به گزارش جام جم آنلاین خراسان رضوی، بهار سال گذشته در پایان فصل بهار، میزان بارندگیهای سال آبی بیش از 294 میلیمتر بوده درحالیکه امسال این عدد به کمتر از 120 میلیمتر رسیده است. این میزان بارندگی بیانگر کاهش 60 درصدی نزولات جوی در سال جاری است که بنا بر اذعان متولیان حوزه آب استان و کشور در نیمقرن اخیر چنین کاهشی بیسابقه بوده است.
بنا بر داده های آماری آب منطقهای استان درباره آخرین وضعیت ذخایر آبی سدهای استان تا 17 خرداد امسال از مجموع 19 سد آبگیر استان با تراز نرمال حجم مخزن 1572 میلیون مترمکعبی، هم اکنون تنها 606 میلیون مترمکعب آب ذخیره وجود دارد یعنی 61 درصد کل ظرفیت سدهای استان خالی از آب است. این در حالی است که سال گذشته در این تاریخ یعنی نیمه دوم خرداد سال 99 میزان آب ذخیرهشده پشت سدهای استان بیش از یک میلیارد و 207 میلیون مترمکعب بوده است که 79 درصد ظرفیت سدهای استان را پرکرده بود بنابراین میزان ذخایر آبی سدهای استان اکنون نسبت به مدت مشابه سال گذشته بیش از 600 میلیون مترمکعب کاهش یافته است.
اما مهمترین و استراتژیک ترین سد استان که بخش عمده آب کلانشهر مشهد را تأمین میکند؛ سد دوستی است که ظرفیت مخزن این سد در حالت تراز نرمال بیش از یک میلیارد و 211 میلیون مترمکعب است که با توجه به کاهش شدید بارندگیهای امسال 63 درصد ظرفیت این سد خالی از آب و تنها 445 میلیون مترمکعب آب پشت سد دوستی ذخیرهشده است. این در حالی است که سال گذشته در نیمه دوم خرداد حجم آب ذخیرهشده پشت این سد بیش از 952 میلیون مترمکعب بوده است و حدود 80 درصد این سد عظیم و استراتژیک پرشده بود. بنابراین میزان آبی که اکنون پشت سد دوستی وجود دارد بیش از 507 میلیون مترمکعب کمتر از سال گذشته است و این کاهش بهطورجدی، کلانشهر مشهد را با تنش و بحران آبی در تابستان امسال مواجه خواهد کرد.
علاوه بر این، دیگر سدهای عمده استان که سال گذشته 100 درصد ظرفیت مخزن آنها پر بوده است امسال با کاهش جدی ذخایر روبه رو شدهاند به طوری که سال گذشته در نیمه دوم خرداد 100 درصد ظرفیت سد طرق پر آب بوده اما امسال تنها 50 درصد ظرفیت مخزن این سد آب دارد. سد فریمان نیز اکنون تنها 26 درصد ظرفیت مخزن آن پر است درحالیکه سال گذشته در چنین روزهایی حدود 75 درصد ظرفیت مخزن این سد پر آب بوده است. سد ارداک هم از دیگر سدهای مهم و تأمینکننده آب مشهد است که سال گذشته نیمه دوم خرداد 100 درصد ظرفیت مخزنش پر آب بوده اما امسال تنها 57 درصد ظرفیت این سد دارای آب است. همچنین سد دهقان، سد چهچهه و سد بار سال گذشته در نیمه دوم خرداد حدود 100 درصد ظرفیت مخازن آنها پر آب بوده که این روزها تنها 45 درصد ظرفیت سد دهقان،60 درصد ظرفیت سد چهچهه و 40 درصد ظرفیت سد بار دارای آب است. سد سده نیز سال گذشته حدود 100 درصد ظرفیت مخزنش پر آب بوده که این روزها کمتر از 10 درصد ظرفیت این سد دارای آب است.
مدیر بهرهبرداری و نگهداری تأسیسات آبی استان نیز درباره وضعیت مخازن آبی سدهای استان میگوید: به دلیل کاهش بارندگیها امسال حجم ورودی سدهای استان تا یکسوم کاهش پیداکرده و نمونه بارز آن سد دوستی است.
ادریس قائمی میافزاید: متأسفانه به دلیل کاهش بارندگیها در منطقه و کشور افغانستان، میزان آب ورودی به سد دوستی بعضا به صفر هم رسیده است به طوری که از ابتدای امسال تاکنون میزان آب ورودی به این سد حدود 5 میلیون مترمکعب بوده درحالیکه در مدت مشابه سال گذشته میزان آب ورودی به این سد روزانه حدود 5 میلیون مترمکعب بوده است. دلیل این مسئله این است که میزان بارندگیها در بالادست این سد یعنی کشور افغانستان کم بوده و به همین دلیل کشور افغانستان حتی جلوی میزان کمی آب را که به این سد وارد میشود، گرفته است و اثر کاهش بارندگیها را میتوان در این سد بهطور کاملاً ملموس مشاهده کرد.
وی ادامه می دهد: به همین دلیل امسال آن چنان که باید نمیتوانیم به بخش کشاورزی از آب سد دوستی تخصیص دهیم و اولویت، تأمین آب شرب مشهد خواهد بود. در برخی دیگر از سدها مانند سد فریمان با توجه به کاهش شدید بارندگی، پیشبینی میکردیم در حوزه کشاورزی دچار التهاب و تنش شویم اما خوشبختانه با اطلاعرسانی بهموقع و همکاری کشاورزان تا امروز با تنشی در تخصیصهای این سد روبه رو نشدیم.