداری و آبخوانداری در کاهش حاصلخیزی این عنصر ارزشمند تاثیرگذار است.
در ادامه مراسم نیز اسدالله تیموری، رئیس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری با اشاره به شعار روز جهانی خاک، با نام «خاک، سرآغاز غذا»، گفت: وضعیت خاک در دنیا و کشور مطلوب نیست و به سمت بحران حرکت می کنیم.
تیموری با بیان اینکه سند توسعه آب و خاک در مازندران تدوین و به حفاظت خاک در این سند پرداخته شد، افزود: در این سند به تغییرات کیفیت خاک هم اشاره شده و به تبع آن باید به بستر خاک توجه شود تا دچار ضرر تاریخی نشویم و به کشاورزی پایدار دست پیدا کنیم.
به گزارش ایسنا، هدف از برگزاری همایش تخصصی خاک برگزاری دوره های آموزشی فنی و روز مزرعه، مشارکت اقشار مختلف جامعه بویژه کشاورزان، ایجاد ظرفیت در بین همکاران و علاقمندی به موضوع خاک، استفاده از ظرفیت های سایر دستگاه ها بویژه آموزش و پرورش، تشویق و ترغیب رسانه ها برای تولید محتوای خاک از جمله اهداف برگزاری همایش خاک است.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم