کیوان ملک محمدی، مدیرعامل استودیو گونای درباره اینکه چه شد به فکر ساخت بازیهای رایانهای در این شرکت افتادند به جامجم میگوید: «از نوجوانی به بازیهای رایانهای علاقهمند بودم و از همان زمان دوست داشتم خودم سازنده بازیهای رایانهای مختلف باشم. از سال ۸۰ برنامهنویسی بازیهای موبایلی را شروع کردم و بازیهای تفننی مختلفی مینوشتم. در سال ۹۰ اولین بازی موبایلی اندرویدی خودم را ساختم که نامش «جدل برای سرعت» بود و اتفاقا بازی محبوبی هم شد و هفت میلیون کاربر آن را دانلود کردند.
مدتها روی موضوعات مختلف قابل اجرا در بازیها تحقیق کردم تا ببینم تا چه حد میشود از موج رایج در بازار و آنچه محبوب شده استفاده کرد و تا چه حد میشود خلاقیت و ایدههای نو را وارد بازیها کرد. اگر مردم بازی خاصی را دوست دارند علتش چیست و اگر بازی خاصی با وجود کیفیت خوبی که دارد محبوبیت چندانی پیدا نمیکند چه علتهایی میتواند داشته باشد.»
در حال حاضر ۲۵ نفر در استودیو گونای مشغول به کار هستند و حجم زیادی از پروژههای این مجموعه را پروژههای بینالمللی تشکیل میدهند. این استودیو در تلاش است سطح بازیهای موبایلی تولید شده در کشور را ارتقا بدهد و امکانات متفاوتی را به آن بیفزاید. پادشاهان جهان ۱ و ۲، دلاور ۱ و ۲، خاک، تکاور و بازیهای مخصوص آموزش کودکان از نمونه کارهای استودیو گونای در سالهای اخیر است.
پادشاهان جهان اولین بازی استراتژیک ایرانی با گرافیک ۳بعدی
بازیهای استراتژیک نوعی از بازیها هستند که در آن بدون برنامهریزی و ایدهپردازی نمیتوانید مسیر بازی را ادامه دهید و در همان مراحل اولیه شکست میخورید. همین موضوع باعث شده این بازیها در بین گروههای خاصی از مردم طرفداران ویژهای پیدا کند. استودیو گونای با تلاش بلندمدت توانسته بازی «پادشاهان جهان» را بهعنوان اولین بازی استراتژیک ایرانی که بهصورت آنلاین و با گرافیک سه بعدی اجرا میشود، ارائه کند.
اکثر بازیهای استودیو گونای برای سیستم عامل اندروید منتشر شده که در آینده نزدیک با تغییرات و بهبودهایی برای سیستمهای عامل اندروید، ویندوز و کنسولها نیز عرضه خواهد شد.
مزیتهای بازیهای
موبایلی گونای
۱- نصب رایگان و پرداخت به ازای امکانات ویژه
بعضی از بازیهای ارائه شده از سوی تیم استودیو گونای بهطور کامل رایگان هستند، اما بعضی دیگر امکان خرید درون برنامه دارند. به این شکل که کاربر برای این که شرایط دسترسی به امکانات ویژه را پیدا کند برایش
هزینه میکند.
۲-سرعت و کیفیت
یکی از نکات مهم بازیهای موبایلی این است که روی گوشیهای مختلف به خوبی قابل اجرا باشد و سرعت و کیفیتش افت چندانی نکند. بر این اساس، حجم آن دسته از بازیها که گرافیک بالا یکی از مشخصههای اصلی آنهاست را از حدود ۳۰۰ مگابایت به ۲۵ مگابایت کاهش دادهاند تا قابلیت اجرایی آن برای تمام دستگاهها وجود داشته باشد.
۳-تنوع در طراحی بازیها
معمولا بسیاری از بازیسازهای رایانهای و موبایلی وقتی در زمینه بازی مشخصی تجربه کسب میکنند بیشتر بازیهای دیگرشان را هم در همان سبک و سیاق طراحی و عرضه میکنند. اما استودیو گونای تلاش کرده است با در نظر گرفتن سلایق مختلف، بازیهای متنوعی تولید کند که هرکدام با دیگری متفاوت باشد. تا به امروز و در مدت فعالیت استودیو گونای، ۳۰بازی گوناگون تولید شده است.
۴- خلاقیت در ارائه بازیها
همزمان با عرضه تعدادی از بازیهای مختلف گونای، انیمیشن و بازی نرمافزاری و استیکرهای رایج در شبکههای اجتماعی و اسباببازی مخصوص کاراکترهای مهم بازی هم ارائه شده است.
گونای چه چالشهایی را پیش روی خود دارد؟
ملک محمدی میگوید: «مشکلات حوزه کاری ما بیشتر به بخش نیروی انسانی بر میگردد؛ حوزهای که در سالهای اخیر کمبود آن، شرکتها و استارتآپهای زیادی را تحت تاثیر قرار داده است. پیداکردن نیروی انسانی مجرب و آموزشدادن به او فرآیند وقتگیر و دشواری است که باید از سر میگذراندیم تا بتوانیم ایدههایمان را عملی کنیم. برای این منظور طی ۱۰ سال گذشته به صورت مستمر دورههای مقدماتی و پیشرفتهای را برای آموزش زمینههای تخصصی برگزار میکنیم و با جذب نیروهای علاقهمند سعی در آموزش و تربیت افراد با انگیزه و متخصص کردهایم.»
این کارآفرین حوزه بازیهای رایانهای میافزاید: «گروه ما از افرادی تشکیل شده بود که تمایلی به ترک کشور نداشتیم و تمام هموغم خود را روی این گذاشته بودیم که در همین کشور فعالیت کنیم و با تمام مشکلاتی که وجود دارد ایدههای خود را به مرحله اجرا برسانیم. در این مسیر معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری حمایتهای خوبی از ما داشت و برای سفرهای خارجی و ارتباطات کاری به ما کمک کرد. همکاریهای خوبی هم با سازمان سراج داشتهایم، بنیاد ملی بازیهای رایانهای هم نگاه مثبتی به فعالیتهای ما داشته است.
اما هنوز هم به نسبت حمایتی که دیگر کشورها از بازیسازهایشان برای رقابت در بازارهای جهانی دارند به اندازه کافی رشد نداشتیم. خواهش ما این است که مشکلات سر راه ما را کمتر کنند تا بتوانیم سریعتر و بهتر مسیر توسعه و ارتقا را طی کنیم.»