در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دهم و یازدهم آذر 93 کوشکی را از پناهگاه حیات وحش میاندشت در استان خراسان شمالی و دلبر را از پارک ملی توران در استان سمنان به محوطهای قرنطینهشده در پارک پردیسان تهران انتقال دادند. انتقالی که با تبلیغات فراوان مسؤولان وقت سازمان حفاظت محیطزیست درباره احیای نسل یوز آسیایی با اجرای طرح تکثیر در اسارت انجام شد. وعدهای که البته بعد از گذشت پنج سال، هنوز هم محقق نشده و همچنان اجاق کوشکی و دلبر خاموش مانده است.
البته برخی کارشناسان محیطزیست از همان زمان، احتمال موفقیت طرح تکثیر در اسارت یوزپلنگ را پایین میدانستند. آنها تاکید داشتند هنوز در دنیا تجربه موفقی برای تکثیر نسل یوز آسیایی یا همان یوز ایرانی در اسارت حاصل نشده و بعید است چنین طرحی با امکانات محدود سازمان محیطزیست ایران به نتیجه برسد.
ایمان معماریان، دامپزشک حیات وحش از جمله همین کارشناسان است. او کسی است که با وجود داشتن امید اندک به موفقیت طرح تکثیر در اسارت یوزپلنگ، از همان آغاز راه با پیمانکاران این طرح همراه شد. معماریان البته میگوید چند ماهی است از همکاری با پروژه یوزپلنگ آسیایی کنار گذاشته شده است.
این دامپزشک حیات وحش تاکید دارد با وجود تبلیغات برخی مسؤولان پیشین سازمان محیطزیست که از نظر او از روی ناآگاهی اتفاق افتاد، هدف اصلی پیمانکاران پروژه یوز، انجام تحقیقات درباره رفتارشناسی و گرفتن نمونههای ژنتیک از این گونه باارزش طبیعت ایران بود و تلاش برای احیای نسل یوزپلنگ آسیایی از نظر مجریان این طرح در مرحله دوم قرار داشت.
با این حال، معماریان عنوان میکند پیمانکاران پروژه در پنج سال گذشته، برنامههای مختلفی را برای استفاده از ظرفیت کوشکی و دلبر برای تولهگیری از آنها اجرا کردهاند. برنامههایی مثل امکانسنجی جفتگیری طبیعی این دو یوز که با وجود موفقیت اولیه، به دلیل سقط جنین یوز ماده به نتیجه نرسید.
بعد از این اتفاق، مجریان پروژه یوز به سراغ انجام برنامه امکانسنجی لقاح مصنوعی رفتند. برنامهای که هیچگاه نمونه مشابه آن در کشورهای مختلف برای انواع یوزپلنگ به نتیجه نرسیده بود و در کشور ما نیز با وجود صرف
250 میلیون تومان هزینه با شکست روبهرو شد. اتفاقی که به گفته معماریان، وقوع آن باعث شد مسؤولان سازمان محیطزیست برنامههای مختلف برای تکثیر در اسارت یوزپلنگ آسیایی را متوقف کنند.
دلبر سفر میکند
چند ماهی است خبر جدیدی از یوزپلنگهای پارک پردیسان به گوش نرسیده است، اما مسؤولان سازمان محیطزیست تاکید دارند نه فقط طرح تکثیر یوزپلنگهای آسیایی متوقف نشده، بلکه سازمان محیطزیست برنامههای تازهای را نیز برای احیای نسل یوزپلنگهای آسیایی در راه دارد. برنامههایی که شهابالدین منتظمی، مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان محیطزیست در گفتوگو با جامجم جزئیات آن را تشریح میکند.
او در این زمینه اجرای طرح تکثیر در شرایط نیمهطبیعی یا همان تکثیر در نیمهاسارت را به عنوان مهمترین اولویت سازمان محیطزیست برای احیای نسل یوزهای ایرانی معرفی میکند و میگوید: در این طرح قرار است ابتدا محدودهای محصور با وسعت حداقل 5000 هکتار در یکی از زیستگاههای طبیعی یوزپلنگ در کشور ایجاد شود. بعد از آن یک یوز نر و یک یوز ماده را به این محوطه وارد خواهیم کرد.
یوز مادهای که سازمان محیطزیست برای اجرای طرح تکثیر در نیمهاسارت به سراغ دلبر آن میرود، در درجه اول همان دلبر خواهد بود که با وجود پایین آمدن احتمال بارداری آن، طبق گفتههای منتظمی هنوز دامپزشکان به بارداریاش امید دارند. البته اکنون به جز دلبر، یوزپلنگ ماده دیگری نیز در اختیار سازمان محیطزیست قرار دارد. یوز جوانی به نام ایران که حدود سه سال پیش در حالی که توله بود، از قاچاقچیان حیات وحش کشف و به مرکز تحقیقات پارک پردیسان انتقال داده شد. یوزی که از آن به عنوان گزینه جایگزین برای استفاده در طرح نیمهاسارت در صورت باردار نشدن دلبر یاد میشود.
به جز تعیین یوز ماده، دو نکته مبهم دیگر نیز باید پیش از اجرای طرح تکثیر در نیمهاسارت مشخص شود. ابتدا هویت یوز نر و سپس محل اجرای این طرح. جالب اینجاست که مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان محیطزیست نیز در صحبتهایی که با ما دارد، سعی میکند اطلاعات دقیقی درباره آن به ما ندهد، ولی ما از لابهلای حرفهای او اینطور میفهمیم که احتمالا طرح تکثیر در شرایط نیمهاسارت در همان پناهگاه جنجالی حیات وحش در درهانجیر استان یزد اجرا خواهد شد. جایی که اخیرا سازمان محیطزیست با وجود مخالفت شدید فعالان این عرصه مجوز اکتشاف معدن در آن را صادر کرده است و برخی فعالان محیطزیست معتقدند فنسکشی در آن منطقه دست این سازمان را برای صدور مجوز بهرهبرداری از معدن در این زیستگاه مهم یوز آسیایی باز خواهد گذاشت.
البته منتظمی زیر بار این مساله که لزوما این طرح در همان زیستگاه انجام خواهد شد، نمیرود، اما تاکید میکند حفظ ژن دو یوز نر موجود در پناهگاه حیات وحش درهانجیر برای آنها بسیار مهم است و به همین دلیل این سازمان، «به احتمال زیاد» از این دو برای طرح تکثیر در نیمهاسارت استفاده خواهد کرد.
آنطور که مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان محیطزیست میگوید، اولویت اصلی سازمان متبوع او برای تکثیر یوزپلنگ ایرانی در شرایط نیمهاسارت، باردار شدن یوز ماده با روش جفتگیری طبیعی است. اما اگر این اتفاق نیفتد، مجریان این طرح به دنبال لقاح مصنوعی با استفاده از اسپرم دو یوز نر موجود در درهانجیر و تخمک دلبر یا ایران خواهند رفت. کاری که پیش از این با اسپرم کوشکی نیز انجام شده، اما به نتیجه نرسیده است. اتفاقی که منتظمی دلیل آن را پایین آمدن توان اسپرم کوشکی به دلیل بالا رفتن سن آن میداند و تاکید دارد امیدها برای این که این یوز نر بتواند نسل یوزپلنگهای آسیایی را نجات دهد، روزبهروز کمرنگتر میشود.
فقط 3درصد
رد پای صحبتهای دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان محیطزیست درباره برنامههای این سازمان برای تکثیر یوزپلنگ ایرانی در شرایط نیمهاسارت را میتوان در گفتههای پیشین دیگر مسؤولان نیز پیدا کرد. مثلا حمید ظهرابی بهمن سال گذشته در شرایطی که هنوز بر صدر معاونت محیططبیعی سازمان محیطزیست تکیه داشت، گفته بود «به دنبال این هستیم که با ایجاد یک محیط محصور بزرگ، جمعیت یوزپلنگ را به شکل نیمهطبیعی مدیریت کنیم و تعداد آنها را افزایش دهیم.» یا عیسی کلانتری در آبان 96 یعنی ماههای اول ریاست بر سازمان محیطزیست گفته بود: یوز را در حالت وحش تکثیر کنید. یک منطقه ده هزار هکتاری یا حتی 5000 هکتاری اختصاص دهید تا یوزها تکثیر بشوند و بعد بازشان کنید تا در زیستگاه خود بروند.
البته از همان زمان، برخی کارشناسان محیطزیست همچون ایمان معماریان به مخالفت با این طرح پرداختند. او دلیل مخالفت آن روزهایش با طرح تکثیر در نیمهاسارت را این چنین بیان میکند: از همان زمان هم به دوستان گوشزد کردم از نظر علمی هیچ تضمینی نیست که تکثیر در نیمهاسارت احتمال موفقیت بیشتری از تکثیر در اسارت داشته باشد. چراکه شانس موفقیت طرحهای تکثیر یوزپلنگ در درجه اول به تعداد یوزهای مورد استفاده در آن بستگی دارد، نه فراهم کردن محیط وسیعتر برای آنها. به طور مثال یوزپلنگهای آفریقایی در باغ وحشهای بزرگ دنیا در شرایط اسارت به خوبی تولید مثل کردهاند، چراکه تعدادشان زیاد بوده و البته نسبت نرها به مادهها نیز بیشتر بوده است.
این دامپزشک حیات وحش همچنین معتقد است چون در شرایط اسارت مجریان طرح مدیریت بهتری دارند، شانس موفقیت نسبت به شرایط نیمهاسارت بیشتر خواهد بود. ضمن این که در شرایط اسارت یوزها به صورت دستی تغذیه میشود، اما در نیمهاسارت یوزها باید خودشان شکار کنند. کاری که همواره احتمال موفق نشدن در آن وجود دارد و به همین دلیل ممکن است یوزها در شرایط نیمهاسارت تلف شوند.
البته مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان محیطزیست نیز پایین بودن احتمال موفقیت برای طرح تکثیر در نیمهاسارت را میپذیرد و در این باره میگوید: فقط 2 تا 3 درصد امید موفقیت در این طرح وجود دارد. زیرا یوزپلنگ ایرانی گونهای بسیار خاص با رفتاری بسیار منحصر به فرد است و یوزپلنگهایی که ما اکنون در اختیار داریم نیز در شرایطی بسیار ویژه قرار دارند. ولی ما قصد داریم که حتی پایینترین احتمالات موفقیت را در نظر بگیریم و براساس آن برنامهریزی کنیم، تا در آینده خود را سرزنش نکنیم که چرا فرصت برای احیای نسل یوز ایرانی را از دست دادیم.
منتظمی همچنین میگوید که سازمان محیطزیست در صورت به نتیجه نرسیدن طرح در نیمهاسارت سراغ استفاده از رحم اجارهای یوزهای آفریقایی خواهد رفت. طرحی که از نظر او، احتمال موفقیت در آن نیز بسیار پایین است، زیرا هیچ تجربه جهانی برای تکثیر انواع یوزپلنگ با استفاده از رحمهای اجارهای اتفاق نیفتاده است.
با این حال، براساس سیاست سازمان محیطزیست برای در نظر گرفتن همه احتمالات ممکن برای تکثیر یوزپلنگ، این سازمان در حال مذاکره با چند کشور آفریقایی است تا بتوانند یوز مناسب برای استفاده از رحم آن را وارد ایران کنند. کاری که به نظر میرسد آخرین تیر باقیمانده در ترکش مسؤولان محیط زیست کشور برای احیای نسل یوزپلنگ ایرانی با استفاده از روشهای آزمایشگاهی باشد. روشهایی که البته هیچکدام به اندازه حفظ زیستگاههای طبیعی یوز در گوشه و کنار کشورمان در نجات این گونه در معرض خطر انقراض موثر نخواهند بود.
زیستگاههایی که در سالهای اخیر با جادهکشی، معدنکاوی و دیگر پروژههای عمرانی به شدت تخریب شده است و با وجود این، هنوز سازمان محیطزیست به دنبال صدور مجوز اکتشاف و استخراج معدن در این زیستگاههاست.
محمدحسین خودکار
جامعه
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
بهتاش فریبا در گفتوگو با جامجم:
رضا کوچک زاده تهمتن، مدیر رادیو مقاومت در گفت گو با "جام جم"
اسماعیل حلالی در گفتوگو با جامجم: