در تحقیقات خبرنگار ما درباره تغییر در پرداخت وامهای مصرفی بانکها یک نکته روشن شد و آن تغییر جهت منابع بانکی از وامهای خرد به وامهای کلان است.
چرا که وامهای کلان با استفاده از ابزاری به نام «عقود مشارکتی» از شمول کاهش نرخ سود بانکی معاف می شود.
مصطفی کریم ، دبیر کانون بانکهای خصوصی به خبرنگار ما می گوید: منابع کل نظام بانکی به 2دسته تقسیم می شود: بخشی از آنها در قالب عقود غیرمشارکتی که همان وام باسود مشخص باشد، صرف می شود و بخش دیگر در قالب عقود مشارکتی صرف می شود. در این حالت بانک در پروژه ای با طرف دیگر مشارکت می کند و درصد سود آن نامحدود است.
وی افزود: عقود مشارکتی تمام بانکها از شمول مصوبه شورای پول و اعتبار مستثنا است ، لذا با مصوبه جدید چون اختصاص منابع به عقود غیرمشارکتی با توجه به نرخ بالای تورم برای بانکها و بویژه بانکهای خصوصی به صرفه نیست ، ترازوی منابع بانکها به سمت عقود مشارکتی سنگین تر شده و طبیعی است که در چنین حالتی ، وامهای خرد بانکها کاهش یابد.
وی اظهار کرد: بانکهای خصوصی تا حد امکان سعی می کنند وامهای مصرفی مورد نیازشان کاهش نیابد اما واقعیت آن است که تخصیص منابع به این وامها برای بانک صرف نمی کند و بانکها به عنوان یک بنگاه اقتصادی پولشان را به جایی می برند که سود بیشتری داشته باشد.
دکتر رحمت الله نیکنام ، کارشناس پولی بانکی نیز در این باره به خبرنگار ما گفت: پول ، کالای قابل فروش بانک است ، مانند کفش یا لباس که در فروشگاهی عرضه شده باشد. تصور این که یک کفاش کفش خود را زیر قیمت تمام شده تولید به مشتری بفروشد، همان اندازه غیرمنطقی است که توقع داشته باشیم بانک پول یا کالای خود را زیر قیمت تمام شده که همان نرخ تورم است ، بفروشد.
وی اظهار کرد: دولت می تواند با اجرای طرح ساماندهی تسهیلات بانکی در اول سال به تناسب مراجعه مردم به بانکهای دولتی ، درصدی از این تسهیلات را در قالب تسهیلات تکلیفی به امور ضروری مردم اختصاص دهد تا جلوی وارد آمدن ضرر به شهروندان از این طریق گرفته شود.