به گزارش جام جم آنلاین از مرکز مقابله با شایعات سایبری سازمان فضای مجازی سراج، در طول سال به تعداد مناسبتهای مذهبی که وجود دارد، شاهد دستبهدست شدن تصاویری از سوی عدهای از کاربران در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی هستیم که از مستمندان، زبالهگردها، کودکان کار و... است با جمله تقریبا ثابتی در این مضمون که: «لزومی دارد این همه هزینه برای نذری شود. همین پول را به فقرا کمک کنید!».
این ادعا در ایام محرم (که شامل دو دهه میشود) و در اربعین حسینی که میزان توزیع نذریها چند برابر میشود به همان میزان و چه بسا بیشتر ضریب میگیرد. موضوع نذری دادن به نیت خاندان عصمت و طهارت در حالی انجام میشود که هیچ اجباری در آن وجود ندارد. عزاداران میخواهند با هر اقدامی در خوانی که با نام اباعبدالله الحسین(ع) پهن شده است، سهیم شوند؛ از شستن چند استكان در هيات عزاداري يا جفت كردن كفش عزاداران گرفته تا جارو كشيدن زير پاي عزاداران حضرت سيدالشهدا(ع) و نذر اطعام.
کمک به اربعین؛ مردم یا دولت؟
این روزها که به اربعین حسینی نزدیک میشویم و طبق سیاق هر سال، انتشار فیلمی در فضای مجازی از سوی رسانههای فارسی زبان مثل «منوتو»، سیلی از اعتراضات را همسو با خود به راه انداخته است.
رسانه «منوتو» با انتشار ویدئویی در توضیح آن نوشته است: «عبور کامیونهای هدایا به کربلا و عراق به مناسبت اربعین در حالی که یک پیرمرد عصا به دست در حال زباله گردی است.»
این رسانه رسانههای فارسی زبان جهت القای هدف خود، مبنی بر اینکه نذریها از جانب دولت به سوی عراق فرستاده میشود، دست به ساخت و انتشار برخی اخبار با تیترهای جعلی میشوند. به عنوان مثال در همین مورد من و تو با استناد به محتوای ارسال شده از سوی شهروندخبرنگار نوشت:« این کمکها از طرف مردم نیست، از جیب مردمه.»
این ادعاها در حالی است که موکبهای برپا شده در مسیر پپادهروی اربعین، از سوی مردم است و دولت در آن هیچ نقشی ندارد.
مردمِ پایکار
از طرفی نیز در پاسخ به این ادعا که « لزومی دارد این همه هزینه برای نذری شود. همین پول را به فقرا کمک کنید!» باید گفت در بسیاری از قضایا و چالشهایی که در سطح کشور به وجود میآید، این کمکهای مردمی است که پیشتازی میکند. نمونه این کمکهای مردمی را میتوان در جریان زلزلهها و سیلها مشاهده کرد. نیروهای داوطلب مردمی که هیچ اجباری برای کمکرسانی آنها وجود ندارد، از اقصی نقاط کشور خود را به محل آسیب دیده میرسانند تا مشکلات را حل کنند.
دور باطل ایجاد تفرقه
به گزارش مرکز مقابله با شایعات سایبری سازمان فضای مجازی سراج، کمکهای مردمی در هر شرایطی داوطلبانه و خودجوش اتفاق میافتد؛ چه در جریان مشکلات و حادثههایی که به طور طبیعی رخ میدهد و چه در اطعام و نذری دادن، اما رسانههای فارسی زبان تلاش میکنند با مقابل هم قرار دادن مردم و دولت، دو دستگی ایجاد کنند. گرچه در مساله نذری دادن و ارسال آن به عراق در پیاده روی اربعین، هدف بزرگتری که اعتقادات مردم است را نشانه میگیرند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور مطرح شد