تالار مرکزی یکی از زیرساختهای مهم در هر شهری است، ولی متاسفانه خرمآباد سالهاست که از داشتن فرهنگسرا یا تالار مرکزی محروم مانده است.
برای شهری که از لحاظ شواهد، آثار تاریخی و باستانی، بیش از 50 هزار سال محل دفن انسان هوشمند بوده است، موسیقی، تاریخ و آداب و رسوم نشان از فرهنگ و هنر بالای استان دارد، این محرومیت، ضعف بزرگی برای متولیان فرهنگ و هنر محسوب میشود. البته که بیشتر از یک دهه، پیش قدمی در این باره برداشته شده، اما هنوز به نتیجه نرسیده است.
پروژه تالار مرکزی خرمآباد مصوب هیات دولت در سال 87 است، اما کلنگ عملیات اجرایی آن سال 90 برزمین زده شد و حالا نصب اسکلت بنا، تنها سهم خرمآباد از این پروژه فرهنگی، در طول 10 سال است. طبق اظهارنظر مسؤولان قرار بود پروژه تا سال 93 به بهرهبرداری برسد، اما این وعده تاکنون محقق نشده و برای اتمام به اعتباری بالغ بر 70 میلیارد تومان نیاز دارد. در حالی که متاسفانه در سال جاری حتی ردیف بودجه اعتباری ندارد و باید تا سال 1401 برای دریافت اعتبار منتظر بماند.
20 درصد در 13 سال
مجتمع فرهنگی و تالار مرکزی استان لرستان با زیربنای 12هزار و 900 متر، یکی از پروژههای مهم ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی است. براساس طراحی اولیه، قرار است ظرفیت 1000 نفر را داشته باشد و دو سالن موسیقی و تئاتر نیز در آن پیشبینی شده است. مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان درباره این مجتمع فرهنگی میگوید: «تالار مرکزی، جزو پروژههای ملی و مجری آن وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است که با همکاری پیمانکار و مشاور قرار بود اجرایی شود، اما متاسفانه طی این مدت نتوانست به پیشرفت قابلقبولی برسد.»
احمدحسین فتایی تاکید میکند: «پروژه تالار مرکزی خرمآباد مصوب هیات دولت در سال 87 است و عملیات اجرایی پروژه سال 90 آغاز شده است، اما متاسفانه در حال حاضر تنها حدود 20 درصد پیشرفت فیزیکی دارد. این پروژه طی چند سال اعتبار چشمگیری نداشته، زیرا اولویت با اتمام پروژههای بالای 50 درصد پیشرفت فیزیکی و در مرحله بهرهبرداری بود که متاسفانه این پروژه هیچکدام از شرایط را نداشت.» براساس اظهارات مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان، در این سالها اعتبارات اندکی به پروژه تخصیص یافته که کفاف انجام کارهای چشمگیر را نداده است.
نیاز 70 میلیارد تومانی
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان به سرنوشت این پروژه چندان امیدوار نیست، چراکه در بودجه سال 1400 اعتباری برای پیشبرد آن درنظر گرفته نشده است. فتایی اما امیدوار است در سالهای آینده اتفاقات بهتری رخ بدهد.
به گفته او، مقرر شده در ردیف اعتباری بودجه سال 1401 اعتبار لازم برای این اتمام این پروژه تخصیص یابد.
فتایی میگوید: «طبق برآوردهای صورتگرفته، تالار مرکزی برای سال 1400 به اعتباری بالغ بر 70 میلیارد تومان نیاز دارد، اما قطعا این میزان اعتبار به صورت یکجا به این پروژه تخصیص پیدا نمیکند و یکی دو سال تزریق اعتبار طول خواهد کشید. بنابراین قطعا تا زمان اجرا و شروع به کار دوباره و اتمام آن، مبلغ اعتبار مورد نیاز به نرخ روز محاسبه میشود. زیرا قیمت مصالح، مواد، تجهیزات، دستمزد و... در نوسان است و هزینهها به نرخ روز محاسبه میشوند.
ضررهای یک پروژه بلاتکلیف
ناتمام ماندن پروژه تالار مرکزی در خرمآباد هزینههای زیادی را به دولت تحمیل و از اعتبارات استانی کسر میکند. این گفته یک کارشناس اقتصادی است که تشریح میکند، چرا هر روزی که بهرهبرداری از این پروژه به تعویق میافتد، ضررهای بیشتری شامل حال استان لرستان میشود.
حسین حافظی میگوید: «اگر این پروژه در همان سالهای ابتدایی یا همان پنج سال اول میتوانست با عزم و اهتمام و پیگیری مدیران، مسؤولان و نمایندگان استان به اتمام برسد، قطعا با هزینه کمتری به بهرهبرداری رسیده بود و الان میتوانستند برای پروژههای بعدی به دنبال جذب اعتبار باشند.
اما وقتی بعد از گذشت بیش از 10 سال، این پروژه تنها 20درصد پیشرفت فیزیکی دارد و تنها پیشرفت به اسکلت آن مربوط میشود، یعنی طی این سالها هیچ عزم و شم اقتصادیای برای اتمام این پروژه در استان وجود نداشته است.»
این کارشناس اقتصادی در توضیحاتش اشاره کرد: «وقتی پروژههایی که میتوانند علاوهبر بالا بردن سرانه فرهنگی، اجتماعی و... به درآمدزایی و حتی میزبانیهای کلان برای مراسم و برنامههای کشوری یا حتی بینالمللی برسند، اینگونه در ورطه بیتوجهی خاک میخورند، به بدنه اقتصادی استان ضربه میزنند. زیرا پروژهای که میشد با مبلغی در حدود 20 تا 30 میلیارد تومان به اتمام برسد، حالا به 70 میلیارد تومان نیاز دارد و این مبلغ قطعا برای سال 1401 با رشد صعودی همراه خواهد بود.»
حافظی این را هم اضافه میکند که چون هرگز دولتها چنین مبلغی را به صورت یکجا به یک پروژه تزریق نمیکنند، بنابراین 70 میلیارد مشمول زمان میشود و رقم نهایی تکمیل پروژه بیشتر از این خواهد بود. این کارشناس تاکید میکند: «در صورتی که عزم جدی از سوی مسؤولان و نمایندگان استان در جهت جذب اعتبارات لازم برای پروژهای مهم و تاثیرگذار استانی وجود داشته باشد، میتوان با مابقی اعتبارات، پروژههای دیگری را فعال کرد. نه اینکه با اعتبارات کلان تنها درگیر به سرانجام رساندن یک پروژه در طی سالیان سال باشیم.
فاطمه حافظی - جامجم لرستان
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد:
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
شکیبا حسینی، رهبر ارکستر سمفونیک رنسانس در گفت و گو با «جام جم» مطرح کرد
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد