به گزارش خبرنگار جام جم آنلاین از یزد ، هوشنگ ملایی در نشستی با مدیرعامل اب منطقه ای یزد با اشاره به طرح احیا و تعادل بخشی آب های زیرزمینی گفت: این طرح در سال ۹۳ در شورای عالی آب کشور تصویب شد که هدف از آن برخورد قانونی با برداشتهای غیرمجاز از سفره های زیر زمینی آب با همکاری وزارت خانههای نیرو، جهاد کشاورزی، صنعت، معدن و تجارت و وزارت کشور است.
وی با بیان اینکه کارهای خوبی در بخش حفاظت آب استان انجام شده افزود: اما افت قابل توجه آب های زیرزمینی که قابلیت برگشت ندارد، نگران کننده است، و بارش های محدود نیز به معنای نابودی اندک اندک سفره های آب زیرزمینی در استان است .
افت آبخوان ها در استان یزد
ملایی تصریح کرد: استان یزد براساس گزارش های داده شده بارندگی خوبی ندارد و بارندگی های موجود آن هم نقش زیادی در تغذیه آبخوانها نداشته و افت آبخوان ها را به دنبال داشته است.
وی سه پیشنهاد بعنوان راهکار عملیاتی برای گذر از این بحران را ارائه داد و گفت: انتقال آب یکی از این راهکارهاست که مرحله اول آن انجام شده و مرحله دوم هم در حال اجرا است اما اگر انتقال آب باشد ولی در بخش مصرف، کاری انجام نشود بی فایده است.
وی از تعادل بخشی و کاهش مصرف منابع آب زیرزمینی بعنوان دومین راهکار یاد کرد و اظهار داشت: باید تلاش کنیم این مهم را در استان نهادینه کنیم، در استان یزد کشت هایی با مصرف خارج از عرف آب وجود دارد و لذا باید مصرف را به سمت کشت های کم آبخواه ببریم.
ملایی از انتقال آب از دریا بعنوان راهکار سوم نام برد و گفت: خوشبختانه آب خلیج فارس وارد یزد شده و این یک پتانسیل و منبع خوبی است هرچند ممکن است مشکلات زیست محیطی داشته باشد ولی بسیار کمک کننده است ضمن آنکه نباید فراموش کنیم که این آب، آب گرانی است که وارد استان می شود.
این مسئول به بحث گردشگری که می تواند چهره شهر را عوض کند هم اشاره کرد و گفت: مصرف آب به ازای هر شغل نسبت به سایر حوزه ها از مزیت های این بخش است که می تواند ارزآوری و اقتصاد خوبی را برای استان رقم بزند، لذا باید نقش گردشگری در نقشه راه و اقتصاد استان قرار گیرد و آب منطقه ای نیز علاوه بر بحث صنعت و کشاوزی بحث گردشگری را نیز به برنامه خود اضافه کند .
سهم ۸۷ درصد مصرف آب در بخش کشاورزی کاهش یابد
وی خاطرنشان ساخت: تلاش کنیم برای آب قیمت اقتصادی ایجاد کنیم، چون استان یزد پتانسیل آن را دارد که بازار محلی آب داشته باشد و بازار آب کمک می کند اگر مصارف جدید را در بخش های مختلف ایجاد کنیم بتوانیم از ظرفیت های ماده ۲۷ و ۲۸ استفاده کرده و رویکرد مصرف را در استان تغییر دهیم.
ملایی با بیان اینکه باید تلاش شود سهم ۸۷ درصد مصرف آب در بخش کشاورزی کاهش یابد زیرا به نفع تعادل بخشی و از بین رفتن بیلان منفی سفره های استان است افزود: این امر از طریق اصلاح الگوی مصرف و تغییر الگوی کشت مثل کشت گلخانه ای که هم اشتغالزایی ایجاد می کند هم شاخص میزان تولید را در استان نگه می دارد میسر است.
وی با تشکر از اقدامات شرکت آب منطقه ای یزد در بخش های مختلف گفت: بر اساس ساختار جدید بخش آب کشورلازم است تحولی در بخش منابع و مصارف استان یزد به عنوان یکی از استان های مهم اقتصادی کشور داشته باشیم.
این مسئول افزود: سالهاست که وضعیت منابع آب کشور به رغم تلاش همگانی برای ایجاد تعادل بین منابع و مصارف، مناسب نیست زیرا هم تعداد چاه های غیرمجاز افزایش پیدا کرده هم آب های تجدید ناپذیر به نحوی مصرف شدند که امروزه چالش بزرگی در کشور ایجاد شده به صورتی که حتی در تامین آب شرب دچار بحران هستیم.
وی اظهار داشت: وزارت نیرو بر اساس سند های بالا دستی تصمیم گرفت "ساختار حوزه ای" در بخش آب کشور ایجاد کند که ساختاری جدید از نظر کارآمدی و مدیریتی است در این ساختار جدید، اصل بر مدیریت مشارکتی است یعنی در مدیریت حوزه تلاش کنیم از تک محوری و تک روی پرهیز کنیم و برسیم به اینکه همه ذی نفعان بخش آب تصمیم گیری درستی در مسائل آب داشته باشند.
به گفته ملایی برنامه سازگاری با کم آبی در این ساختار جدید یکی از کارهای مهمی است که شروع شده اما هنوز به سرانجام نرسیده که باید این برنامه در حوزه، به یک نقشه راه تبدیل شود چون زمان برنامه سازگاری کوتاه است ولی نقشه راه یک برنامه استراتژیکی است که باید در بخش حوزه های آبریز ایجاد کنیم و این هماهنگی باعث میشود که بتوانیم به یک سرانجام خوب برسیم.
برداشت آبهای تجدیدپذیر با مدیریت مصرف همخوانی ندارد
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای یزد هم گفت: امروز ۱۳۰درصد برداشت آبهای تجدید پذیر با مدیریت مصرف همخوانی ندارد و ما باید به طور جدی جدا از بحث وظیفه و تکلیف، برنامه سازگاری با کم آبی را دنبال کنیم.
محمدمهدی جوادیان زاده افزود: اکنون هم مرحله به مرحله داریم پیش می رویم و اولویت را بر نصب کنتور هوشمند قرار دادیم که ۸۵ درصد کنتورها نصب شده و برنامه تحویل حجمی نیز در کلیه دشت های استان انجام شده است.
وی افزود:امیدواریم بتوانیم با سازمان جهاد کشاورزی هماهنگی های لازم را برای برقراری تعادل ایجاد کنیم و توسعه کشت های کم آبخواه و روش های آبیاری با راندمان بالا به گونه ای توسعه و تروبج پیدا کند که در نهایت با نارضایتی جامعه کشاورزی استان روبرو نشویم.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت