در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در برخی از شهر های ایران، محله هایی وجود دارند که قدیمی اما زیبا هستند. بسیاری از ما هنگامی که برای سفر برنامه ریزی می کنیم، همزمان با رزرو هتل و بلیط و سایر مقدمات سفر، جاذبه های فرهنگی و تفریحی مقصد را نیز بررسی می کنیم. محله چهارباغ، اسم آشنایی برای اصفهانی ها و همه آنهایی است که به اصفهان سفر کرده اند. اما محله ای با همین نام، در مشهد هم وجود دارد که جزء یکی از قدیمی ترین محله های مشهد است. این منطقه در اوایل دهه بیست، از بهترین محله های مشهد بوده است.
عدد چهار، در هنر و معماری ایران باستان، بسیار مورد استفاده بوده است. ۴ عنصر اصلی حیات، برای ایرانیان جنبه ای نمادین داشته است. در میان باغهای ایرانی، گروهی از باغها که با معابر و گذرگاهها به چهار قسمت تقسیم شده اند را چهارباغ مینامیدند.
چهار باغ مشهد
این محله از قدیمی ترین بخش های شهر است. گردشگران و مسافرانی که علاقه مند به بافت قدیمی هستند، از بازدید این محله لذت خواهند برد. قدمت این محله به دوره تیموری برمی گردد. این محله در ابتدا، محله ای اشراف نشین بوده است. این محله خانه هایی بسیار بزرگ داشته است که معمولا عروسی ها، میهمانی ها، مراسم روضه خوانی و سوگواری در آن جا برگزار می شده است. این خانه ها دارای حوضخانه، درشکه خانه، اصطبل و درختان سر به فلک کشیده هستند. این بافت قدیمی شامل خیابان جم، خیابان جنت، ارگ، خانه کوزه کنانی، حمام و مسجد شاه، کوچه عدلیه و چهار طبقه است.
تاریخچه چهارباغ مشهد
بر اساس تاریخ، تغییر و تحولات اساسی در مشهد در پی مهم ترین سفر شاه عباس به مشهد در حدود سال 1016هـ. ق اتفاق افتاد. برخی از خیابان بندی ها، ایجاد سیستم های آبرسانی و تغییرات در سیستم شهری مشهد پس از این سفر شکل گرفت. شکل گیری خیابان چهارباغ هم همزمان با این سفر شاه عباس آغاز شد.
دسترسی به محله چهارباغ مشهد
محله قدیمی چهارباغ از سمت غرب با خیابان آزادی، از شرق با مجموعه تجاری آستان مقدس، از شمال به بالا خیابان، کوچه چهار باغ و کاروانسرای ملک و از جنوب با بازار بزرگ، مسجد ازبک ها، کوچه ارگ، کوچه شوکت الدوله و کوچه پنجه منتهی می شود.
این محله پیش از ایجاد محله های جدید، محل استقرار حاکم و بزرگان شهر بوده است. کوچه هایی قدیمی با نام های قدیمی مانند شوکت الدوله که دارای بناهایی باستانی هستند، گردشگران زیادی را به سوی خود جذب می کنند.
ساختمان کنسولگری آمریکا، متعلق به حدود 200 سال پیش نیز در این محل قرار دارد. هتل کیانا مشهد یکی از هتل هایی است که در نزدیکی این منطقه قرار دارد و دسترسی از این هتل به محله چهارباغ، به راحتی صورت می گیرد.
چهارباغ اصفهان
یکی دیگر از چهارباغ های ایران، چهارباغ اصفهان است. خیابان چهارباغ اصفهان، خیابانی است پر از درختان نارون و چنار و فضایی دلباز و سرسبز و نیمکت هایی که شما را به استراحتی دلپذیر دعوت می کنند. چهارباغ یا چارباغ اصفهان، خیابانی بلند است که شامل چهار باغ بالا، چهار باغ عباسی و چهار باغ پایین می شود. چهار باغ بالا از حوالی کوه صفه و دروازه شیراز آغاز میشود و تا زایندهرود امتداد دارد. در میانه آن سیوسه پل قرار گرفته که نقطه اتصال چهار باغ بالا به چهار باغ عباسی است.
تاریخچه چهارباغ اصفهان
چهارباغ عباسی و چهارباغ بالا پس از تعیین اصفهان به عنوان پایتخت ایران در زمان شاه عباس اول و به دستور وی ساخته شد. در دورهی صفویه این خیابان تا زاینده رود، مملو از باغهای باشکوه بوده است. حق گردش در باغها و استفاده از میوه های آنها نیز همگانی بوده است. در سمت غرب خیابان، باغهای تخت و تاکستان قرار داشتند و در سمت شرق هم باغهای بلبل، توت و درویشان بوده است.
توصیف چهارباغ عباسی در متون تاریخی عصر صفوی دیده می شود که از میان میتوان به تاریخ عالم آرای عباسی نوشته اسکندربیگ منشی اشاره کرد.
دسترسی به خیابان چهارباغ اصفهان
چهار باغ عباسی از زایندهرود آغاز میشود و در ادامه به دروازه دولت می رسد. از دروازه دولت تا میدان شهدا هم چهار باغ پایین نامیده می شود. در چهارباغ پایین و در فاصله میان خیابان آمادگاه و انقلاب، سینما چهارباغ قرار دارد که اغلب محل برگزاری جشنوارههای فیلم کودک است.
تبدیل شدن چهارباغ به خیابان، به دوره پهلوی برمی گردد. چهارباغ پایین هم در این دوره ساخته شد، اما به تدریج همه چیز تغییر کرد و به شکل کنونی در آمد.
قطعا دیدنی های شهر اصفهان کم نیستند و هر کدام از جاذبه های آن، ارزش بازدید کردن را دارند.
هتل عباسی اصفهان، یکی از هتل هایی است که در خیابان چهارباغ قرار دارد و می توانید جهت اقامت در اصفهان و بازدید از این خیابان، جهت رزرو هتل و بازدید از جاهای دیدنی اصفهان، روی این هتل حساب کنید. از این هتل، دسترسی به بسیاری از جاذبه های توریستی اصفهان به راحتی صورت می گیرد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد