تعداد قربانیان ویروس جهشیافته انگلیسی فعلا طبق چوبخطی که رسم کردهایم به عدد سه رسیده، سهای که بزرگ و بزرگتر میشود؛ امروز میآید سراغ من، فردا سراغ تو، پسفردا سراغ آنها و یکهو سراغ همهمان.
این روزها داریم خرمای اولین سالگرد ورود ویروس کرونا به کشور را در ظرف غموغصههایمان میچینیم که ویروس انگلیسی از راه رسیده تا سالگرد اولی بشود نقطه آغاز دومی.
این همان ویروسی است که به گفته وزیر بهداشت، مقتدرترین نظامهای بهداشتی و درمانی اروپا را به زانو درآورده و حالا آمده است سراغ ما.
درباره تعداد مبتلایان به گونه جدید کرونا حرف و حدیث زیاد است. دیروز یک منبع مطلع در گفتوگو با ما به عدد ۱۳ اشاره کرد.
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا اما به عدد ۹ ؛ وزیر بهداشت هم عدد ۱۲ را تایید کرد که هفت نفرشان متعلق به تهرانند. از تهران تا آبیک، از قزوین تا کاشان، معلوم است که ویروس جهشیافته انگلیسی در حال چرخیدن در کشور است و ایرانگردیاش را آغاز کرده، طوری که شاید سفرش را به نیمه رسانده باشد و زنگ خطر، تازه برای ما به صدا درآمده باشد، چون فرید نجفی، معاون تحقیقات وزیر بهداشت گفته است قطعا تعداد موارد ابتلا به این ویروس در کشور از تعداد اعلامشده بسیار بیشتر است و ویروس کرونای انگلیسی در همه مناطق پراکنده شده است.
حکایت ۳ قربانی
مرور برش آخر زندگی سه قربانی ویروس جهش یافته انگلیسی در کشور، مرور جولان این ویروس در کشور است؛ ویروسی که به جاهایی سرک کشیده و سراغ آدمهایی رفته که مبتلا شدنشان محل بحث است.
زن ۷۱ساله تهرانی که در یکی از محلات مرکزی تهران تسلیم ویروس انگلیسی شده هیچ سفر خارجی نداشته و با هیچ مسافری هم مرتبط نبوده اما مبتلا و سپس قربانی شده است.
بانویی که در کاشان قربانی شده دو روز قبل با علائم تب و تنگینفس به مرکز درمانی شهید بهشتی مراجعه کرده ولی کمکم با تشدید علائم، نیاز به لولهگذاری تنفسی پیدا کرده اما در نهایت و با سرعتی عجیب مقهور ویروس شده است.
عجیبتر مرد ۴۸سالهای که در آبیک قزوین، آن هم نه در شهر که در روستای حسینآباد آبیک ساکن بوده که مسلما به عنوان کشاورزی روستایی نه سفری خارجی داشته و نه با مسافران از خارج آمده ارتباطی برقرار کرده.
این نکتهای است که رئیس دانشگاه علومپزشکی قزوین آن را تایید کرده و در ضمن از مثبت شدن تست پنج نفر دیگر در این روستا خبر داده که به قرنطینه شدن حسینآباد منجر شده است. باز شدن پای ویروس جهش یافته انگلیسی به روستا یعنی جولان قطعی ویروس در شهر و در نهایت آلوده بودن ایران؛ ایرانی که در آستانه یکساله شدن درگیریاش با کرونا باید در جبهه ویروس جهشیافته انگلیسی هم بجنگد و لابد چندین و چند برابر آنچه که تا به حال متحمل شده، از این ویروس بکشد.
سرانجام، قرنطینه
بندر خمیر در ۷۵کیلومتری غرب استان هرمزگان چند روزی است درگیر شده و سه روستایش به نامهای درواخانی، کیشی و کرمران از دیروز قرنطینه شدهاند. فرماندار گفتهاست علت قرنطینه، افزایش موارد مثبت کرونا در این روستاها بوده و علت افزایش ابتلاها، رفت و آمد کارگران غیربومی بخش کشاورزی به روستاها، مراسم عزاداری و دورهمیهای خانوادگیها و رفت و آمد مردم به شهرهای همجوار همچون بستک.
مناطق بحرانی کرونایی شهرستان شادگان در خوزستان هم قرنطینه شده و بلدوزرها کوپههای خاک را بر سطح آسفالت مسیرهای ورودی بالا آوردهاند تا مانع ورود مسافران و گردشگران شوند.
سرپرست فرمانداری شادگان تایید میکند ورودی شهر دارخوین و روستاهای بوزی و سالمی به این طریق مسدود شده تا حال شادگان که به گفته او بحرانی و جزو مناطق قرمز خوزستان است، از این بدتر نشود.
دراین نقطه از ایران تالارهای پذیرایی، حوزههای علمیه، آموزشگاههای فنی و حرفهای، سالنهای ورزشی، کافهها و چایخانهها، مراکز تفریحی و باشگاههای بدنسازی تا اطلاع بعدی اجازه فعالیت ندارند و نمازجمعه هم برگزار نخواهدشد، دستور جلوگیری از تردد خودروهای حامل کالاهای ته لنجی نیز صادر شده تا ورودیها به شادگان تا جایی که میشود کمتر باشد.
این اتفاقات یعنی قرنطینه، همانی که بقیه کشورهای جهان هم تجویزش میکنند اما نه وقتی که وضعیت بیماری، مرزهای بحران را پشت سر گذاشت و رنگها قرمز تند شد. اما همین که قرنطینه اتفاق افتاده یعنی خطر درک شده، مخصوصا این که تبدیل شهرها از زرد به نارنجی سپس به قرمز زمان زیادی نبرده و این احتمال را باید قوی دانست شاید پای ویروس انگلیسی در میان باشد.
خیز چهارم را باور کنیم
وزیربهداشت معتقد است خیز چهارم کرونا درکشور آغاز شده، حتی باور دارد زنگ خطر جدی برای مدیریت کرونا هم به صدا درآمده. سعید نمکی میگوید سختترین روزهای مدیریت کرونا نیز شروع شده و او که انگلیسیها را به دروغگویی درباره میزان قدرت سرایت ویروس جهشیافته متهم میکند، به همکارانش به صراحت اعلام کرده این ویروس هم قدرت سرایتش چند برابر است و هم قدرت بیماریزایی و مرگ و میرش.
ظاهرا او از روز دهم دی ماه که قلم به دست شده و نامهای نگاشته و در آن ورود خیز سهمگین بیماری را پیشبینی کرده، امروزمان را میدیده اما این که چرا بیشتر از یک ماه دست روی دست گذاشتهشده تا ویروس انگلیسی وارد کشور شود و ویروس چینی دوباره سربرآورد، سوال اساسی ماست.
سخنگوی ستاد مقابله با کرونای استان البرز که تا امروز یک قربانی ویروس جهشیافته داشتهاست، تاکید دارد قدرت سرایت و خطر ویروس انگلیسی به مراتب بیشتر از ویروس کنونی است و نسبت به درمان نیز بیشتر مقاومت نشان میدهد. رئیس دانشگاه علومپزشکی قزوین که یک قربانی ویروس انگلیسی فعلا به نامشان ثبت است نیز قدرت سرایت این ویروس جهشیافته را پنج برابر بیشتر از کرونای معمولی میداند.
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونای کشورمان نیز ویروس جهشیافته انگلیسی را بسیار سرایتپذیر توصیف میکند که بیشتر میل به مبتلا کردن افراد کمسن و سال دارد.
معاون تحقیقات وزیربهداشت نیز به حرکت درآمدن ویروس انگلیسی در کشورمان را تایید میکند و میگوید: مرگ و میر ناشی از آن ۳۰ تا ۷۰درصد بیشتر از کرونای چینی است و شانس بستری شدن افراد را هم زیاد میکند. این درحالی است که رئیس بیمارستان سینا در تهران که درگیریاش با کرونا یکساله شده، میگوید پیک بعدی کرونا میتواند همراه با ویروس انگلیسی باشد. در حالی که خطر انتشار این نوع ویروس پنج برابر و مرگ و میر آن سه برابر بیشتر است و خطر را تا ۱۵برابر بالاتر میبرد.
مسعود مردانی، عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا نیز میگ: از حدود دو هفته قبل در مورد افزایش موارد جدید ابتلا به کرونا هشدار داده بودیم و در شهر تهران نیز به وضوح شاهد افزایش ابتلای شدید به بیماری هستیم.
اینها همه یکصدا میگویند خیز چهارم کرونا در کشور آغاز شده و ویروس انگلیسی نیز چاشنیاش شده تا اگر ما غفلت کنیم شب عیدمان عزا شود.
آنها که سفر میروند و کل میکشند
در زرقان استان فارس ۱۵نفر از مهمانان یک عروسی در حالی که مشغول خوش و بش و کل کشیدن و نقل پاشیدن بر سر عروس و داماد و دست به دست دادن آنها بودند به کرونا مبتلا شدهاند و آمار مبتلایان این شهرستان نوبنیاد در ۲۵ کیلومتری شیراز را به ۱۱۲۵نفر رساندهاند.
اینها کسانی هستند شبیه مسافرانی که به تعبیر خبرگزاری ایسنا، دسته جمعی به دل مرگ میزنند و به تعبیر مدیر یکی از آژانسهای مسافرتی شهرتهران دربحبوحه کرونا و کشت و کشتارهایش تقاضای اجرای تور گروهی دیزین، سفر به کویر و جنوب کشور را دارند، به طوری که هتلهای قشم، چابهار و بوشهر تا هفتم اسفند همگی پر شدهاند و یک هتل خالی سهستاره نیز پیدا نمیشود.
معنی این رفتارها، نگاه بیاعتنای مردم به کرونا، سست شدنشان در رعایت دستورالعملهای بهداشتی و منفعل بودن تصمیمگیران در مواجهه با رفتارهای اجتماعی است، آن هم درحالی که وزیر بهداشت رک و پوست کنده از آغاز موج چهارم کرونا برایمان میگوید و تنها راه مصون ماندن از بیماری را همچنان ماسک زدن، پرهیز از سفر و دورهمی و رعایت بهداشت میداند.
مریم خباز - جامعه / روزنامه جام جم
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد