پارلمان انگلیس با رای منفی به خروج بدون توافق از اتحادیه اروپا، بوریس جانسون را در وضعیت دشواری قرار داد؛ آیا سرنوشت ترزا می برای جانسون تکرار می‌شود؟

بــوریس در مخمصــه

بوریس جانسون، نخست‌وزیر جدید انگلستان در تمام عمرش هرگز در چنین مخمصه‌ای گرفتار نیامده بود. او که خود یکی از مشوقان خروج انگلستان از اتحادیه اروپا بود، هم‌اکنون در وضعیتی قرار گرفته است که نه راه پیش دارد و نه پس‌. نه قادر به خروج با توافق یا بدون توافق از اتحادیه است و نه راهی در درون کشور پیش پای او گذاشته می‌شود تا دولتش بتواند بر اساس آن برنامه خروج را پیش ببرد. او که قبلا دست به دامن ملکه شد و پارلمان را تعلیق کرد، نه تنها نتوانست از سد پارلمان عبور کند بلکه با مخالفت شدیدتر پارلمان مواجه شد و حتی اکثریت حزب خود را نیز از دست داد. حالا او در یک ناکامی مطلق نمی‌داند استعفا دهد یا ندهد، انتخابات برگزار کند یا نکند، از اتحادیه اروپا خارج شود یا نه و برای نجات خود از این وضعیت دست به دامن چه کسی شود؟
کد خبر: ۱۲۲۷۲۵۲

به گزارش رویترز، بوریس جانسون، نخست‌وزیر انگلیس روز گذشته با بیان این‌که راه حفظ وحدت انگلیس اجرای برگزیت است، افزود: در اجرای برگزیت تعلل نخواهد کرد و در غیر این صورت بهتر است بمیرد! وی همچنین از نمایندگان مخالف دولت در پارلمان خواست از برگزاری انتخابات زودهنگام حمایت کنند. این در حالی است که مجلس عوام بریتانیا چهارشنبه گذشته با طرح خروج بدون توافق این کشور از اتحادیه اروپا مخالفت کرده بود. به دنبال آن مجلس اعیان نیز بر خلاف امید و انتظار بوریس جانسون، نظر مجلس عوام را مورد تایید قرار داد تا بوریس جانسون را بیش از پیش معلق نگه دارد. پیش از این طرفداران طرح نگران بودند نمایندگان هوادار برگزیت در مجلس اعیان با به تاخیر انداختن بررسی طرح، از تصویب نهایی آن و موافقت ملکه با آن جلوگیری کنند.
طناب برگزیت برگردن جانسون
مساله خروج لندن از اتحادیه اروپا یا همان برگزیت اکنون به یکی از مهم‌ترین موضوعات سیاست داخلی و خارجی بریتانیا تبدیل شده است. این مساله هم اکنون ابعادی بسیار گسترده تر از یک مساله سیاسی پیدا کرده و به آزمونی درباره نظام سیاسی بریتانیا و ماهیت آن تبدیل شده است. برگزیت تاکنون یک نخست‌وزیر را مجبور به استعفا کرده و یک نخست‌وزیر دیگر را در بدترین شرایط قرار داده است. حال آن‌که چشم‌انداز روشنی برای آینده نیز دیده نمی‌شود. بوریس جانسون پس از آن که نمایندگان طرح ممنوعیت خروج بدون توافق از اتحادیه اروپا را تصویب کردند، خواستار برگزاری رای‌گیری برای انتخابات زودهنگام شد. اما حزب کارگر که حزب اصلی مخالف دولت محافظه‌کار است و بارها خواستار انتخابات زودهنگام شده بود، این بار اعلام کرد با برگزاری انتخابات پیش از موعد تا زمانی که قانون جلوگیری از برگزیت بدون توافق به اجرا درآید، مخالفت خواهد کرد.
شکست‌های پیاپی جانسون در پارلمان بریتانیا موقعیت سیاسی وی را به‌شدت متزلزل کرد تا جایی که در خبرها آمده بود برادرش جو جانسون نیز از عضویت خود در پارلمان استعفا داده است‌. او که یکی از نمایندگان حزب محافظه‌کار در پارلمان بود، گفت در انتخاب میان منافع ملی یا تعهد به خانواده دچار تعارض شده و به همین دلیل فکر می‌کند وقت آن رسیده تا کسی دیگر کرسی نمایندگی او را بگیرد. وضعیت متزلزل بوریس جانسون حتی مقامات کاخ سفید را هم نگران کرده است به طوری که ترامپ خطاب به خبرنگاران درباره نخست وزیر بریتانیا گفت: «او دوست من است و تلاشِ خود را می‌کند. هیچ شکی در این باره وجود ندارد. بوریس می‌داند چگونه باید پیروز شود. نگران او نباشید.» تحلیلگران همین واکنش انفعالی ترامپ را به وضعیت سیاسی جانسون، ناشی از دغدغه او برای از دست دادن یک متحد جدید و وفادار در لندن توصیف کردند .
حزب کارگر بر سر دوراهی
دو سال است که جرمی کوربین، رهبر حزب کارگر از دولت می‌خواهد انتخابات زودرس برگزار کند. اما چهارشنبه هفته گذشته وقتی دولت از مجلس خواست با برگزاری چنین انتخاباتی موافقت کند، احزاب مخالف پیشنهاد دولت را رد کردند و گفتند اول باید قانون جلوگیری از خروج بی‌توافق به تصویب نهایی برسد. حال که دولت پذیرفته طرح آنها در نهایت تا هفته آینده به قانون تبدیل شود، بوریس جانسون قصد دارد دوشنبه درباره برگزاری انتخابات زودرس رأی‌گیری کند‌. اما به دلیل شکاف در درون حزب محافظه‌کار، وی به رای حزب کارگر نیازمند است و بدون حمایت این حزب به تصویب این طرح در پارلمان قادر نخواهد بود. هم‌اکنون نه‌تنها حزب حاکم در مجلس در اقلیت است، بلکه اکثریت قاطعی از نمایندگان کاملا با برنامه او برای پیشبرد برگزیت مخالفند و می‌خواهند جلوی آن را بگیرند.
تیرهای آخر ترکش
به گزارش بی‌بی‌سی، بر‌اساس قانون انگلستان، برگزاری انتخابات زودرس به موافقت دو‌سوم نمایندگان مجلس نیاز دارد. گزینه دیگری که بعضی از هواداران سرسخت برگزیت پیشنهاد می‌دهند این‌که جانسون درخواست تعویق برگزیت را بدهد، اما برای انجام این کار، او باید از یکی از سران کشورهای عضو اتحادیه اروپا که چندان دل‌خوشی از این اتحادیه ندارد، مثلا ویکتور اوربان، نخست‌وزیر مجارستان بخواهد درخواست او را وتو کند. نخست‌وزیر همچنین می‌تواند برای رسیدن به خواسته‌اش برای برگزاری انتخابات زودرس، خود درخواست رأی عدم اعتماد به دولت را بدهد. اما براساس قانون بین رأی عدم‌اعتماد تا برگزاری انتخابات باید حداقل هفت هفته فاصله باشد. به هرحال کارشناسان می‌گویند اگر جانسون نخواهد شخصا از اتحادیه اروپا تقاضای تعویق کند، یا باید در این فرصت کم (‌تا 31 اکتبر‌) به توافقی برسد که مجلس را راضی کند، یا استعفا بدهد. این درحالی است که جانسون می‌گوید قصد استعفا ندارد. همه اینها نشان می‌دهد که بوریس جانسون، نخست‌وزیر تازه به قدرت رسیده انگلستان به‌‌راستی در یک وضعیت مرگ و زندگی قرار گرفته است.

علی باقری

بین‌الملل

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها