روی کاغذ، همه چیز از چین شروع شد؛ پس از جنگ روسیه و اوکراین بود که قیمت نفت صعود کم نظیری را تجربه کرد و به بیش از ۱۱۰دلار در هر بشکه افزایش یافت؛ در حالی که قیمت نفت پیش از تنشهای بین دو کشور، کمتر از ۸۵دلار بود. با این قیمتها، کشورهای تولیدکننده نفت به درآمدهای شگفتانگیزی دستیافتند؛ بسیاری از نهادهای بینالمللی هم عنوان کردند بهای نفت حتی به ۲۰۰دلار در هر بشکه میرسد، ولی بسیاری دیگر از تحلیلگران، بیتوجه به مسائل روزمره عنوان کردند ریشه قیمتهای آتی را باید در شرق آسیا دنبال کرد؛ در کشوری به نام چین.
چینیها در روزهایی که قیمت نفت به شدت افزایش یافت، نفت روسیه را با قیمتی کمتر از بهای روز خریدند، اما این ماه عسل برای هر دو طرف زودگذر بود؛ پکن اعلام کرد به دلیل محدودیتهای جدید کرونایی و همچنین کاهش نرخ رشد اقتصادی، نفت کمتری مصرف میکند که همین پالس روشن، آغاز جدی ریزش قیمت نفت شد؛ درست در زمانی که بسیاری فکر میکردند زمستان سخت برای قیمت نفت در راه است.
از آنجا که تقاضای نفت چین همچنان به کاهش محدودیتهای بیپایان ادامه میدهد، تأثیر آن بر مصرف کلی نفت در آسیا بسیار زیاد خواهدبود. ژووی وانگ، مدیر تحلیل نفت آسیایی در S&P Global Commodity Insights گفت: افزایش تقاضای نفت آسیا در سال جاری به سطحی که در سال قبل از همهگیری ۲۰۱۹ شاهد بودیم، دشوار خواهد بود. براساس آخرین چشمانداز ماه سپتامبر، رشد تقاضای نفت آسیا امسال حدود ۹۸۰هزار بشکه در روز نسبت به چشمانداز پایان ژانویه کاهش یافته که بخش اعظم آن مربوط به چینیهاست. انتظار میرود تقاضای نفت چین تا ۳۱۰هزار بشکه در روز کاهش یابد.
عوامل موثر بر کاهش قیمت نفت
علاوه بر این، روند احیای اقتصاد جهانی در سال جاری با موانع متعددی روبهرو شدهاست. از جمله این چالشها میتوان به افزایش تورم و سرریزهای منفی مداوم ناشی از جنگ در اوکراین اشاره کرد. علاوه بر این، تحلیلگران گفتند کاهش شدید ارزهای آسیایی در برابر دلار نیز به عنوان یکی از عوامل خطر اصلی برای تقاضای نفت منطقه ظاهر شده است. ین ژاپن اواخر آگوست در برابر دلار به کمترین میزان در ۲۴ سال گذشته سقوط کرد، در حالی که وون کره جنوبی در هفته آغاز شده از ۵ سپتامبر به پایینترین حد خود در برابر دلار آمریکا در بیش از ۱۳ سال گذشته رسید. در سراسر آسیا، رشد صادرات در اقتصادهای تجاری عمده منطقه در حال تضعیف است، که نشانهای از کاهش تقاضا برای لوازم الکترونیک است؛ زیرا اشتهای غرب برای کالاهای مصرفی کمرنگ شده است. از سوی دیگر، آژانس بینالمللی انرژی هم در گزارش ماهانه خود اعلام کرد عرضه جهانی برای سومین ماه متوالی افزایش یافته و قرار است تا سه ماهه دوم سال ۲۰۲۳ از تقاضا پیشی بگیرد. از نظر این نهاد بینالمللی، افزایش عرضه نفت از ژوئن تا آگوست به طور قابل توجهی از رشد تقاضا پیشی گرفت. همچنین صادرات جهانی نفت خام از طریق دریا در سه ماه منتهی به آگوست ۱.۳میلیون بشکه در روز افزایش یافت که ۳۰درصد بیشتر از تقاضای جهانی بود.
شوک قیمتی
رویترز هم با اعلام اینکه قیمت نفت -۷۸ دلار- به کمترین میزان در هشت ماه گذشته رسیدهاست، نوشت: بانک مرکزی آمریکا در روز چهارشنبه نرخ بهره بانکی آمریکا را ۷۵/۰ درصد افزایش دادهاست. بانکهای مرکزی در سراسر جهان نیز با افزایش نرخ بهره از این روند پیروی کردهاند که این اقدام خطر رکود اقتصادی را افزایش میدهد. ارزش دلار آمریکا به بالاترین رقم از ماه می۲۰۰۲ رسیدهاست. هر چه قیمت دلار بالاتر میرود، تقاضا برای نفت بیشتر میشود، زیرا قیمت این کالای اساسی برای خریدارانی که ارزهای دیگر دارند، گرانتر میشود. هر بشکه نفت برنت با ۴دلار و ۳۱سنت کاهش۸۶.۱۵ دلار فروخته شد. این نوع نفت طی هفته گذشته حدود ۶ درصد کاهش ارزش داشت. نفت خام آمریکا نیز با ۴ دلار و ۷۵ سنت کاهش ۷۸.۷۴ دلار معامله شد.WTI طی هفته گذشته حدود ۷ درصد از ارزش خود را از دست دادهبود.
روزنامه جام جم