در حقیقت برای انجام اموری نظیر ثبت سفارش، واردات کالا، ترخیص کالا، صادرات و صدور گواهی مبدا، به کارت بازرگانی احتیاج خواهید داشت بنابراین میتوان کارت بازرگانی را مهمترین مدرک مورد نیاز برای واردات و صادرات کالا به شمار آورد.
اما این کارت توسط کدام نهاد صادر میشود؟ چه کسانی مجاز به دریافت کارت بازرگانی هستند؟ مراحل ثبت نام و اخذ کارت بازرگانی چیست؟ و انواع کارت کدام است؟ برای دریافت پاسخ این سوالات و کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص تا پایان همراه ما باشید.
طبق قانون در حال حاضر وزارت صنعت، معدن و تجارت، نهاد مرجع برای اخذ کارت است. کارت بازرگانی به دو صورت حقیقی و حقوقی صادر میشود. شرایط اخذ کارت برای این دو گروه کمی متفاوت است.
کارت بازرگانی حقیقی تنها برای افرادی با تابعیت ایرانی صادر میشود و افراد غیر ایرانی باید از نوع حقوقی آن استفاده نمایند.
لازم به ذکر است کلیه موسسات برای اخذ Commercial ID Card باید در اتاق بازرگانی عضو شده و نام خود را در دفتر ثبت تجارت ثبت نمایند.
این کارتها اغلب یک ساله صادر میشوند و بعد از گذشت یک سال از تاریخ صدور کارت، باید با ارائه مدارک لازم جهت تمدید کارت اقدام نمایید.
مهمترین مدارک مورد نیاز برای دریافت کارت بازرگانی حقیقی و حقوقی:
* ارائه مدارک احراز هویت نظیر عکس، شناسنامه، کارت ملی شخص متقاضی
* ارائه مدارک تحصیلی (حداقل دیپلم) یا مجوز تولید از یکی از وزارتخانههای تولیدی و کارت پایان خدمت
* افتتاح حساب در یکی از شعب بانکهای ملی و دولتی و اخذ گواهی تاییدیه حساب کاربری
* اخذ گواهی عدم سوء پیشینه و ارائه تعهد کتبی مبنی بر پیروی از سیاستهای تجاری دولت و عدم استفاده غیرقانونی از کارت
* اخذ و ارائه کد اقتصادی
* فرم دال اتاق بازرگانی
برای اخذ کارت حقوقی علاوه بر موارد بالا مدارکی نظیر اسناد مربوط به محل کار، تقاضانامه شرکت متقاضی کارت بازرگانی، پروانه کسب، سند مالکیت و مجوز تاسیس و بهره برداری شرکت الزامی است. همچنین افرادی که مدرک تحصیلی دیپلم ندارند میتوانند با ارائه سابقهی حداقل 3 سال در فعالیت تجاری مربوط، نسبت به دریافت کارت اقدام نمایند. همچنین حداقل سن مورد نیاز جهت اخذ Commercial ID Card، 23 سال است.
طبق ماده 7 آیین نامه امور گمرکی ایران، 3 گروه زیر نمیتوانند برای گرفتن کارت بازرگانی اقدام نمایند. طبق این قانون افرادی که نمیتوانند کارت دریافت کنند به شرح زیر هستند:
1 . افرادی با تخلف قانونی و کسانی که از تمام یا بخشی از حقوق اجتماعی محروم شدهاند.
2 . ورشکستگانی که به دلیل اختلاس یا تخلفات دیگر سرمایهشان مسدود شده است و بدهیهای تسویه نشده دارند.
3 . افرادی که به فساد اخلاقی و سوء استفاده شناخته شده باشند.
کارت بازرگانی به نوعی شناسنامه تجارت بینالملل است و انواع مختلفی دارد. به طور کلی 4 نوع کارت در سیستم تجارت بینالملل کشور تعریف شده است که هریک ویژگی و کاربرد خاص خود را دارد. در ادامه این مطلب، برای بررسی انواع کارت بازرگانی همراه ما باشید. برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، میتوانید با شرکت بازرگانی جی تی جی تماس حاصل نمایید.
1 . کارت بازرگانی تجاری
این کارت متداولترین و اصلیترین نوع کارت بازرگانی است. از این کارت میتوان برای انجام کلیه فعالیتهای عرصه صادرات و واردات کالا استفاده کرد. اشخاص حقیقی و حقوقی اغلب متقاضی اخذ این نوع کارت هستند.
2 . کارت بازرگانی خدماتی
شرکتهایی که در زمینه خدمات رسانی فعالیت دارند، در صورت نیاز میتوانند با اخذ این کارت نسبت به واردات برخی کالاهای مورد نیاز اقدام نمایند. لازم به ذکر است شیوه اخذ این کارت با نوع تجاری آن تفاوتی نداشته و تنها در ماهیت و نوع کاربرد با یکدیگر متفاوت هستند.
3 . کارت بازرگانی موردی
کارت بازرگانی موردی، در حقیقت یک کارت یکبار مصرف است. این کارت برای کلیه اشخاص اعم از حقیقی و حقوقی که قصد ترخیص کالا فقط برای یک بار را دارند، صادر میگردد. به بیان دیگر اگر برای رفع موارد موردی تجارت بینالملل به دریافت سریعتر کارت نیاز دارید، بهترین گزینه این کارت است.
4 . کارت بازرگانی تولیدی / صنعتی
کارت تولیدی / صنعتی تنها برای اشخاص حقوقی که از مجوز سرمایهگذاری در یک زمینه تولیدی برخوردارند، صادر میشود. این کارت جهت تامین تجهیزات و مواد اولیه مورد نیاز کارگاهها و کارخانههای تولیدی و صادرات کالاهای تولیدی – صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد.
اخذ کارت بازرگانی چه مزایایی دارد؟
اخذ کارت به عنوان مهمترین مدرک تجارت بینالملل کشور، مزایای بسیار زیادی دارد. در ادامه 10 مورد از مهمترین مزیتهای این کارت نام برده شده است.
1 . عضویت در اتاق بازرگانی
2 . امکان ثبت برند تجاری جهانی
3 . واردات از مناطق آزاد و غیر آزاد
4 . ثبت سفارش کالای وارداتی
5 . صادرات کلیه کالاهای مجاز
6 . صدور ویزای تجاری و ارتباط با تجار خارجی
7 . شرکت در نمایشگاههای بینالمللی
8 . دسترسی و مبادله اطلاعات تجاری جهان
9 . صدور گواهی مبداء
10. ترخیص کالا
گروههای زیر، نیازی به دریافت کارت بازرگانی ندارند!
برخی از شرکتها، افراد و سازمانها برای انجام امور واردات و صادرات نیازی به دریافت کارت بازرگانی نداشته و بدون آن قادر به واردات و صادرات کالا هستند. این گروهها شامل شرکتهای تعاونی مرزنشینان، ملوانان ایرانی شاغل در شناورها، پیله وران و کارگران ایرانی شاغل در خارج از کشور دارای کارنامه شغلی معتبر میشوند. همچنین واردات کالاهایی که ورود و صدور آنها، به تشخیص گمرک برای فروش نیست، کالاهای مسافرتی و کالاهای وارداتی از طرف پست نیز از دریافت کارت معاف هستند.
کارت بازرگانی هوشمند
شاید تا کنون نام کارت هوشمند بازرگانی را شنیده باشید. سامانه یکپارچه کارت هوشمند بازرگانی با هدف تسهیل در فرآیند اخذ و تمدید کارت ایجاد شد. طبق بخشنامه شماره 99/100/13483 سازمان توسعه تجارت ایران، این سامانه امکان درخواست آنلاین و اینترنتی کارت هوشمند بازرگانی را برای متقاضیان فراهم میکند. کلیه متقاضیان با مراجعه به وب سایت ntsw.ir میتوانند نسبت به انجام امور مرتبط با کارت بازرگانی اقدام نمایند.
هزینه اخذ کارت بازرگانی چقدر است؟
طبق جدیدترین مصوبات هزینه اخذ این کارت شامل هزینه حق عضویت در اتاق بازرگانی، هزینه پلمب دفتر و هزینه بازدید شرکت است. هزینه حق عضویت در اتاق بازرگانی که در اردیبهشت 1401 حدود 1.5 میلیون تومان است که هزینه حدود 500 هزار تومانی پلمب دفتر و بازدید نیز به آن اضافه میشود. لازم به ذکر است که در صورت واگذاری فرآیند گرفتن کارت به موسسات ثبتی و خدماتی، هزینه کارمزد نیز به این مبالغ اضافه خواهد شد.
با شرکت بازرگانی جی تی جی آسوده تجارت کنید
همانگونه که اشاره شد، جهت فعالیت در حوزه بازرگانی و تجارت بینالملل و اقدام به واردات کالا یا صادرات کالا، به کارت بازرگانی نیاز است؛ اما نیاز نیست حتما خودتان کارت بازرگانی داشته باشید و میتوانید از بازرگانان یا شرکتهای بازرگانی کمک بگیرید.
شرکت بازرگانی جی تی جی خدمات جامعی در حوزه تجارت بینالملل ارائه میدهد و شما را در امور بازرگانی یاری میدهد. برای اخذ کارت بازرگانی توسط شرکت جی تی جی با ما در تماس باشید:
مدیر داخلی: ۰۹۹۱۶۶۸۰۶۵۵
دفتر مرکزی: ۰۲۱۴۴۶۲۶۵۹۶ – ۰۲۱۴۴۶۲۶۶۰۱
دفتر اصفهان: ۰۳۱۳۲۲۳۳۳۴۴
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد
محمد نصرتی در گفتوگو با جامجم مطرح کرد؛