نتیجه بررسی خونریزی‌های میکروسکوپی در مغز بیماران ؛

ژنی که باعث ابتلا به کووید ۱۹ طولانی می‌شود

نتایج مطالعه جدیدی که در دانشگاه هلسینکی فنلاند انجام شد، نشان داد حاملانِ ژن آپولیپوپروتئین یا آپوئی۴ E۴(APOE۴) مرتبط با آلزایمر، بیش از دو برابر خطر ابتلا به کووید ۱۹ شدید را دارند.
کد خبر: ۱۳۶۱۶۰۳

علاوه بر این خونریزی‌های میکروسکوپی بیشتری در مغزِ حاملان ژن آپوئی۴ که به ویروس کرونا مبتلا شده بودند هم یافت شد.

محققان گزارش می‌دهند افراد دارای این ژن، بیشتر مستعد ابتلا به علائم طولانی‌مدت پس از عفونت کووید ۱۹ و ازجمله افزایش خطرخستگی ذهنی هستند.

در سطح جهانی، محققان مشاهداتی را گزارش کرده‌اند که نشان‌دهنده ارتباط آپوئی۴ با کووید ۱۹ از لحاظ افزایش حساسیت به عفونت سارس‌- کوو-۲‌ (SARS-CoV-۲) و مرگ‌ومیر کووید ۱۹ است.

در‌حال‌حاضر‌ یک گروه تحقیقاتی از محققان چند رشته، ارتباط بین ژن آپوئی۴ با شدت ابتلا به کووید ۱۹ و همچنین تغییرات میکروسکوپی مغزی را در اجساد بیماران مبتلا به کووید ۱۹ و ارتباط این ژن با علائم خستگی ذهنی را که شش‌ماه پس از شروع بیماری تجربه شده بود‌ در جمعیت فنلاند بررسی کرده‌اند.

شواهد نشان می‌دهد تقریبا یک‌سوم فنلاندی‌ها حامل ژن آپوئی۴ هستندکه ناقلان را مستعد ابتلا به بیماری آلزایمر می‌کند. به‌نظر می‌رسد این ژن، خطر ابتلا به کووید‌ ۱۹ شدید در جمعیت فنلاند را بیش از دو برابر کرده است.

به‌علاوه در این مطالعه در بین حاملان این ژن، خونریزی‌های میکروسکوپی بیشتری در مغز،‌ در نتیجه کووید ۱۹ شدید، در مقایسه با سایرین مشاهده و خستگی ذهنی به‌عنوان یک مشکل در جهت‌دهی توجه و تمرکز ظاهر شد.

داده‌های کنونی درباره فنلاندی‌ها نشان می‌دهد ژن آپوئی۴ یک عامل خطر برای خستگی ذهنی شدید کووید ۱۹ بوده که برخی از تأثیرات می‌تواند از طریق افزایش آسیب عروق مغزی باشد.

ارتباط ژنتیکی بین آپوئی۴ با کووید ۱۹ در بانک زیستی فنلاند و از طریق کالبد شکافی و مجموعه داده‌های گروه بالینی آینده‌نگر مطالعه شد و نشان داد ناقل آپوئی ۴ با کووید ۱۹ شدید در بیماران مراقبت‌های ویژه در مقایسه با گروه کنترل جمعیت غیرآلوده با سن، جنس و وضعیت بیماری قلبی‌-عروقی مرتبط است؛ البته در این زمینه به تحقیقات بیشتری نیاز است و برای اطمینان از یافته‌ها، این پدیده‌ها باید در مجموعه داده‌های بزرگ‌تری بررسی شود.

یک سوال مهم که در این مطالعه به آن پاسخ داده نشده، ارتباط بین کووید ۱۹ و شروع اختلالات حافظه در حاملان آپوئی۴ است.

برای پاسخ به این پرسش، مطالعات پیگیر طولانی‌مدت بر روی بیماران بهبود‌یافته از کووید ۱۹ مورد نیاز است‌ به همین منظور تحقیقات اساسی بر روی اثرات ترکیبی ژن آپوئی۴ و التهاب سیستمیک بر مکانیسم‌های حافظه در مغز متمرکز شده است.

مریم مرامی - دانش / روزنامه جام جم
منبع: Neuroscience news

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها