دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
به گزارش جام جم آنلاین از فارس، «جان بولتون» مشاور امنیت ملی سابق کاخ سفید در یک مصاحبه جدید، از سران حزب جمهوریخواه خواست به «ناز کردن» دونالد ترامپ پایان دهند و به شکست او در انتخابات اذعان کنند.
«فرید زکریا» مجری و کارشناس مطرح «سیانان» با سومین مشاور امنیت ملی کاخ سفید در دولت دونالد ترامپ درباره توئیت روز گذشته رئیسجمهور آمریکا درباره اینکه جو بایدن «پیروز شد چون انتخابات متقلبانه بود»، مصاحبه کرد.
زکریا سوال کرد: «بگذارید از شما درباره توییت دونالد ترامپ سوال کنم؛ توئیتی که به نظر می رسد او اذعان کرده که جو بایدن انتخابات را پیروز شده است البته به نظر او به این دلیل که انتخابات همراه با ادعاهای مربوط به تقلب انجام شد. آیا این هفتمین مرحله از سوگواری است؟ او دارد از مرحله انکار (شکست در انتخابات) عبور میکند و او در نهایت اکنون در نقطهای قرار دارد که این موضوع را بپذیرد؟».
جان بولتون در پاسخ به این سوال گفت: «خوب شاید دقیقا همینطور باشد. به نظر من او در مسیری است که دارد تئوری خودش را در خصوص اتهامها مبنی بر اینکه چطور در انتخابات تقلب شد، چه کسی به او خیانت کرد و از پشت به او خنجر زد، درست میکند. به همین خاطر است که من همیشه این حس را داشتم که او از اتاق بیضی شکل (اتاق کار ریاست جمهوری در کاخ سفید) خارج خواهد شد اما او تا قبل از اینکه آسیبهای زیادی نزند، این اتاق را ترک نخواهد کرد. او سخاوتمندانه منصب را ترک نخواهد کرد و آسیبهای زیادی وارد خواهد کرد، آسیب به دولت خودش که با اخراج مقامهای ارشد شروع شده است، آسیب زدن به دولت آتی بایدن با تاخیر ایجاد کردن در شروع دوره انتقال قدرت و صادقانه بگویم آسیب زدن به حزب جمهوریخواه با این ادعاهای بی اساس مبنی بر اینکه انتخابات را از او دزدیدهاند».
فرید زکریا سوال کرد: «شما گفتهاید که جمهوریخواهان باید به نوازش کردن او (ترامپ) پایان دهند و استدلال کردید که حزب جمهوریخواه ممکن است بهای سیاسی برای این کار بپردازند. توضیح بدهید منظور شما از این حرف چیست؟»
بولتون پاسخ داد: «من به رای دهندگان حزب جمهوری خواه اعتماد دارم و معتقدم که اگر رهبرانشان به آنها توضیح دهند که ترامپ کاملا منصفانه (در انتخابات) باخت و واقعیتها از ادعای او درباره به سرقت رفتن انتخابات حکایت ندارد، آنها آن را قبول خواهند کرد اما اگر آنها فقط صدای دونالد ترامپ را بشنوند، این غیر طبیعی است که افراد حاضر در طیف ما (اعضا و سران حزب جمهوریخواه) با این حرف (با ادعاهای ترامپ) مخالفت نکنند، در آن صورت آنها (رای دهندگان حزب جمهوریخواه) فکر میکنند که حرفهای او درست است و این موضوع پایهای برای بی اعتمادی واقعی به سیستم، بی اعتمادی به صحت فرایند انتخاباتی ما و فرایند قانون اساسی ما ایجاد خواهد کرد. واقعا روسها و چینیها بیش از این خواهان چیز بیشتری نیستند، این واقعا برای حزب جمهوریخواه است و واضح است که این موضوع بسیار اهمیت دارد که کارهایی که ترامپ دارد میکند، به صورت بالقوه برای کشور هم خطرناک است».
مجری و کارشناس سیانان سپس با توصیف بولتون به عنوان یک عضو قدیمی و شناخته شده حزب جمهوریخواه، از او درباره آسیبهایی که اقدامات ترامپ به این حزب و همچنین روند دموکراتیک، وجهه و سیستم قانون اساسی آمریکا میزند، سوال کرد.
بولتون در جواب گفت: «به نظر من او در این چهار سال آسیبهای زیادی وارد کرد و یک دلیل که من برای اولین بار در طول عمر بزرگسالی خودم به یک نامزد جمهوریخواه در انتخابات ریاست جمهوری رای ندادم، هم همین بود. البته من به جو بایدن هم رای ندادم چون به نظر من در مورد خط مشی و سیاستگذاریها (مواضع) او پاسخ مورد نیاز کشور نیست».
وی افزود: «البته این موضوع هم مهم است که رهبران جمهوریخواه با صدای بلند حرف بزنند و این فرایند را برای توضیح دادن اینکه ترامپ نماینده حزب جمهوریخواه نیست، شروع کنند، اینکه بخش اعظم حرفهایی که او زده است، تحریف شده و اشتباه است و اینکه ما میتوانیم به سیستم انتخاباتی مان اعتماد داشته باشیم».
مشاور امنیت ملی سابق کاخ سفید همچنین با اشاره به نتایج انتخابات ریاست جمهوری در آریزونا و جورجیا، ادعاهای ترامپ درباره تقلب در انتخابات را رد کرد.
بولتون گفت: «بیایید به مثال آریزونا و جورجیا را که شما کمی قبلتر زدید، نگاه کنیم. در هر دوی این ایالتها را بایدن در انتخابات پیروز شد، در هر دوی این ایالتها، فرمانداران جمهوریخواه هستند و در هر دوی آنها در مناصب مختلف رهبری ایالت، اعضای حزب جمهوریخواه حضور دارند. آیا واقعا اینطور بوده که همه آنها در روز انتخابات و هفتههای قبل از انتخابات، خواب بودند؟! آنها باید این را بگویند که ما معتقدیم انتخابات به روشی منصفانه و صحیح برگزار شد. ما همین اخیرا وزارت امنیت داخلی را داشتیم که اعلام کرد، همه این داستانها درباره هک رایانهها و الگوریتمهایی که سیستم رای گیری را از بین برد و فاسد کرد، نادرست هستند. به نظر من حقایق خودش دارد به صورت نمایان خودش را نشان میدهد اما به نظرم رهبران جمهوریخواه باید به این واقعیتها اعتبار ببخشند و این موضوع مهمی است. این فقط برای دموکراتها نیست که چنین کاری را انجام دهند بلکه جمهوریخواهان هم باید این کار را انجام دهند و ما به این نیاز داریم که جمهوریخواهان هم حقایق را بگویند، این کار آنقدرها هم سخت نیست».
زکریا سپس به کتاب خاطرات بولتون درباره حضورش در دولت ترامپ به عنوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید اشاره کرد، کتابی که با نام «اتاقی که در آن اتفاق افتاد» منتشر شد و جنجالهای زیادی ایجاد کرد.
این کارشناس و مجری رسانه آمریکایی سوال کرد: «شما در کتابتان گفتید که هدف از تک تک اقدامات ترامپ در صحنه سیاست خارجی به منظور کمک کردن به او برای پیروز شدن در دور دوم ریاست جمهوری بوده است. خوب این، (شکست در انتخابات) باید برای او یک ناامیدی بزرگ باشد؟»
بولتون گفت: «بله به نظر من او شوکه شده و به همین دلیل است که برای مدت طولانی ساکت بوده است، او در (این چهار سال) در زندگی آرمانی خودش زندگی کرده است و طی این چهار سال در این کار موفق بوده اما ویروس کرونا یک واقعیت تراژیک برای او بوده که نتوانست با آن مواجه شود و به نظر او، حالا شکستش در انتخابات هم یک واقعیت تراژیک دیگر بوده است».
وی افزود: «به نظر من او دارد روی این موضوع تمرکز میکند که اگر من انتخابات را باختم، چطور میتوانم در روزهای بعد از مراسم تحلیف جو بایدن، برند خودم را به صورت حداکثری تقویت کرده و توسعه بدهم. به نظر من مخاطره جدید این است، آیا او یک شبکه تلویزیونی خواهد خرید و به توییت کردن ادامه خواهد داد».
زکریا در سوالی دیگر از احتمال توسل ترامپ به اختیارات ریسات جمهوری آمریکا برای عفو کردن مجرمان سوال کرد؛ اختیاری که طبق آن رئیسجمهور میتواند فردی را که در دادگاه به خاطر ارتکاب به جرمی گناهکار شناخته شده، عفو کند.
او از بولتون پرسید: «آیا به اعتقاد شما، او خودش و خانواده اش را مورد عفو (ریاست جمهوری) قرار خواهد داد؟»
مشاور امنیت ملی سابق کاخ سفید گفت: «من حتی در کوچکترین حد هم از این موضوع شگفت زده نخواهد شد (اگر ترامپ خود و خانوادهاش را مورد عفو قرار دهد). من شخصا این اعتقاد را دارم که رئیسجمهور این اختیار و صلاحیت مبتنی بر قانون اساسی را (برای عفو کردن دیگران) دارد. از آنجایی که ترامپ فکر میکند که هنجارها و ملاحظات محدودکننده او نیستند، این موضوع کاملا محتمل است که او چنین کاری انجام دهد اما تنها اظهارنظر من این است که حتی ریچارد نیکسون هم خودش را عفو نکرد».
اشاره بولتون به رسوایی «واتر گیت» در دوره ریاست جمهوری ریچارد نیکسون بود که در نهایت به استعفای او از ریاست جمهوری آمریکا منجر شد.
زکریا در سوال آخر خود پرسید: «به نظر شما در تاریخ از ترامپ به چه نحوی یاد خواهد شد؟»
بولتون گفت: «(در تاریخ از ترامپ) به عنوان یک رئیسجمهور شکست خورده یاد خواهد شد. او هرگز از منظر فلسفی، استرتتژیکی و یا حتی سیاستگذاری فکر نکرده است، تصمیماتی که او اتخاذ کرد و البته به نظرم تصمیمات درست زیادی هم اتخاذ کرد که مبتنی بر محاسبات سیاسی بود، اعلام نامزدی افراد در سیستم قضایی (دیوان عالی و قضات فدرال)، کم کردن مالیاتها و کم کردن قوانین دست و پا گیر در زمینه اقتصادی».
وی افزود: «در صحنه بینالمللی او یک طیف بزرگی از فرصتها را از دست داد چرا که او نمی توانست تمرکزش را به اندازه کافی روی آن موضوعات حفظ کند».
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد