بركناری نتانیاهو پس از 12 سال حضور مستمر در قدرت، مولد حوادث تازهای در سرزمینهای اشغالی بوده است.
در اینجا به بررسی دوران حضور نتانیاهو در قدرت و تبعات بركناری وی از معادلات اجرایی سرزمینهای اشغالی میپردازیم:
نتانیاهو كیست؟
بنیامین «بیبی» نتانیاهو در مجموع به مدت 16سال (از سال ۱۹۹۶ تا ۱۹۹۹ و سپس از سال ۲۰۰۹ تا 2021 میلادی) نخستوزیر رژیم اشغالگر قدس بوده است.
نتانیاهو در سال ۱۹۴۹ میلادی در تلآویو متولد شد. او در بیتالمقدس و در میان صهیونیستهای اشغالگر و افراطی رشد كرد. نتانیاهو و خانواده پدری او، بین سالهای 1963 تا 1967 در ایالات متحده آمریكا ساكن بودند.
او سال ۱۹۶۷ به سرزمینهای اشغالی بازگشت و به عضویت در یگان تكاوری فوقویژه ستاد كل فرماندهی و عملیات ارتش اسرائیل به نام یگان سایرت متكل پیوست.
با این حال نتانیاهو دوباره در سال ۱۹۷۲ به آمریكا بازگشت و تحصیلات خود را در مؤسسه فناوری ماساچوست آغاز كرد.
او سرانجام تحصیلات خود را در رشته معماری به پایان رساند و پس از آن نیز به تحصیل علوم سیاسی در دانشگاه هاروارد مشغول شد.
ارتباطات نتانیاهو، لابیهای صهیونیستی در آمریكا و حتی سازمان سیا، بر هیچكس پوشیده نبود.
او بارها اذعان كرده است كه (تحت نظارت سازمان سیا و موساد) به عنوان یكی از عوامل امنیتی رژیم صهیونیستی در آمریكا مشغول به كار بوده و در كنار آن، به فعالیت تجاری در این كشور نیز ادامه داده است.
در سال 1992 با تصویب كنست قرار شد انتخاب نخستوزیر رژیم صهیونیستی، از سال 1996 با رای مستقیم ساكنان اراضی اشغالی صورت گیرد.
در آن سال، نتانیاهو به نمایندگی از حزب لیكود، در انتخابات حضور پیدا كرد و توانست بر رقبای خود غلبه پیدا كند.
او از همان زمان با شعار سركوب مقاومت فلسطین بر سر كار آمد، اما در سال 1999، بدون آنكه دستاوردی در این مسیر به دست آورد از قدرت بركنار شد. از آن زمان تا سال 2009 میلادی، نتانیاهو درصدد بازگشت به قدرت بود.
ضمن آنكه پارلمان رژیم صهیونیستی باردیگر در سال 2001 میلادی، قانون انتخاب مستقیم نخستوزیر را لغو كرد و دوباره آن را به پارلمان سپرد.
نتانیاهو در سال 2009 میلادی، زمانی دوباره توانست بر سر كار بیاید كه رژیم اشغالگر قدس دو شكست پی در پی را در برابر مقاومت لبنان (در جنگ 33 روزه سال 2006 میلادی) و حماس (در ابتدای سال 2009 میلادی)، پذیرفته بود.
نتانیاهو وعده داده بود كه اگر به قدرت برسد، حماس را سرنگون خواهد ساخت و نشانی از مقاومت در منطقه باقی نخواهد گذاشت.
او همچنین وعده داد كه به شهركسازیهای غیرقانونی در اراضی اشغالی و خصوصا كرانه باختری رود اردن ادامه دهد و درخصوص مساله قدس نیز كمترین امتیازی به فلسطینیان ندهد! نتانیاهو از آن زمان تا روز یكشنبه (22 خرداد) در مسند قدرت حضور داشت، اما نهتنها نتوانست حماس و مقاومت را نابود سازد، بلكه در چهار نبرد پیاپی با مقاومت فلسطین، شكست را پذیرفت.
سازمان ملل هم نتانیاهو را تحمل نكرد
حتی سازمان ملل متحد كه دهههاست در برابر كشتار فلسطینیان و اشغال اراضی آنها به دست رژیم اشغالگر قدس سكوت كرده و حتی از اسرائیل به عنوان یك كشور! یاد میكند، در دوران نخستوزیری نتانیاهو چندین بار با تلآویو وارد مناقشه شد.
نخستین مناقشه نتانیاهو و سازمان ملل متحد، در سال 2009 میلادی و در ماههای اول حضور مجدد وی در مسند قدرت آغاز شد.
قاضی ریچارد گلدستون در گزارشی ۵۴۷ صفحهای كه براساس ۲۰ هزار صفحه، سند و عكس مختلف تهیه شده بود، با اشاره به ادامه تحریم نوار غزه و بسته بودن گذرگاهها، اسرائیل را به علت استفاده از فسفر سفید برای حمله به ساختمانهای آژانس امدادرسانی به آوارگان (آنروا)، هدف قرار دادن بیمارستان القدس و حمله به بیمارستان الوفا، ناقض قوانین بینالمللی، مرتكب جنایات جنگی و ضدبشری دانست و محكوم كرد.
این جنایات، جملگی در جریان جنگ 22 روزه رژیم صهیونیستی و حماس به وقوع پیوسته بود. بنیامین نتانیاهو به ساكنان اراضی اشغالی وعده داد كه مانع از تصویب این گزارش در مجمع عمومی سازمان ملل خواهد شد. اما این گزارش، در نهایت توانست با كسب ۱۱۴ رأی موافق در مقابل ۱۸ رأی مخالف به تصویب برسد و مجمع عمومی نیز قطعنامه خود را در مورد تصویب آن صادر كرد.
پس از آن، بارها رژیم اشغالگر قدس توسط اعضای غیرغربی سازمان ملل متحد، به سبب جنایت علیه فلسطینیان به چالش كشیده شد. اما نقطه اوج تقابل نتانیاهو و سازمان ملل متحد، به دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ باز میگشت.
با اتمام سال ۲۰۱۸ میلادی، رژیم صهیونیستی از یونسكو (سازمان آموزشی-فرهنگی سازمان ملل متحد) رسما خارج شد. ترامپ نیز در خصوص خروج از یونسكو، با نتانیاهو همراهی كرد. تصمیم آمریكا و رژیم صهیونیستی پس از آن اتخاذ شد كه یونسكو فلسطین را به عنوان یكی از اعضای رسمی خود به رسمیت شناخت.
ناتوانی نتانیاهو در برابر ایران قدرتمند
نخستوزیر رژیم اشغالگر قدس كه حضورش در مسند قدرت، همزمان با حضور سه رئیسجمهور آمریكا (بوش پسر، اوباما و ترامپ) بود، از هیچگونه اقدامی در مواجهه با نظام و ملت ایران رویگردان نبود؛ از ترور دانشمندان هستهای ایران كه منجر به شهادت افرادی مانند دكتر علیمحمدی، دكتر شهریاری، دكتر رضایینژاد، دكتر احمدیروشن و دكتر محسن فخریزاده گردید تا انجام اقدامات خرابكارانه در تاسیسات هستهای كشورمان و ارائه گزارشهای ادعایی و دروغین علیه فعالیتهای صلحآمیز هستهای ایران.
در پی ناآرامیهایی كه در سالهای 1388، 1396 و 1398 در كشورمان رخ داد، نتانیاهو كه خود نسبت به نقشآفرینی سازمان تروریستی-جاسوسی موساد، در مدیریت برخی اغتشاشگران آگاه بود، نتوانست ذوقزدگی خود را از بروز ناآرامی در كشورمان كتمان كند.
نتانیاهو هر ساله در نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد، اصلیترین محور سخنان و حملات خود را متوجه جمهوری اسلامی ایران و محور مقاومت میكرد.
در سال 2012 میلادی، محور اصلی سخنان نتانیاهو در مجمع عمومی سازمان، برنامه هستهای كشورمان بود.
او در این سخنرانی كه بعدا به سوژهای طنز علیه وی و مقامات رژیم اشغالگر قدس تبدیل شد، تصویری از یك بمب فرضی را به حاضران نشان داد و گفت كه ساختن بمب اتم سه مرحله دارد.
مرحله اول كه 70 درصد راه است ایجاد اورانیوم غنیسازی شده با درصد كم، به مقدار كافی است؛ كه ایران این مرحله را تمام كردهاست.
مرحله دوم كه پایان آن 90 درصد راه است، ایجاد اورانیوم غنیسازی شده با درصد بالا، به مقدار كافی است. سپس او با ماژیك قرمزرنگی، خط قرمزی را در بخش 90 درصد كشید و گفت اینجا خط قرمز ماست. او گفت خط قرمزها از جنگ جلوگیری میكنند! پس از این سخنرانی افراد مختلفی تصویر نتانیاهو در حال كشیدن خط قرمز را ویرایش كردند و آن را در شبكه اجتماعی توییتر به سخره گرفتند.
در سال 2013 میلادی نیز نتانیاهو در مصاحبهای با شبكه بیبیسی فارسی مدعی شد: «من فكر میكنم اگر مردم ایران آزاد بودند، شلوار جین میپوشیدند، به موسیقی غربی گوش میدادند و انتخاباتی آزاد میداشتند.»
در واكنش به این سخن او، تعدادی از ایرانیان تصاویری از خود در حالی كه شلوار جین پوشیدهاند را در شبكه اجتماعی توییتر ارسال كردند.
تنفس مصنوعی به تروریستهای تكفیری
تاسیس داعش در منطقه (با كمك آمریكا و عربستان سعودی) یكی دیگر از اقدامات نتانیاهو محسوب میشود.
این اقدام، در سال 2013 میلادی و با استقرار بقایای القاعده و گروههای تروریستی در مناطقی از سوریه و عراق عینیت كامل یافت.
در بین سالهای 2013 میلادی تاكنون، اخبار زیادی از ارتباط مستقیم اعضای داعش و سازمان جاسوسی موساد و برخی نزدیكان نتانیاهو منتشر شده است.
در سال 2015 میلادی و در اوج نبرد جبهه مقاومت با تروریستهای تكفیری در سوریه و عراق، هكرها، موفق شدند به رایانههای شماری از كارمندان امنیتی رژیم صهیونیستی دست یابند.
براساس گزارش روزنامه الاخبار (كه به گزارشی جنجالی در بحبوحه نبرد در سوریه و عراق تبدیل شد)، این اسناد ثابت كردند كه برخی كارمندان امنیتی موساد، با دستور و حمایت نتانیاهو وظیفه داشتهاند ضمن تسلیح غیرمستقیم اعضای گروههای تروریستی مسلح، مانند داعش و جبهه النصره، رهبران آنها را نیز مورد حمایت قرار دهند.
در یكی از اسناد، درباره قراردادی تسلیحاتی صحبت شده بود كه رژیم صهیونیستی سعی داشت آن را در پراگ، پایتخت چك، برای گروه موسوم به الجبههالاسلامیه و همچنین گروههای جندالشام و جبهه النصره امضا كند.
4 شكست در برابر مقاومت فلسطین
در سال ۲۰۱۲ میلادی، رژیم اشغالگر قدس به دستور نتانیاهو، جنایت گستردهای را علیه غیرنظامیان فلسطینی آغاز كرد. پس از ترور الجعبری، معاون فرمانده گردانهای عزالدین قسام - شاخه نظامی حماس - رژیم صهیونیستی كه این عملیات را دستاورد بزرگی برای خود میدانست، حملات گسترده هوایی علیه نوار غزه را آغاز كرد تا بلكه بتواند مقاومت را نابود كند! اما حماس و جهاد اسلامی در نبردی هشت روزه، رژیم اشغالگر قدس را وادار به عقبنشینی كردند.
در این نبرد، برای نخستین بار گروههای مقاومت تلآویو را هدف شلیك موشكهای فجر ۵ قرار دادند كه وحشت زیادی در میان صهیونیستها ایجاد كرد.
در سال 2014 میلادی، نتانیاهو دومین جنگ را با هدف نابودی مقاومت فلسطین آغاز كرد. رژیم صهیونیستی آغازگر نبرد هوایی با فلسطینیان و بمباران غزه در این جنگ بود.
در مقابل، رزمندگان حماس پس از هشدار درخصوص استمرار جنایات رژیم اشغالگر قدس و بینتیجه بودن این هشدارها، عملیات بنیان المرصوص را آغاز كردند. در این نبرد 51 روزه، نزدیك به 2260 شهید و نزدیك به 11 هزار مجروح بر جای گذاشت.
كودكان و زنان بخش زیادی از شهدا را تشكیل دادند به نحوی كه خبرها از شهادت 500 كودك و بیش از 250 زن حكایت داشت.
رژیم صهیونیستی تعداد نظامیان كشتهشده در جنگ غزه را 64 نفر اعلام كرد، این در حالی است كه برخی منابع مانند پایگاه پانورما، اعلام كرد كه در این نبرد، بیش از 600 نظامی صهیونیست به هلاكت رسیدهاند. نتانیاهو در این نبرد نیز نتوانست به هیچیك از اهداف اولیه خود دست پیدا كند.
در سال 2019 میلادی، نتانیاهو بازی خطرناك دیگری را در تقابل با مقاومت فلسطین آغاز كرد، اما این نبرد فقط دو روز به طول انجامید! صبح روز چهارم می۲۰۱۹ میلادی، رژیم صهیونیستی به مناطقی دیگر در نوار غزه حمله كرد و مقاومت با شلیك صدها راكت و موشك به این حملات پاسخ داد، به گونهای كه نظامیان ارشد صهیونیستی به نتانیاهو درخصوص ادامه نبرد با مقاومت هشدار دادند و سرانجام با وساطت دو كشور مصر و قطر و همچنین سازمان ملل متحد، پس از ناكامی مطلق رژیم صهیونیستی در این نبرد، آتشبس در نوار غزه برقرار شد.
سرانجام امسال، در سال 2021 میلادی، نتانیاهو با هدف ایجاد وضعیت اضطراری در سرزمینهای اشغالی و تمدید دوران نخستوزیری خود، نبرد دیگری را علیه فلسطینیان آغاز كرد. در این جنگ 12 روزه، صدها كودك و زن بیگناه در غزه به خاك و خون كشیده شدند.
در مقابل، رزمندگان مقاومت با موشكباران گسترده تلآویو و حیفا و درهم شكستن سامانه گنبد آهنین در اراضی اشغالی، سختترین ضربات را به صهیونیستها وارد و دهها نفر از نظامیان رژیم اشغالگر قدس را نیز به هلاكت رسانده یا زخمی كردند.
این جنگ نیز در نهایت با اعلام آتشبس از سوی رژیم صهیونستی پایان یافت. بسیاری از تحلیلگران، شكست اخیر رژیم صهیونیستی در جنگ 12 روزه در مقابل حماس و جهاد اسلامی را به مثابه آخرین تیر بر پیكر نتانیاهو تفسیر كرده بودند.
برگزاری جشن پایان نتانیاهو در تلآویو
گروهی از صهیونیستها شب گذشته بعد از آن كه كنست (پارلمان رژیم صهیونیستی) به نفتالی بنت رای اعتماد داد و او به عنوان نخستوزیر جدید این رژیم سوگند یاد كرد، برای گرفتن جشن پایان دوره نتانیاهو به خیابانها آمدند.
به گزارش اسپوتنیك، طبق تخمین رسانههای محلی صهیونیستی، هزاران نفر در میدان رابین تلآویو جمع شدند و رفتن نتانیاهو بعد از ۱۲ سال نخستوزیری را جشن گرفتند.
براساس آنچه تحلیلگران میگویند، انزوای رژیم اشغالگر قدس در نظام بینالملل، شكستهای متعدد منطقهای تلآویو، ناكامی چهارباره نتانیاهو در برابر حماس و جهاد اسلامی در نبردهایی كه از سال 2012 تاکنون صورت گرفته است، فساد مالی نتانیاهو و تنشهای داخلی در اراضی اشغالی، جملگی سبب شد تا بسیاری از صهیونیستها نیز از سقوط نتانیاهو استقبال كنند.
محاكمه نتانیاهو به اتهام مفاسد مالی
با پایان یافتن دوران نخستوزیری نتانیاهو و به دلیل پایان مصونیت سیاسی، زمینه برای محاكمه وی فراهم شده است.
دریافت رشوه، كلاهبرداری و نقض اعتماد عمومی سه اتهام بزرگی است كه پس از بررسی پروندههای قضایی به وی وارد شده است.
پرونده موسوم به «۱۰۰۰» بنیامین نتانیاهو را به دریافت هدایایی به ارزش بیش از ۱۰۰ هزار دلار از آرنان میلشان، تهیهكننده اسرائیلی هالیوود، نیز سیگارهای لوكس و گرانقیمت از جیمز پكر، كارآفرین و سرمایهدار استرالیایی متهم میكند.
آرنان میلشان و جیمز پكر هر دو موارد مطرحشده در این پرونده را انكار كردهاند. دادستان كل در این پرونده قصد دارد برای نتانیاهو كیفرخواستی با اتهامهای تقلب و سوءاستفاده از اعتماد صادر كند. به گفته دادستان، در این پرونده اتهامی متوجه میلشان، تهیهكننده هالیوود نیست.
پرونده «۲۰۰۰» نیز نخستوزیر رژیم صهیونستی را متهم میكند كه در ازای جلب و دریافت پوشش مناسب رسانهای، با صاحب امتیاز روزنامه یدیوت آهارنوت وارد مذاكره شده است. مذاكرات حصول توافقی را مدنظر داشته كه براساس آن روزنامه یادشده، به نفع آقای نتانیاهو عمل كند و نخستوزیر نیز در ازای آن با بخشنامهای مانع رشد و پیشرفت نشریه رقیب شود.
موارد اتهامی مدنظر در كیفر خواست دادستان بر ضد نخستوزیر رژیم اشغالگر قدس در این پرونده ارتشاء و سوءاستفاده از اعتماد عنوان شده است.
همچنین وی در پرونده موسوم به «پرونده 3000» در باره خرید زیردریاییها و كشتیهای جنگی از آلمان به طور غیرقانونی كه طی چند ماه گذشته آغاز شده است، مورد بازجویی قرار خواهد گرفت.
در نهایت، پرونده موسوم به «۴۰۰۰»، مهمترین پرونده اتهامی نخستوزیر رژیم اشغالگر قدس است كه وی را متهم به پرداخت رشوه و تضاد منافع میكند.
براساس گزارش شبكه یورونیوز، به موجب این پرونده نتانیاهو متهم است در ازای جلب حمایت رسانهای یك پایگاه خبری، حدود ۵۰۰ میلیون دلار تسهیلات مالی در اختیار شركت «بیزك»، بزرگترین شركت مخابراتی اسرائیل قرار داده است.
دادستان كل اسرائیل قصد دارد برای نخستوزیر رژیم صهیونستی درخصوص این پرونده، كیفرخواستی به موارد اتهامی فساد، تقلب و سوءاستفاده از اعتماد صادر كند.
فائزه كاظمیان - بینالملل / روزنامه جام جم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت