اما شخصا معتقدم دانستن اینکه این ویروس در کشور وجود دارد یا نه آنقدر اهمیت ندارد؛ چرا که بهتر است بیشتر از اینکه بر شناخت نوع ویروس موجود در کشور تمرکز کنیم، همه هم و غممان را بر رعایت بیشتر پروتکلها بگذاریم.
همانطور که در ماههای اخیر دیدهایم، روند ایجاد جهش در ویروس کرونا بسیار سریع اتفاق میافتد و گونههای جدیدی را با ویژگیهایی به مراتب قویتر و کشندهتر از قبل ایجاد میکند اما به نظر من در برابر ویروس جهش یافته، آمادگی خاصی لازم نداریم و قرار نیست استراتژیهایی متفاوت از کاری که همیشه انجام شدهاست، برقرار کنیم.
واقعیت این است که ما باید همچنان و در برابر انواع جهشهای ویروس کرونا، خواه انگلیسی و خواه هندی همان کارهایی را که همیشه و در طول این یکسال انجام میدادیم، ادامه بدهیم.
مثلا در سطح فردی باید همچنان رعایت پروتکلهای بهداشتی و دستورالعملها را جدی بگیریم چون قرار نیست تغییر خاصی اتفاق بیفتد و راه جدیدی به رویمان باز شود.
در سطح کلان و مدیریت دولتی هم، گروههای شغلی غیرضروری باید همچنان بسته بمانند و محل رفت و آمد و اجتماعات مردم به حداقل ممکن برسد؛ اتفاقی که البته به نظارتهای جدی و سختگیرانهتری نسبت به آنچه این روزها شاهدش هستیم، نیاز دارد اما مهمترین نکتهای که باید به آن توجه کنیم، بالا بردن حساسیتمان نسبت به اجرای دقیق دستورالعملهایی است که مدتهاست به آن واقف هستیم.
متاسفانه امروز آمار رعایت دستورالعملها در کشور چیزی حدود ۵۰ تا ۵۵درصد است؛ آماری که نشان میدهد حساسیت ما نسبت به این موضوع کاهش پیدا کردهاست، آنقدر که با چنین درصدی، حتی اگر تنها با ویروس اولیه (ویروس ووهان) هم روبهرو باشیم و پای هیچ ویروس هندی و جهشیافتهای در میان نباشد، بیشک دچار مشکل میشویم چه برسد به اینکه با ویروسی مواجه باشیم که مهاجمتر است، قدرت عفونتزایی بالایی دارد و آمار مرگ و میرش بیشتر است.
از دیدگاه اپیدمیولوژی، هرقدر تراکم جمعیت کمتر باشد، دورهمی ها کاهش یابد، مردم بیشتر در منزل بمانند و کمتر در جامعه حضور داشتهباشند، ایدهآلترین شرایط برای کنترل اپیدمی ایجاد میشود و قدرت انتقال و گردش ویروس در جامعه تا حد زیادی کم میشود ولی واقعیت جامعه با ایدهآل ما فاصله زیادی دارد و تقریبا چنین ایدهآلی شدنی نیست.
پس باید هرکس به تنهایی، حداکثر تلاشش را بکند تا هرقدر میتواند به شرایط مطلوب نزدیک شود و از سلامت جسم و جانش محافظت کند.
نهایتا اینکه همچنان توصیه ما این است که مردم تا جایی که ممکن است، در جمعها حاضر نشوند و پروتکلهای بهداشتی را در بالاترین سطح ممکن رعایت کنند.
فراموش نکنیم شستن دست ها و استفاده از ماسک و رعایت فاصله اجتماعی با وجود تکراری بودنشان، ضروریترین اقدامات برای مقابله با هر نوعی از ویروس کروناست.
بابک عشرتی - اپیدمیولوژیست / روزنامه جام جم
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
اکبرپور: آزادی استقلال را به جمع ۸ تیم نهایی نخبگان میبرد
در گفتوگوی اختصاصی «جام جم» با رئیس کانون سردفتران و دفتریاران قوه قضاییه عنوان شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی بیپرده با محمد سیانکی گزارشگر و مربی فوتبال پایه