شبکه ماهواره‌ای ایران اینترنشنال از کجا آمده است؟

رد خون و نفت

این روزها درباره شبکه تلویزیونی «ایران اینترنشنال» زیاد صحبت می‌شود. حضور احتمالی مزدک میرزایی، این رسانه تازه‌تأسیس را دوباره بر سر زبان‌ها انداخته و دست‌اندرکاران آن امیدوارند این شوک مثبت که منجر به برخی توجهات به آن شده، ادامه‌دار باشد. اما ایران اینترنشنال چطور شروع به کار کرد و چه کسانی حامی آن هستند؟ این گزارش در پی رسیدن به پاسخ این پرسش‌هاست.
کد خبر: ۱۲۲۳۶۶۵

از لندن برای تهران
ایران اینترنشنال کمی بیشتر از دو سال عمر دارد. در یک اتفاق نسبتا نامتعارف، این‌شبکه ماهواره‌ای تنها 12 ساعت پیش از انتخابات ریاست جمهوری ایران آغاز به کار کرد. تصمیمی که اتفاقی نیست و می‌توان از آن معانی فراوانی برداشت کرد. دفتر مرکزی ایران اینترنشنال در لندن قرار دارد و ادعا می‌کند اولین شبکه 24 ساعته خبری فارسی‌زبان است؛ ادعایی که طبعا با وجود شبکه خبر تلویزیون ایران، از اساس اشتباه است.
یک شبکه ثروتمند
ایران اینترنشنال به وضوح متمول است و این نکته، یکی از اصلی‌ترین ویژگی‌هایی است که به خاطر آن بین اهالی رسانه شناخته می‌شود. این شبکه به تازگی حامی مالی جشنواره‌ای با عنوان «تیرگان» بوده که ایرانیان کانادا برگزار می‌کنند و پوشش رسانه‌ای مفصل این جشنواره را نیز بر عهده داشت. همچنین اهالی توییتر فارسی می‌دانند صفحه رسمی توییتر شبکه ایران اینترنشنال، با پروموت کردن توییت‌های خود از طریق تبلیغات توییتری، سعی در جذب مخاطب دارد. به علاوه گفته می‌شود دستمزدی که این شبکه ماهواره‌ای به کارکنانش می‌دهد، چیزی حدود دو برابر دیگر شبکه‌های ماهواره‌ای است.
رسانه نفتی سعودی
ایران اینترنشنال، همانند چند شبکه مشابه، تلاش دارد تا مستقل جلوه کند و نمایشی مبنی بر بی‌طرفی داشته باشد. اما دقت در سرمایه‌گذاران و حامیان این شبکه، ماجرا را متفاوت می‌کند. بر اساس اعلام رسمی شبکه، یک سرمایه‌دار اهل عربستان سعودی مالک اصلی ایران اینترنشنال است. با این حال بسیار گفته می‌شود که دربار این کشور و مشخصا محمد بن سلمان ولیعهد، در تأمین بودجه این شبکه نقش دارند. گاردین این ادعا را به نقل از منبعی ناشناس تأیید کرد؛ منبعی که بعدها گفته شد، جمال خاشقچی بوده است.
رد خون
طبق گزارشی که روزنامه انگلیسی گاردین درباره این شبکه ماهواره‌ای منتشر کرد، سعود القحطانی، مشاور پادشاهی سعودی، از سرمایه‌گذاران این شبکه است.
حضور او از این جهت بسیار مهم است که پس از رسوایی قتل جمال خاشقچی، روزنامه‌نگار آمریکایی عربستانی‌تبار، سعود القحطانی از تمام مناصب حکومتی‌اش برکنار شد؛ اتفاقی که به وضوح،
رد پای این سرمایه‌دار را در ماجرای به قتل رساندن وی اثبات می‌کند. حتی گفته شد یکی از علل کشته‌شدن خاشقچی، افشای رابطه ملک سلمان، ولیعهد جوان عربستان سعودی با شبکه تلویزیونی
ایران اینترنشنال بوده است.
دست‌اندرکاران تولید شبکه
در فهرست مجری‌ها، سردبیرها و برنامه‌سازهای شبکه ایران اینترنشنال، برخی چهره‌های نسبتا شناخته ‌شده حضور دارند که تلاش کرده‌اند بار محتوایی و جذابیت به برنامه‌های این شبکه تزریق کنند؛ هرچند به گواه کارشناسان رسانه، توفیق چندانی نداشته‌اند.
سردبیر خبر این شبکه، علی‌اصغر رمضان‌پور است که روزگاری معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت اصلاحات بوده است. صادق صبا، حسین رسام و کاملیا انتخابی‌فرد از دیگر دست‌اندرکاران جلوی دوربین شبکه ایران اینترنشنال هستند. برخی مانند محمد منظرپور و نگار مرتضوی نیز قبلا در این شبکه حضور داشته‌اند ولی اکنون از آن جدا شده‌اند. جدایی مرتضوی یک روز پس از گفت‌وگو با سخنگوی گروه تروریستی الاحوازیه در این شبکه رخ داد و گفته می‌شود به دلیل اعتراض به این اقدام نامتعارف بوده است.
آنچنان که خواندید، غالب عوامل این شبکه، پیشتر در بی‌.بی‌.سی فارسی، صدای آمریکا، من‌وتو و یورونیوز مشغول به کار بوده‌اند. کوچ این افراد از رسانه‌هایی به مراتب باسابقه‌تر، بزرگ‌تر و معتبرتر به این شبکه، یکی از دلایلی است که دست‌ودلبازی حامیان مالی ایران اینترنشنال را اثبات می‌کند. تصور کنید صادق صبا که روزگاری در بی‌.بی‌.سی فارسی مدیریت می‌کرده، مجری و گزارشگر یک برنامه در شبکه تازه‌تأسیس ایران اینترنشنال شده است!

مصطفی قاسمیان
خبرنگار

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها