گروه فتح الاسلام و حامیان آن

گمانه زنی های متعددی درباره هویت گروه فتح الاسلام که هفته هاست در لبنان سر برآورده و منطقه «نهرالبارد» را در شرایط حساس کنونی دچار بحران کرده است ، وجود دارد.
کد خبر: ۱۳۸۹۹۹

ظهور این گروه ناگهانی بوده و مشخص نیست که این گروه دقیقا چگونه به وجود آمده است. اما اطلاعات کسب شده نشان می دهد که فتح الاسلام از فتح الانتفاضه که در سال 2006 به رهبری ابوموسی از سازمان فلسطینی فتح منشعب شد، نشات گرفته و دارای اهداف و ایدئولوژی القاعده است و شکل گیری آن هم بر همین مبناست. در میان آنها عناصر عربی و اسلامی وجود دارد که چیزی بین 200 تا 400 نفر هستند و بخشی از آنها در گروه القاعده عضو بوده و در آنجا فعالیت می کنند و حتی سفیر عربستان در لبنان نیز به این امر اشاره داشت.
رهبر این گروه فردی به نام شاکر العبیسی است و در اردن به دلیل کشتن یک دیپلمات امریکایی به اعدام غیابی محکوم شده ، ضمن این که وی و برخی رهبران این گروه را دولت سوریه به جرم ناامنی در دمشق زندانی کرده بود. برای آگاهی بیشتر از ماهیت این گروه با ابویاسر عادل عون ، نماینده جنبش امل لبنان در تهران به گفتگو نشستیم.

چه کسانی یا کشورهایی از این گروه حمایت می کنند؛
بندر بن سلطان سفیر سابق عربستان در امریکا و برخی رهبران سنی لبنان از جمله سعد الحریری به آنها کمک مالی می کنند که البته در جنوب لبنان در شهر صیدا نیز افرادی به این گروه کمک مالی می رسانند و این کمکها محدود به گروه فتح الاسلام نبوده و شامل دیگر گروهها ازجمله جندالشام نیز می شد. بعد از ترور آقای رفیق حریری نخست وزیر اسبق لبنان گروههای مجهول متعددی با نامهای مختلف مانند جندالشام ، اسوه الانصار، فتح الاسلام و از این قبیل با کمک امریکایی ها، سعودی ها و حریری ها به وجود آمدند.
اعضای این گروهها در اردن و برخی کشورهای عربی آموزش می بینند تا بر ضد شیعه وارد عمل شوند اما زمانی که کشتار سنی و شیعه نتیجه عکس داد، این گروهها بمراتب به مراحلی از قدرت دست یافتند که قوی تر از رهبران و تعلیم دهندگان خود شدند.

آیا برای این سخنان خود سند و مدرک مستندی دارید؛
حدود 37 نفری که از این گروهها دستگیر شده اند، خود اعتراف کرده اند که چه کسانی از آنها حمایت مالی می کرده و آنها را آموزش می داده اند.

از زمانی که گروه فتح الاسلام در لبنان بحران آفریده ، همواره انگشت اتهام به سوی سوریه نشانه رفته است. آیا دمشق هم در ایجاد این بحران دخالت داشته است؛
این طور نیست. اعضای گروه فتح الاسلام از سوریه فرار کرده اند و قضیه برعکس است. این امریکا و سعودی ها هستند که این گروه را تشکیل داده اند؛ به طوری که بندر بن سلطان که از ثروتمندان سعودی به شمار می رود، از آنها حمایت مالی می کند.یک روز پیش از این که قضیه نهرالبارد رخ دهد، گروه فتح الاسلام به دلیل امتناع بندر بن سلطان و سعد حریری از پرداخت پول به آنها به مدت 3 تا 4 ماه به بانک سعد الحریری حمله کردند و پولها و دارایی های بانک و نیز سندهایی را که ثابت می کرد این 2 نفر به فتح الاسلام کمک مالی می کردند به سرقت بردند.
در پشت صحنه درگیری هایی که فتح الاسلام به راه انداخته ، نقشه های اساسی پنهان است و نمی توان میان اتفاقات نهرالبارد و اختلافات میان دولت لبنان با مساله حزب الله و فلسطینیان حاضر در لبنان تفکیکی قائل شد.
این بحران شرایطی را به وجود می آورد که به بهانه آن بتوانند حزب الله و گروههای فلسطینی ساکن در اردوگاه نهرالبارد و دیگر اردوگاه ها را خلع سلاح کنند. درگیری میان ارتش و فلسطینیان باعث می شود که تمامی سلاح های فلسطینیان داخل اردوگاه که سلاح مقاومت است جمع آوری شود و به این ترتیب با ادغام مرحله به مرحله آنها در خاک لبنان مساله بازگشت آنها به فلسطین منتفی شود که این خدمتی به اسرائیل خواهد بود.

اتفاقات لبنان را به هیچ وجه نمی توان جدا از سیاست های تحمیلی امریکا در منطقه دانست

آنها ارتش لبنان را در قضیه نهرالبارد دخالت داده اند تا با نشان دادن ناتوانی ارتش برای مقابله با این بحران و نشان دادن اوضاع خطرناک از نیروهای سازمان ملل در این زمینه استفاده شود که این مساله ورود آنها را به لبنان و دخالت در مسائل آن سرعت می بخشد.
اتفاقات لبنان را به هیچ وجه نمی توان جدا از سیاست های تحمیلی امریکا در منطقه دانست. امریکا یا به دنبال ایجاد جنگ میان گروههای لبنانی یا درگیری لبنانی ها با فلسطینی ها یا فلسطینی ها با مسیحیان است.

فکر می کنید که گروههای لبنانی با توجه به تجربه سابق خود در جنگهای داخلی تن به جنگ داخلی دیگری دهند؛
امکان دارد گروه 14 مارس که با امریکا همکاری می کند، به این مساله تن دهد. زیرا گروه فتح الاسلام خود ساخته این گروه برای ایجاد بحران است. اما گروه 8 مارس در مقابل آنها مقاومت خواهد کرد. امریکا به دنبال تغییر حکومت لبنان و ایدئولوژی آن است و همراه با این کار و خلع سلاح حزب الله و گروههای فلسطینی هدف سیاسی بزرگتر را که محاصره ایران و سوریه است ، دنبال می کند.
اگر خوب نگاه کنیم ، امریکا و اسرائیل از قضیه کشته شدن حریری به عنوان پوششی برای اهداف خود استفاده می کنند.

آیا در شرایط کنونی و مخالفت گروه 8 مارس با قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل دادگاه حریری به شکل درج شده در آن تشکیل خواهد شد؛
این گونه دادگاه های بین المللی بعضا بی نتیجه بوده یا خیلی طول کشیده است که نمونه آن در مورد کوزوو است که 15 سال طول کشیده و کاری هم صورت داده نشده است. ما مخالف تشکیل دادگاه نیستیم ، ولی با سیاسی شدن آن مخالفیم.

آیا گروه فتح الاسلام و بحرانی که به وجود آورده در تصویب قطعنامه تشکیل بین المللی دادگاه حریری تاثیری داشته است؛
تاثیری نداشته ، زیرا قطعنامه قبل از ایجاد این بحران مطرح بوده است.

فکر می کنید راه حل برون رفت از این بحران چیست؛
تنها راه حل ، تشکیل دولت وحدت ملی با همان شرایطی است که گروه 8 مارس اعلام کرده و از آن نیز کوتاه نخواهد آمد. آنها باید سلاح مقاومت را به رسمیت بشناسند و مانعی بر سر راه بازگشت فلسطینیان به سرزمین هایشان ایجاد نکنند. دولت وحدت ملی می تواند به بحران کنونی پایان دهد و دخالت نیروهای خارجی را متوقف کند.

ایران طرحی را برای حل بحران لبنان پیشنهاد کرده است. جزییات این طرح چیست؛
فرانسه ، ایران و عربستان به صورت مشترک طرحی را برای تشکیل دولت وحدت ملی ارائه کرده اند و جزییات هم فعلا مخفی مانده ، اما از تمام جهات مورد تایید گروه 8 مارس بوده است. هنوز امریکا آن را نپذیرفته و اعلام کرده که فعلا عجله ای برای اجرای راه حل ندارد و از سوی دیگر نیز گروه 14 مارس هم آن را نپذیرفته و اگر امریکا آن را بپذیرد، آنها هم خواهند پذیرفت.


فاطیما رهگذر
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها