اما، گاهی برخی از دردها به صورت شدید بروز میکند و مانع از فعالیتهای شما میشود.
در این مواقع باید به
پزشک متخصص درد مراجعه کنید تا به صورت تخصصی بررسیهای لازم را جهت تشخیص انجام دهد و متناسب با مشکل ایجاد شده بهترین راهکار درمانی را برای شما در نظر بگیرد.
متخصص درد تنها پزشکی است که دانش و توانایی لازم جهت بررسی تشخیص درد دارد. به طور مثال بیماریهایی مانند آرتریت، فیبرومیالژیا، میگرن، سیاتیک و... که دردهای مزمن به همراه دارد، توسط پزشک متخصص درد قابل کنترل خواهد بود.
انواع راهکارهای درمانی توسط متخصص درد
بسته به شدت درد و مشکلی که دارید، پزشک از راهکارهای درمانی متفاوتی استفاده میکند. با این حال روشهای درمانی مختلف طی مراحلی انجام میشود که این موارد را برای شما ذکر خواهیم کرد:
خط اول درمان شامل تجویز دارو (ضد التهاب، شل کنندههای عضلانی و ضد افسردگی) و تزریقهایی جهت بی دردی است (بلوکهای عصبی یا تزریق به ستون فقرات). همچنین ممکن است از TENS (محرکهای عصبی الکتریکی از طریق پوست) استفاده شود.
خط دوم درمان با روشهای پیشرفتهای مانند استفاده از فرکانس رادیویی یا رادیوفرکوئنسی (RFA) است. در طول RFA، حرارت یا موارد دیگری به عصب وارد میشود تا از سینگالهای درد جلوگیری شود.
این روش درمان برای دردهای مزمن مانند آرتریت ستون فقرات به کار برده میشود. در این مرحله ممکن است داروهای قویتری نیز برای بیمار در نظر گرفته شود.
خط سوم درمان قرار دادن پمپ درد یا محرک نخاع است. این راهکارهای درمانی برای تسکین درد نخاعی که مرکز کنترل حس درد بدن است، در نظر گرفته میشود. استفاده از سلولهای بنیادی گزینه دیگری است که در این مرحله برای بیمار در نظر گرفته میشود.
با توجه به توضیحاتی که در خصوص این روشهای درمانی به شما دادهایم، قطعا متوجه شدهاید که متخصص درد تنها به روشهای غیر جراحی سعی بر کنترل درد بیماران دارد تا بیماران نیازی به انجام عمل جراحی نداشته باشند یا اینکه عمل جراحی را به تاخیر بیندازند.
ویژگیهای فوق تخصص درد
برخی از ویژگیهای یک متخصص درد خوب که او را قادر به درمان و تشخیص دردهای مزمن کرده، به شرح زیر است:
اطلاعات و دانش زیاد در خصوص اختلالات درد
توانایی جهت بررسی بیماران مبتلا به درد
تجویز داروهای موثر و مناسب جهت درمان درد
استفاده از بهترین روشهای تشخیصی درد
مهارت بالا در روشهای درمانی مختلف (بلوک عصبی، تزریقات نخاعی و پمپهای درد)
ارجاع به بخشهای موثر در روند بهبودی مانند فیزیوتراپی
استفاده از تجهیزات به روز
کلینیک درد چیست؟
زمانی که دچار دردهای مزمن یا حاد میشوید، سردرگم هستید که باید به چه متخصص مراجعه کنید، کلینیک درد بهترین انتخاب شما در این مواقع است که ارزیابیهای تخصصی برای شما در این کلینیک انجام میگیرد.
در کلینیک تجهیزات و امکانات خوبی جهت تسکین دردهای بیماران وجود دارد. متخصصینی که در کلینیک حضور دارند به شرح زیر است:
پزشکان
روانشناسان
متخصص تغذیه
فیزیوتراپیست
و..
انواع راهکارهای درمانی که در کلینیک درد انجام میگیرد:
اوزون تراپی
لیزر درمانی
رادیوفرکوئنسی
بلوک عصبی به روشهای مختلف
درمان شناختی رفتاری
ماساژ درمانی
آب درمانی
PRP
و...
انواع دردهایی که توسط متخصص درد درمان میشوند.
انواع دردهایی که توسط متخصص درد درمان میشود، به سه دسته تقسیم بندی میکنند. اولین مورد مرتبط با آسیب بافتی مانند آرتریت است، نوع دوم دردهای ناشی از آسیب عصبی یا بیماری سیستم عصبی مانند سکته است. نوع سوم درد ترکیبی از آسیب بافتی و عصبی مانند کمردرد است.
اختلالاتی که به دلیل آسیب بافتی منجر به درد میشود
استئوآرتریت (ساییدگی و پارگی در مفاصل بزرگ مانند زانو و لگن)
آرتریت روماتوئید (آرتریت ناشی از واکنش خود ایمنی، ایجاد علائم در مفاصل کوچک مانند انگشتان دست و مچ دست)
اختلالات عصبی یا سیستم عصبی که منجر به درد میشود
سکته مغزی (درد پس از سکته مغزی)
اسکلروز چندگانه
آسیب نخاعی
نوروپاتی (درد عصبی ناشی از زونا، HIV و دیابت)
اختلالات درد ترکیبی
گردن درد
کمردرد
سرطان
نحوه اندازه گیری درد از سوی متخصص درد
برای اینکه میزان درد خود را به پزشک بازگو کنید باید با مقیاس 0 تا 10 اندازه گیری شود:
0: شما بدون درد هستید.
1 تا 3: درد آزاردهندهای دارید.
4 تا 6: درد متوسطی دارید که در فعالیت روزانه مانند کار یا سرگرمیهای شما خلل وارد میکند.
7 تا 10: درد شدیدی دارید که مانع از فعالیتهای روزانه شما میشود.
چه زمانی باید به متخصص درد مراجعه کرد
نیازی نیست که شما همیشه برای همه دردهای خود به متخصص درد مراجعه کنید. در اغلب مواقع بیماران پس از ویزیت و مراجعه به پزشکان دیگری مانند ارتوپد به متخصصین درد ارجاع داده میشوند.
به طور مثال ممکن است متخصص ارتوپد پس از عکسبرداری و تجویز داروهای ضدالتهابی و ارجاع به فیزیوتراپی، روند بهبودی در بیمار مشاهده نکند، در این مواقع بیماران باید به متخصص درد مراجعه کنند تا بررسیهای تخصصی انجام گیرد.
تنها در صورتی که بیمار نیاز به عمل جراحی نداشته باشد یا کاندید مناسبی برای انجام عمل جراحی نباشد، به متخصص درد ارجاع داده خواهد شد.
پزشکان متخصص درد انواع مختلفی از مشکلات و دردها را درمان میکنند؛ اما، بیماریهایی مانند فتق دیسک در ستون فقرات کمر و گردن از شایعترین مشکلات است.