همین باعث شد تا گروه دانش جام جم، با تهیه چند فیلتر مناسب و عینکهای مخصوص خورشیدگرفتگی، فرصتی را فراهم کند تا روزنامهنگارها چند لحظهای از لحظات اوج گرفت خورشید را در کنار هم باشند و کسوف جزئی را که در تهران حدود ۶۴درصد بود، ببینند. تماشای خورشیدی که به طور کامل گرفتهباشد، آن قدر جذاب است که بسیاری از منجمهای آماتور در سراسر جهان برای تماشای آن به نقاط مختلف کرهزمین سفر میکنند.
آنها تلاش میکنند خود را به نقطهای برسانند که آسمان روز در زمان گرفتن خورشید، تبدیل به آسمان پر ستاره شب شود. زمانی که اگر در طبیعت قرار بگیرید خواهیددید پرندگان و جانوران به پناهگاههای خود میروند و آرام میگیرند و جانورانی که شبزیست هستند از لانه خود بیرون میآیند. به همین دلیل است که کسوف فرصتی برای مطالعه روی رفتار حیوانات به حساب میآید تا پژوهشگران این حوزه بتوانند انواع واکنشهای حیوانات را تحلیل کنند.
یکی دیگر از مطالعاتی که در این بازه زمانی انجام میشود بررسی تاج خورشید و شرارههای آن است. زمانی که خورشید میگیرد به خصوص اگر در منطقهای باشیم که گرفت به طور کامل رخ دهد، اخترشناسانی که درباره خورشید تحقیق میکنند، با عکسبرداریهای دقیقی که به کمک تلسکوپهای قوی خورشیدی انجام میشود، میزان و ابعاد شرارههای خورشید را ارزیابی میکنند.
گرچه این شرارهها پدیدههایی کاملا طبیعی بهشمار میروند، اما وجود آنها میتواند اختلالاتی را در کره زمین، به خصوص در برخی فناوریهای نوین نظیر سیستمهای انتقال قدرت یا فرکانسهای رادیویی ایجاد کند.
اندازهگیری میدان مغناطیسی و شرارههای خورشیدی برای شناسایی زمان این اختلالات ضروری است، اما نور و درخشندگی خورشید در حالت عادی به اندازهای زیاد است که این امکان را به ستارهشناسان نمیدهد؛ بنابراین کسوف زمان خوبی است تا دانشمندان بتوانند جو بیرونی خورشید را مورد بررسی قرار دهند، زیرا در حین وقوع این پدیده، خورشید به طور کامل توسط ماه پوشیده میشود و میزان درخشندگی و نور آن تا حد قابل ملاحظهای کم میشود. مشاهده لکههای خورشیدی و تغییرات آنها با تلسکوپها و فیلترهای مخصوص میتواند از فعالیتهای درونی خورشید پرده بردارد و این هم یکی از مطالعاتی است که در زمان عکاسی از خورشیدگرفتگی جزئی رایج است.
در کنار همه اینها کسوف همیشه ایده خلق عکسهای متفاوتی از ستاره مادر منظومه شمسی به عکاسها را میدهد که در روزهای دیگر امکانش را ندارند. گرچه برای عکاسی از این پدیده زیبا حتما باید از فیلترهای مناسب خورشید استفاده کرد تا بتوان میزان نور ورودی را کاهش داد و از آسیب به چشم و حسگرهای دوربین جلوگیری کرد. برای این کار معمولا از فیلترهای مایلار و فیلترهای ND استفاده میشود.
روزنامه جام جم