علاقه مردم به این حیوان و همینطور خطر انقراض آنها باعث شده با هر خبری، موجی از عکسها و اطلاعات در شبکههای اجتماعی راه بیفتد که البته برای آگاهیبخشی درباره اهمیت حفظ این گونهها میتواند کمککننده باشد.
نیمه مرداد۱۴۰۱ بود که خبر ناگوار برخورد خودرویی با توله یوز مادهای در جاده میامی-عباسآباد استان سمنان اعلام شد. درپی این حادثه تلخ، بحثهای بسیاری که درباره ناایمن بودن این جاده برای یوزها و دیگر حیوانات منطقه شکل گرفت.
از سوی دیگر پژوهشگاه رویان در همکاری با سازمان محیطزیست اقدام مهمی را در راستای حفظ نقشه ژنتیکی این گونه انجام داد.
اقدامی که شاید گونههای مهم و در خطر انقراض را به طبیعت کشورمان بازنگرداند اما میتواند کورسوی امیدی باشد تا آیندگان از حیواناتی که روزی در این سرزمین میزیستهاند، نمونهای واقعی و زنده ببینند.
براساس این تفاهمنامه، سلول یوزهای تلفشده برای تحقیقات شبیه سازی به پژوهشگاه رویان انتقال داده میشود.
در اینخصوص با دکتر مصطفی حاجی نصرالله، دامپزشک مسئول بانک بافت و سلولهای دامی پژوهشگاه رویان گفتوگو کردهایم.
طرحهای شبیه سازی حیوانات در کشورهای پیشرفته جهان در حال اجرا است و به نظر میرسد با قرار گرفتن حیوانات مختلف و ارزشمند در فهرست گونههای در خطر انقراض، اهمیت شبیهسازی آنها بیش از پیش افزایش پیدا کند.
حیوانات شبیه سازی شده در طبیعت رها نمیشوند
دکتر مصطفی حاجینصرا... دامپزشک مسئول بانک بافت و سلولهای دامی پژوهشگاه رویان درخصوص تجارب قبلی این پژوهشگاه در زمینه شبیهسازی حیوانات میگوید:«پیش از این توانستیم مارال و بز را شبیهسازی کنیم به فناوری این حوزه دست پیدا کردیم و در این زمینه با موفقیت عمل کردیم. حالا برنامه داریم که پلنگ و یوزپلنگ را هم که در خطر انقراضند از طریق شبیهسازی تولید کنیم. به دلیل سیستم تولیدمثلی بسیار متفاوتی که گربهسانان دارند، این کار در دنیا بسیار سخت و پیچیده است. مثلا فحل شدن، جفتگیری و تخمکگذاری در آنها متفاوت است و طبعا مسیر شبیهسازی آنها هم سخت و زمانبر خواهد بود. باتوجه به این موضوع، تصمیم گرفتیم نقشه ژنتیکی حیواناتی که به دلایل مختلف تلف میشوند را به دست آوریم تا بتوانیم در آینده آنها را شبیهسازی کنیم.» او تاکید کرد: «البته این حیوانات شبیهسازیشده قرار نیست در محیطزیست رها شوند، چون آنها درواقع توان زیستن در محیط طبیعی را نداشتند که در خطر انقراض قرار گرفتند و اگر در طبیعت رهاسازی شوند، ممکن است مشکلاتی را برای دیگر حیوانات ایجاد کنند. بنابراین حیوانات شبیهسازیشده فقط در باغوحشها نگهداری خواهند شد.»
پیچیدگیها و دشواریهای حفظ نقشه ژنتیکی حیوانات ارزشمند
دامپزشک مسئول بانک بافت و سلولهای دامی پژوهشگاه رویان، جزئیات همکاری این پژوهشگاه با سازمان محیطزیست را این طور توضیح میدهد: «در تفاهمنامهای که با سازمان محیطزیست داشتیم، توافق کردیم حیوانات با ارزشی که در خطر انقراض قرار دارند و تلف میشوند را در اختیار داشته باشیم تا بتوانیم از بافت تخمدان در جنس ماده یا بافت بیضه در جنس نر و همینطور اندکی از پوست حیوان، نمونهبرداری کنیم و ژنوم آن را به دست بیاوریم. براساس این تفاهمنامه حیوانی که در طبیعت تلف میشود، کمتر از ۲۴ ساعت نمونه آن برای ما ارسال میشود تا در پژوهشگاه، فرآیند انجماد روی آن انجام شود و برای آینده از آن برای شبیهسازی استفاده شود.» او درخصوص پیچیدگیهای کار میگوید: «زمانی که میخواهیم از بیضه اسپرم بگیریم یا از تخمدان تخمک را نمونهبرداری کنیم، باید فرآیندهایی را روی آنها انجام بدهیم که پس از اجرای آن بلافاصله از اسپرم و تخمک برای لقاح استفاده شود در غیر این صورت دیگر کاربردی نخواهد داشت. به همین خاطر باید بافت بیضه و بافت تخمک را منجمد کنیم تا زمانی که بخواهیم آن را برای آیویاف(IVF) به کار ببریم. از سویی دیگر، نمونه گرفتن، نحوه و مدت زمان ارسال آن، برای ما اهمیت زیادی دارد، چون باید مطمئن باشیم همه مراحل دقیق انجام شده و این نمونه برایمان کاربردی خواهد بود.»
در مسیر امیدبخش شبیهسازی
دکتر حاجینصرا... در پاسخ به این سؤال که آیا از یوز تلفشده جاده میامی-عباس آباد استان سمنان هم نمونهبرداری موفقی انجام شده یا خیر میگوید: «تخمدان این یوز برای پژوهشگاه ارسال شده و آن را منجمد کردیم تا بعدها بشود از آن برای ادامه تحقیقات استفاده کرد.»
او وضعیت ایران را در زمینه شبیهسازی حیوانات اینطور توصیف میکند: «جنین یوزپلنگ به صورت آزمایشگاهی در حال حاضر تولید شده اما برای ادامه تحقیقات نیاز به تامین اعتبار و نیاز به حمایت دولت و سازمان محیطزیست داریم. کشورهایی مثل آمریکا و ژاپن در این زمینه فعالیت دارند و توانستهاند به فناوری شبیهسازی حیوانات دست پیدا کنند. ما هم بخش قابلتوجهی از پژوهشها و آزمایشها را انجام دادهایم و امیدواریم بتوانیم یوزپلنگ و پلنگ را به طور کامل شبیهسازی کنیم.»
شبیهسازی به معنای پایان نگرانی برای انقراض نیست
شبیهسازی حیوانات بهویژه حیواناتی که در خطر انقراض هستند یا به طور کلی منقرض شدهاند از نظر علمی و فناوری میتواند اهمیت بسیار زیادی داشته باشد اما آنچه باید به یاد داشته باشیم، این است که حفاظت از گونههای ارزشمند حیاتوحش کشور اولویت اصلی همه سازمانهای مرتبط و همه مردم جامعه است. شبیهسازی گونههای ارزشمند چنین معنایی نمیدهد که دیگر لازم نیست نگران این حیوانات باشیم و برای حفاظت از آنها هزینه کنیم، بلکه به این معناست که اهمیت آنها آنقدر زیاد است که حتی برای داشتن نمونههای شبیهسازیشدهشان نیاز داریم فناوریهای جدید و پیشرفته دنیا را به خدمت بگیریم و برایش هزینه کنیم. میدانیم که اگر جمعیت اندک بهجامانده از این حیوانات هم یکییکی تلف شوند، آنوقت حیات وحش ایران برای همیشه باید از حضور گونههای باارزش خداحافظی کند. طبیعت و حیوانات هر منطقه همانند زنجیری بههم پیوسته هستند و بر هم خوردن تعادل در جمعیت یک گونه، میتواند اثرات جبرانناپذیری را به دنبال داشته باشد. برای همین است که هنوز باید برای ایمنسازی جادهها و مراقبت از تولهها و حفظ حیوانات بالغ تلاش کنیم، هنوز باید برای تخصیص بودجه برای مراقبت از گونهها پیگیری داشته باشیم و همچنان مسئولیت شهروندی خود را در مکانهایی که احتمال عبور حیوانات در خطر انقراض وجود دارد، با وسواس زیاد رعایت کنیم.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم