به گزارش جام جم آنلاین ، حوادث و بلایای طبیعی عادی ترین چیزی است که در طول یک سال رخ می دهد اما در سال 2021 تعداد این بلایا قابل توجه بود. از سیلهای مرگبار و آتشسوزیهای جنگلی گرفته تا بارندگیها و دماهای بیسابقه در جهان رخ داد. در ادامه مروری بر مهم ترین بلایای طبیعی سال 2021 می کنیم.
پاک کردن جنگل ها
جنگل زدایی در آمازون ادامه دارد. آتش سوزی ها در کنار فعالیت های صنعتی و البته کشاورزی نقش زیادی در پروژه جنگل زدایی در این مناطق دارد. اما مهم ترین عامل نابودی جنگل های آمازون که بخش زیادی از اکسیژن جهان را تامین می کند پرورش احشام و دامداری است. تخمین زده می شود که دامداری مسئول 80 درصد از نابودی جنگل های آمازون است.
با شروع فصل سرما بخش زیادی از آتش سوزی های نقاط مختلف جهان تمام شد. اما خسارتی که از این آتش سوزی ها بر جای ماند قابل جبران نیست. این آتش سوزی ها در یونان، استرالیا، آمریکا، جنگل های آمازون ، آمریکا رخ داد. مراتع طبیعی بسیار زیادی در آتش سوخت که حداقل تا 20 سال آینده جایگزین ندارد.
آتش سوزی های رخ داده در آمریکا از همه جا بدتر بود. تابستانی با گرمای سه رقمی و خشکسالی شدید بیش از صد آتش سوزی بزرگ را در غرب به وجود آورد. سه آتش سوزی بزرگ سال 2021 تقریباً یک میلیون و 600 هزار هکتار را سوزانده اند.
در ماه ژوئیه 2021، آتش سوزی بوتلگ بیش از 410 هزار هکتار را در جنوب اورگان سوزاند و آن را به دومین آتش سوزی بزرگ در این کشور در سال جاری تبدیل کرد.
در همان زمان، آتش سوزی دیکسی در کالیفرنیا به آرامی در حال رشد بود و بعداً بوتلگ به عنوان بزرگترین آتش سوزی در ایالات متحده در سال جاری پیشی گرفت و نزدیک به یک میلیون هکتار را ذغال کرد و آن را به دومین آتش سوزی بزرگ در تاریخ کالیفرنیا تبدیل کرد.
خروش دهانه های آتشفشانی
آتشفشان های فعال به طرز بی سابقه ای در این چند سال فعالیت کردند. بزرگ ترین فعالیت آتشفشانی در 2021 به دهانه ای برمی گردد که در شهر لاپالمای جزایر قناری اسپانیا نزدیک به دو ماه است که می خروشد. در ابتدای فعالیت این آتشفشان، گدازه هایی که از دهانه آن خارج می شد به اندازه یک ساختمان شش طبقه بودند. منطقه تخلیه شده و تمامی مناطق پوشیده از خاکستر است. راه یافتن جریان گدازه ها به سمت دریا نیز باعث پیشروی ساحل شد. این منطقه تا مدت ها قابل سکونت نخواهد بود.
به غیر از این آتشفشان های دیگری در سیسیلی و هاوایی فعال شدند.
لرزش جهان و طوفان های مهیب
از این سو تا آن سو زلزله و سیل و رانش زمین رخ داد. از رانش زمین هولناک در هند گرفته تا سیل های بی امان در چین ، اندونزی، تایلند، آمریکا، ایران، انگلیس و نقاط مختلف دنیا. اخیرا نیز طوفان دراقیانوس آرام موجب سیل و رانش زمین در کانادا و بخش هایی از آمریکا از جمله واشنگتن شده است. طوفان ایدای آمریکا نیز یکی دیگر از بزرگ ترین بلایای طبیعی بود و همچنین سیل بی سابقه ای که بخش هایی از آلمان و بلژیک و هلند را گرفتار کرد. طوفان هنری انگلیس و آمریکا هم بلای شدید دیگری بود که همه جا سیل راه انداخت. در پی این طوفان های مهیب برق خانگی میلیون ها نفر قطع شد.
زلزله در هائیتی و ترکیه نیز خسارات زیادی به جای گذاشت به خصوص در هائیتی. صدها کشته بر جای ماند. تا این لحظه از سال 2021 نزدیک به 14 هزار 458 زلزله با مقیاس های متفاوت رخ داده است. سه زلزله رخ داده بین 8 تا 9 ریشتر بودند که شدیدترین زلزله های رخ داده تا امروزا ست.
زلزله هائیتی بیش از 2 هزار و 200 قربانی بر جای گذاشت. زلزله در غرب سولاوسی اندونزی نیز 108 کشته داشت، این زلزله 6.2 ریشتری بود. زلزله های شدید دیگری در پاکستان، مکزیک و جاوای اندونزی رخ داد.
جهان خشک شد
دمای هوا بالا و بالاتر رفت، مراتع سوختند و در کنار آن نقاط بسیار زیادی هم دچار خشکسالی شدید شدند. در آمریکا دریاچه هایی مختلفی در کالیفرنیا خشک شدند و کشاورزی به طور کامل از بین رفت. دامنه های خشکسالی ناشی از افزایش دمای هوا به اروپا و بخش های مختلفی از آسیا هم رسید. خشکسالی های رخ داده در آمریکا تاریخی توصیف می شود. دانشمندان میگویند موج گرمای بیسابقهای که در اواخر ژوئن صدها نفر را در شمال غربی اقیانوس آرام و بریتیش کلمبیا کشت، بدون تغییرات آب و هوایی ناشی از انسان، عملا غیرممکن بود.
هیلدا حسینی خواه / جام جم آنلاین
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت