به گزارش روزنامه ایندیپندنت، محبوبیت جو بایدن، پس از به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان کاهش یافت و به نازلترین سطح در دوران هفتماهه ریاست جمهوری او رسید. بر اساس گزارش شبکه ایندیپندنت، کاهش محبوبیت بایدن از ماه ژانویه آغاز شده بود و به تدریج در ماههای اخیر بیشتر شد تا آنجا که در روزهای اخیر به پایینترین سطح رسید. بهطوریکه تنها ۴۶ درصد از افراد بزرگسال در آمریکا نسبت به عملکرد جو بایدن، ابراز رضایت کردند. این در حالی است که میزان رضایتمندی از عملکرد او در نظرسنجی پیش از آن ۵۳ درصد اعلام شده بود.کاهش محبوبیت بایدن در روزهای اخیر نیز به دلیل خروج نیروهای آمریکا و متحدانش از افغانستان بود که در پی آن طالبان شهرهای مهم افغانستان و کابل را تصرف کردند. در بحران اخیر افغانستان، هزاران غیرنظامی از خانههای خود آواره شدند.
نتایج نظرسنجی مشترک خبرگزاری رویترز و موسسه پژوهشی آیپسوس در روز جمعه (۱۴ اوت) نشان داد که ۵۳ درصد پاسخدهندگان بر این باور بودند که ورود طالبان به کابل، نتایج دو دهه حضور نظامی آمریکا در افغانستان که نزدیک به یک تریلیون دلار هزینه داشت را از بین برد.با این حال برخی پاسخدهندگان نیز با تصمیم بایدن برای خروج از افغانستان موافق بودهاند. نظرسنجی موسسه آیپسوس در روز دوشنبه (۱۶ اوت) نیز نشان داده است که کمتر از نیمی از آمریکاییها از عملکرد دیپلماتیک و نظامی بایدن در افغانستان دفاع کردهاند. در این نظرسنجی، عملکرد او نسبت به سه رئیسجمهور پیشین آمریکا «بدتر» ارزیابی شد.به گزارش خبرگزاری رویترز، آمریکا و متحدانش به تلاش ناامید کننده برای خروج غیرنظامیان و دیپلماتها از کابل ادامه میدهند درحالیکه هزاران افغانستانی، برای فرار از دست طالبان در فرودگاه کابل تجمع کردهاند.
بخش دیگری از یافته های موجود در این نظرسنجی نیز در نوع خود جالب توجه است! یافتههای نظرسنجی آیپسوس حکایت از آن دارد که ۷۵ درصد آمریکاییها از اعزام نیرو به افغانستان جهت سرکوب طالبان حمایت کردهاند. نیمی از پاسخدهندگان نیز خواستار خروج افغانستانیهایی شدند که به آمریکا و متحدانش کمک کرده بودند.باوجوداین اغلب آمریکاییها از ادامه جنگ ناراضی هستند ولی اکثر افراد ۱۸ تا ۶۸ ساله که در نظرسنجی شرکت داشتند، تاکید کردهاند که دولت بایدن و متحدانش باید با برنامه خروج نیروهای خود را از افغانستان کامل میکردند. ۵۱ درصد پاسخدهندگان هم گفتهاند که آمریکا باید حداقل یکسال دیگر در افغانستان میماند. همچنین ۵۱ درصد نیز عملکرد باراک اوباما و دونالد ترامپ را در جنگ افغانستان تحسین کردند! با این حال، نزدیک به نیمی از دیگر شهروندان آمریکایی معتقدند که شکست در افغانستان، محصول رویکرد 20 ساله ایالات متحده در این کشور بوده و همه روسای جمهور ایالات متحده، بازندگان این میدان بوده اند.
ماجرا اکنون برای همراهان بایدن جدی تر شده است!اکنون اصلی ترین نگرانی دموکراتها معطوف به دو انتخابات تعیین کننده پیش رو در ایالات متحده است. اگر دموکراتها در انتخابات میاندوره ای کنگره( تحت تاثیر شکست رسمی در افغانستان) ، اکثریت مجلس نمایندگان و سنا را از دست بدهند، کار برای بایدن و همراهانش در کاخ سفید شدیدا دشوار می شود. در این صورت، احتمال شکست نهایی دموکراتها در انتخابات ریاست جمهوری سال 2024 نیز افزایش خواهد یافت. قطعا جمهوریخواهان در مبارزات انتخابات ریاست جمهوری سال 2024، از افغانستان به عنوان نقطه آسیب سیاست خارجی دولت بایدن یاد خواهند کرد. حضور احتمالی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آینده ، این رقابتها را قطعا در نزد شهروندان آمریکایی حساس تر کرده و عمق و دامنه انتقادات طرفین ( نامزدهای دو حزب دموکرات و جمهوریخواه) از رویکرد داخلی و بین المللی یکدیگر را افزایش می دهد.اکنون، دموکراتها با نگرانی بیشتری نسبت به قبل ( قبل از خروج رسمی آمریکا از افغانستان و بروز تحولات اخیر در این کشور)،معادلات انتخابات میاندوره ای کنگره در سال 2022 میلادی را رصد و تحلیل می کنند. شکست در این انتخابات، می تواند به مقدمه ای برای شکست نهایی دموکراتها در سال 2024 تبدیل شود! از سوی دیگر، ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا و دیگر رقبای بایدن سعی خواهند کرد تا از فضای انتقادی شدید موجود در جامعه آمریکا در قبال فرار نیروهای آمریکایی از افقغانستان، نهایت استفاده را در جهت خلع قدرت دموکراتها در کنگره و سپس کاخ سفید ببرند. در این میان، احتمالا شاهد افشاگری هایی از سوی بایدن و دیگر دموکراتها، در قبال سیاستهای ترامپ و جمهوریخواهان در افغانستان ( در بین سالهای 2017 تا 2021 میلادی) خواهیم بود.افشاگری هایی که با هدف سهیم ساختن جمهوریخواهان در شکست افغانستان و در نهایت، جلوگیری از کاهش تاثیرگذار آرای دموکراتها در دو انتخابات میاندوره ای کنگره و ریاست جمهوری آمریکا صورت می گیرد.
سعید سبحانی/جام جم
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد