عضو کمیسیون برنامه و بودجه در گفتگو با «جام‌جم»:

سازمان شانگهای موازنه قدرت در حوزه‌سیاسی و اقتصادی را تغییر داد

احسان ارکانی، نماینده نیشابور در مجلس یازدهم درباره اهمیت عضویت ایران در سازمان همکاری‌های شانگهای به خبرنگار جام‌جم گفت: حضور ایران در این سازمان منطقه‌ای ظرفیت‌های بی‌نظیری را برای کشور ایجاد می‌کند تا با بسط روابط خود با سایر همسایگان و دیگر کشور‌های عضو این سازمان، هم جمهوری اسلامی امکان بهره‌مندی از ظرفیت‌های داخلی و توانمندی‌های بومی خود را در اختیار دیگر اعضا قرار دهد و هم با استفاده از فرصت‌های ایجادشده برای سرمایه‌گذاری و گسترش تعاملات اقتصادی و تجاری شرایط را برای شکوفایی اقتصادی خود فراهم کند.
کد خبر: ۱۳۸۰۸۹۳
تفوق نگاه به غرب در دولت گذشته

وی با انتقاد از عملکرد دولت‌های گذشته به‌واسطه بی‌توجهی به استفاده از این ظرفیت عظیم تاکید کرد: متاسفانه دولت قبل به علت تمرکز توجه سیاست‌خارجی به سمت غرب و اروپا از امکانات موجود در شرق و آسیای‌میانه و فراتر از آن ظرفیت‌های سازمان همکاری‌های شانگهای غفلت کرد. این درحالی‌است که اهتمام کشور‌های آسیایی به رونق همکاری‌ها با استفاده از موقعیت این سازمان منطقه‌ای رفته‌رفته این مجموعه را به یک محور مهم اقتصادی در شرق تبدیل کرده است.

محوریت نگاه به شرق در دولت سیزدهم

عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات با تقدیر از عملکرد دولت سیزدهم در عرصه سیاست‌خارجی خاطرنشان کرد: بعد از شروع به کار دولت جدید، ریل‌گذاری دیپلماسی تحول اساسی پیدا کرد و اکنون شرایط مهیاست تا به‌واسطه عضویت در این سازمان، جمهوری اسلامی بتواند از مراودات مالی، پولی، تجاری و بازرگانی با کشور‌های عضو موقعیت اقتصادی خود را ارتقا بخشد. ارکانی به موضوع تقویت دیپلماسی اقتصادی و سیاسی هم اشاره کرد و گفت: سازمان شانگ‌های این موقعیت را هم فراهم آورد تا کشور‌های عضو در قالب همکاری‌های دوجانبه و چندجانبه سطح روابط خود با یکدیگر را ارتقا دهند. طبعا در این حوزه جمهوری اسلامی می‌تواند از ظرفیت عظیم ترازیت و حمل‌ونقل ریلی استفاده کند و حتی شرایط برای انتقال کالا از طریق ایران به سمت کشور‌های اروپایی فراهم‌شود.

مقابله با حاکمیت دلار و یورو

وی نقش سازمان شانگهای در معادلات جهانی را بسیار بااهمیت توصیف کرد و افزود: رویکرد کشور‌های عضو این سازمان تاکید بر تغییر موازنه جهانی و مقابله با یکجانبه‌گرایی آمریکا و دیگر کشور‌های سلطه‌گر است و این نگاه راهبردی در حوزه خنثی‌سازی تحریم و پایان‌دادن به حاکمیت دلار و یورو و سلطه نظام پولی و بانکی غرب بسیار موثر است و ایران این امکان را خواهد یافت تا با جایگزینی ظرفیت‌های تبادلات پولی و بانکی کشور‌های عضو شانگهای با تبادلات پولی مشکل‌دار به‌واسطه تحریم، زمین بازی در فضای اقتصادی را به نفع خود و دیگر اعضا تغییر دهد. نماینده نیشابور دلایل کم‌توجهی دولت‌های گذشته نسبت به استفاده از ظرفیت‌های سازمان‌های منطقه‌ای مثل شانگ‌های را ناشی از اشتباه در محاسبات سیاسی و بین‌المللی دانست و خاطرنشان کرد: یکی از اشکالات راهبردی این بود که گرچه ما در دوره‌های قبل به‌عنوان مهمان در این اجلاس حضور داشتیم، اما نگاه نادرست حاکم بر سیاست‌خارجی دولت قبل معطوف به غرب بود و این حقیقت حتی برای کشور‌های عضو شانگهای هم کاملا مشهود بود و تصور آن‌ها این بود که ما چندان در بحث همکاری‌های فی‌مابین به‌ویژه در حوزه اقتصادی آن‌ها را جدی نمی‌گیریم.
 
روزنامه جام جم 
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها