در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
به گزارش جام جم آنلاین از تسنیم ، پدر و مادری که پس از 20 سال با انجام عمل IVF صاحب فرزند شده بودند، پیش از آنکه نوزادشان را در آغوش بگیرند آنها را از دست دادند. این خبر تاسف برانگیز در تاریخ 18 خرداد امسال در شهرستان لارستان، شهر بیرم رخ داد.
این موضوع که با واکنشهای زیاد مردمی همراه بود، سبب شد تا در تاریخ 20 خردادماه علوم پزشکی لارستان پاسخ دهد. مجید اکبرزاده، معاون درمان دانشکده علوم پزشکی لارستان قصور و کم کاری پزشکی را علت فوت نوزادان ندانسته و توضیحاتی در این زمینه ارائه داده است.
واکنش امام جمعه بیرم به ماجرای دوقلوها
با این وجود امام جمعه بیرم در خطبههای نماز جمعه روز 24 خردادماه کم کاری مسئولان بیمارستان را علت فوت این دو کودک عنوان کرد و خواستار برخورد با این موضوع شد. سید حسین زندوی، امام جمعه بیرم در این باره گفته است: مسئولین موظف هستند با همه افرادی که در این حادثه اخیر سهل انگاری کردند برخورد جدی کنند، خون این دو کودک فردای قیامت برعهده آنهاست (بِأَیِّ ذَنبٍ قُتِلَت؟!).
امام جمعه بیرم از تریبون خطبههای نماز جمعه اعلام کرده که « من همین الان اعلام میکنم حاضرم خلع بشوم و بروم کنار اما به درد این مردم رسیدگی کنید».
شرح ماجرای فوت دوقلوهای بیرمی از زبان پدرشان
به گفته وی، ساعت 6 صبح روز 18 خردادماه به دلیل درد همسر باردارم که در هفت ماهگی به سر میبرد به زایشگاه بیرم مراجعه کردم و در زمان تریاژ و توضیح شرایط بیمار به مسئول این امر گفتم که من و همسرم بعد از بیست سال و پس از چهار سقط متوالی از طریق آی وی اف صاحب فرزند شدهایم.
صداقت میگوید: با توجه به حساسیتهای بیان شده و شرایط جسمی همسرم به جای انتقال وی با بالگرد یا آمبولانس، زمان را از دست دادند و با وخامت اوضاع و با نظر پزشک متخصص زنان و زایمان مجبور به انجام عمل سزارین در ساعت 8 صبح شدند.
به گفته این پدر، به دلیل نارس بودن نوزادان و مجهز نبودن بیمارستان بیرم به بخش NICU کودکان ساعت 11:45 دقیقه به لار منتقل شدند آن هم با آمبولاتس فرسوده که پزشک متخصصی نیز همراه آن نبود. در صورتی که فاصله بیرم با بیمارستان گراش و لامرد بسیار کمتر است و اگر تفاهمنامهای با بیمارستانهای مذکور شده بود، شاید این دو بیمارستان کودکان مرا پذیرش میکردند.
صداقت البته این نکته را نیز بیان میکند که از سوی پرستاران و کادر بیمارستان تلاش شد که تماس تلفنی با بیمارستانهای لامرد و گراش انجام شود اما بیمارستانهای مذکور اعلام کردند که ظرفیت پذیرش ندارند.
در میانه راه مرگ یکی از کودکان اعلام میشود اما این پدر هنوز به زنده ماندن کودک دیگرش امید داشت تا اینکه به گفته وی «حوالی ساعت 13 و 30 به لار رسیدیم و در حین نصب دستگاههای ان ای سی ی و با وجود تلاش پرستاران بخش، این نوزادم نیز از دست رفت و من ماندم و مادری که بعد از 7 ماه چشم انتظاری و تحمل سختیهای زیاد و مراقبتهای ویژه باید دست خالی از بیمارستان به خانه باز گردد».
وی تاکید میکند: اگر اقدامی برای تدوین و تصویب یک تفاهم نامه همکاری با بیمارستان لامرد که زیر مجموعه علوم پزشکی شیراز است، شده بود، بعد زمانی یک ساعت و نیمه بیرم - لار به فاصله 15 دقیقه بیرم-لامرد با این تفاهم نامه کاهش مییافت و حتماً جان بسیاری از بیماران از جمله نوزادان من حفظ میشد.
صداقت با اشاره به حساسیت فوقالعاده زایمان همسرش میافزاید: معاونت درمان علوم پزشکی لار پس از عدم اخذ پذیرش از بیمارستان لامرد حتی به خود زحمت نداد تا طی یک تماس تلفنی شرایط حساس را برای «mcmc» شیراز و مسئولین مربوطه توضیح دهد، شاید بتواند آنها را متقاعد کند و پذیرش نوزادان دلبندم را بگیرد.
وی با بیان اینکه ما تلاش متخصص زنان و زایمان را در حفظ جان همسرم ارج میگذاریم و مشکل را در قصور پزشکی نمیبینیم، میگوید: آنچه به عنوان قصور برای ما مطرح است کم کاری مسئولین بهداشت و درمان دانشکده و ریاست بیمارستان است که به جای بررسی و رفع اساسی مشکل با سفسطه بازی میخواهند مردم را در وقوع این حادثه به سمت قصور پزشکی ببرند.
در پی این اتفاقات رئیس بیمارستان بیرم طی نامهای که به امضای معاون درمان دانشکده علوم پزشکی لار رسیده است، از سمت ریاست بیمارستان خلع شده است.
خلع رئیس بیمارستان بیرم برای ارائه خدمات بهتر به مردم بود
وی در ابتدا تاکید میکند که تصمیم بر برکناری دکتر سلطانیه از ریاست بیمارستان مربوط به روز سهشنبه هفته گذشته یعنی تاریخ 21 خردادماه بوده و برای خوشامد یا واکنش به برخی از اظهارات که در روزهای بعد مطرح شده، ندارد. همچنین اکبرزاده بیان میکند که انتصاب و تغییر ریاست از بیمارستان در حوزه اختیارات معاونت درمان دانشکده علوم پزشکی است.
معاون درمان دانشکده علوم پزشکی لار ماوقع را چنین شرح میدهد: « 2 نوزاد نارس یعنی 26 هفته و چند روز بودند و مادر هم چندین مرتبه حاملگی ناموفق داشته است، علاوه بر این این مادر باردار به شبکه بهداشت برای مشکلاتش مراجعه نداشته است و پزشکان متخصص هم به وی گفته بودند که بهتر است در مرکزی مستقر باشید که تجهیزات nicu و مراقبتهای ویژه نوزادان داشته باشد و سعی کنید که اواخر دوران بارداری به جایی که کمبود امکانات است، نروید».
به گفته وی، «مادر باردار ظاهرا برای شرکت در مراسمی به بیرم میآید، که کیسه آبش ساعت 6 و نیم صبح پاره میشود و 7 و 20 دقیقه وارد اورژانس بیمارستان بیرم میشوند. 7 و 25 دقیقه توسط متخصص زنان معاینه میشوند».
اکبرزاده میگوید: «به دنبال این موضوع پرسنل داشتند کارهای اعزام مادر را به لامرد، لار یا جهرم فراهم میکردند که به دلیل سرعت پیشرفت زایمانی مجبور میشوند 8 و 10 دقیقه این مادر را برای سزارین به اتاق عمل ببرند. تیم پزشکی هر 2 نوزاد را به دنیا میآورند و خود مادر هم به دلیل چسبندگیها زیاد در رحم عملش طولانی میشود اما با مهارت متخصص زنان جان مادر کاملا حفظ میشود».
دلایل معاون درمان علوم پزشکی لار در نحوه انتقال نوزادان
معاون درمان دانشکده علوم پزشکی لارستان با تاکید بر اینکه اولویت اول تیم درمان به ویژه در مادران پرخطر حفظ جان مادر است، ادامه میدهد: «اگر با آن وضعیت میخواستند که مادر را اعزام کنند قطعا جانش به خطر میافتاد اما با مهارت متخصص زنان جان مادر حفظ می شوند».
به گفته وی با توجه به شرایط کودکان پذیرش آنان از لار فراهم میشود اما امکان اعزام هلی کوپتر نبوده است چراکه نوزادان به دلیل نارسی ریه پرواز با هلی کوپتر و ارتفاع را تحمل نمیکردند، ضمن اینکه متخصص اطفال مستقر در بیرم تقاضای هلی کوپتر برای انتقال هم نمیکند.
معاون درمان دانشکده علوم پزشکی لار میافزاید: « بیماران بد حال بودند تا ثبات عملیات حیاتی برایشان انجام شده بود، طول کشیده و نهایتا نوزادان حدود 11 و نیم سوار آمبولانس میشوند که به لار اعزام شوند. یکی از نوزادان که بد حالتر بوده 35 دقیقه بعد از حرکت با وجود اینکه عملیات احیا هم انجام شده بود، از بین میرود».
«نوزاد دیگر را در عرض 98 دقیقه به بخش نوزادان لار میرسانند اما به دلیل اینکه بد حال بوده در بدو ورود دچار مشکلات تنفسی و قلبی شده و بعد از اینکه عملیات احیا انجام میدهند، از بین میرود».
اکبرزاده میگوید: پیرو این اتفاقات بلافاصله اکیپ بازرسی به بیرم فرستاده شد، گزارش اولیه گرفته به دلیل حساسیت موضوع هم یک تیم از شیراز اعزام شد و گزارشش به وزارت خانه ارسال شده است.
در نحوه انتقال اشکالاتی دیده میشود
به گفته معاون درمان علوم پزشکی لار، «در حوزه زنان و زایمان و پزشکی قصوری که قابل توجه باشد، نبوده اما در قسمت انتقال بیماران، مدیریت در این زمینه و نحوه برخورد با نوزادان اشکالاتی دیدیم که به معنای قصور نیست اما با عملکرد بهتر شاید شرایط به گونهای دیگر میشد. گرچه نوزادان به دلیل نارس بودن، 26 هفته و 4 روز، شانس زنده ماندنشان اندک بوده است.»
وی از تشکیل جلسهای در تاریخ سه شنبه 21 در دانشکده لار برای بررسی بیشتر این موضوع خبر میدهد که با حضور ریاست دانشکده، افراد درگیر در این زمینه در بیمارستان لار و بیرم و افرادی که در پروسه نقل و انتقالات دخیل بودند تشکیل میشود و نهایتا تصمیم بر خلع دکتر سلطانیه از سمت ریاست گرفته شد.
اکبرزاده میگوید: در بیمارستان علی اصغر بیرم به دلیل اینکه تعداد افرادی که برای گرفتن متخصص اطفال مراجعه میکنند، زیاد است؛ متخصص اطفال آنجا را از سیستم مدیریتی برکنار کردیم تا خدمت درمانی بهتر و بیشتری به مردم منطقه بدهد.
ارجاع پرونده به وزارت خانه برای بررسی بیشتر
معاون درمان علوم پزشکی لار میافزاید: « چون وقتی کسی مدیریت را بر عهده داشته باشد از صبح تا 14 باید پیگیر کارهای اداری و شرکت در جلسات مختلف و ماموریتها باشد. با توجه به اینکه تخصص اطفال یک رشته ماژور است و تعداد بیماران هم زیاد است. ما گفتیم ارائه خدمت درمانی در منطقه محروم مهمتر از کار مدیریتی است و در حضور رئیس دانشکده لار و رئیس بیمارستان هم این تصمیمگیری انجام شد».
وی با تاکید بر علت برکناری رئیس بیمارستان بیرم برای ارائه خدمات درمانی بهتر به مردم از ارجاع پرونده به وزارت خانه برای بررسی بیشتر خبر میدهد تا اگر اشکالات بیشتری داشته، خود وزارت خانه پیگیری کند و مراتب را به اطلاع برساند.
سطح بندی وزارت خانه دلیل عدم تجهیز بیمارستان بیرم به nicu
اکبرزاده در پاسخ به اینکه چرا با وجود مراجعه زیاد به متخصص اطفال در بیمارستان بیرم بخش ویژه کودکان ندارد، گفت: وزارت خانه طبق سند چشم انداز 1404 بحثی به نام سطح بندی دارد یعنی هر خدمتی با توجه به جمعیت، تعداد نفرات تحت پوشش و فاصله مراکز به یک بیمارستان واگذار شده است.
معاون درمان علوم پزشکی لارستان بیان کرد: چون بخش nicu به لامرد تعلق گرفته و بیرم در سطحبندی شامل بخش مراقبتهای ویزه کودکان نبوده در واقع مجوز از سوی وزارت خانه داده نشده وگرنه ما درخواست داده بودیم به دلیل سطح بندی وزارت خانه است که کار درستی نیز است.
وی در پاسخ به این سوال که در این ماجرا با بیمارستان لامرد تماس تلفنی گرفته شده و گفته ما جا نداریم؛ در چنین شرایطی چه باید کرد، افزود: باید بیمار با توجه به شرایطش در مرکزی قرار بگیرد که مجهز است و در این ماجرا ابتدا جابهجایی مادر به دلیل پیشرفت سریع زایمان کار غیر منطقی بوده و متخصص زنان تصمیم درستی برای زایمان مادر گرفته بوده است.
اکبرزاده تصریح کرد: پس از آن واحد mcmc ما هم تماس گرفته بوده اما بیمارستان لامرد بیش از ظرفیت مریض داشته و تنها لار بوده که نزدیک بوده است که جهت انتقال کارهای لازم انجام شده بوده است.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت