به گزارش جامجم آنلاین ، محمدرضا کارگر مدیرکل موزههای سازمان میراث فرهنگی کشور در گفت و گو با جامجم آنلاین عنوان کرد: وقتی ما یک روز را تعیین را برای موزه می کنیم، همه مردم دنیا در رابطه با موزه ها در آن روز امتیازات ویژه ای دارند این یعنی اینکه با موضوع بسیار پراهمیتی روبرو هستیم.
کارگر گفت: موزهها مهم ترین پدیده فرهنگی بعد از رنسانس در غرب محسوب میشوند و از جایگاه بسیار ویژه ای در توسعه همه علوم و همه وجوه زندگی انسان برخوردار هستند. تصور کنیم که اگر موزهها به وجود نمی آمدند الان در چه وضعیت فرهنگی به سر می بردیم. قطعا آن وضعیت بسیار اسف بار میشد و هیچ چیزی از تمامی هنرها ، بناها و دستاوردهای انسان در طول چند هزار سال حیات در کره زمین نداشتیم. این موزهها بودند که موجب شدند تا با یک نگاه ویژه به آثار به جای مانده اعم از ملموس و غیرملموس توجه کنیم.
مدیرکل موزههای سازمان میراث فرهنگی کشور افزود: ما امروز دارای گنجینهای بسیار غنی هستیم و برخی از موزهها بیش از 200 میلیون شی را در اختیار دارند و این مسئله بسیار با اهمیتی تلقی میشود.
این مقام مسئول ادامه داد: بیست و هشتم اردیبهشت ماه روز جهانی موزه است؛ باید ببینیم این موضوع چه تاثیری بر روی خود موزهها دارد. در این روز گفتوگوهای زیادی در رابطه با اهمیت موزهها انجام می شود. مردم توجهی جدی به موزهها دارند و به این موضوع فکر می کنند، آن را به چالش میکشند و نقد میکنند. همه اینها فرصت بزرگی است تا موزهها بتوانند وضعیت بهتری را پیدا کنند و خودشان را بشناسند و البته مسئولیت و رسالتی را که در جامعه به دوش دارند با آگاهی بیشتری انجام بدهند.
وی بیان داشت: ما به بیست و هشتم اردیبهشت ماه بسیار اهمیت میدهیم. هر موزهای تلاش میکند تا خدماتی ویژه داشته باشد و اتفاقی خاص را درون مجموعه خودش به وجود بیاورد. توجه مردم باید به سمت موزهها بیشتر شود.
کارگر در ادامه گفت: در روز جهانی موزه ، هر سال یک شعار در نظر گرفته میشود. موزهها تلاش می کنند در سال پیش رو نسبت به تحقق این شعار اقدام کنند. امسال شعار این است که موزهها به عنوان کانونهای فرهنگی نسبت به برخورد با سنتها باید مورد توجه قرار بگیرند. این شعار بسیار مهم است.
مدیرکل موزههای سازمان میراث فرهنگی کشور اذعان داشت: ما بحثی را به نام سنت داریم و در کنار آن شاهد مدرنیزه هم هستیم. در واقع میخواهیم نشان بدهیم موزهها چگونه میتوانند پلی بین سنت و مدرنیزه ایجاد کنند و چگونه میتوانند جامعه امروز را از دستاوردهای پیشین و از مجموعه سنتها آگاه بسازند و چگونه اینها در کنار هم میتوانند زمینه توسعه پایدار را فراهم کنند.
وی یادآور شد: در کنار این شعار که برای امسال در نظر گرفته شده است تلاشها و فعالیتهای مختلفی در هر موزهای نسبت به موضوع خودش و جامعه انجام خواهد داد. نکته بسیار مهم دیگر این است که موزهها امروز به موضوعات اجتماعی توجه ویژهای دارند و چالش ها و دغدغه های جامعه را مد نظر میگیرند.
این مقام مسئول خاطرنشان کرد: حتی دغدغه دولتها هم برای آنها مهم است؛ مثلا اگر در یک جامعه بحث هویت یک موضوع مهم شمرده میشود و دغدغههایی را پشت سر خود رقم زده است، موزهها رسالت دارند تا در رابطه با بحث هویت کاری جدی انجام بدهند. اگر نسبت به وحدت ملی کاری باید انجام شود قطعا موزهها میتوانند در این زمینه پرتلاش باشند.
کارگر گفت: اگر در یک جامعه باید امید تزریق شود ، موزهها میتوانند نقش بسیار بارزی در این رابطه داشته باشند و یا اگر جامعه «انگیزه» را میطلبد باز هم موزهها نسبت به این موضوع میتوانند تاثیرگذار باشند.
مدیرکل موزههای سازمان میراث فرهنگی کشور اظهار داشت: تمامی موضوعات اعم از اقتصادی، سیاسی ، فرهنگی، اجتماعی و غیره میتوانند در موزهها مطرح شوند و در واقع نقش جلودار دیپلماسی فرهنگی را ایفا میکنند.
این مقام مسئول در ادامه گفت: همین اکنون موزهها در سطح جهان با برگزاری نمایشگاههای مختلف این نقش را به بهترین شکل ممکن ایفا میکنند. این موضوع تاثیر زیادی بر افکار جهانی دارد و نگاه مردم را به ایران تغییر می دهد و از سویی پنجرهای را به روی مردم در رابطه با فرهنگ، هنر و تمدن چندین هزار ساله کشور باز میکند.
وی افزود: این رویه گفتمانی را در رابطه با تمدن و صدها موضوع دیگر رقم میزند. موزهها نقشی بسیار جدی دارند و دغدغه های یک جامعه را کم میکنند. نقش تاثیرگذار موزهها در همه عرصهها غیرقابل کتمان است؛ آنها از گذشته حفاظت میکنند و پژوهشهای زیادی در این رابطه انجام می شود. اینها وظایف ذاتی یک موزه است.
مدیرکل موزههای سازمان میراث فرهنگی کشور ادامه داد: برگزاری جشنوارهها، نمایشگاهها، سخنرانیها و موضوعات مرتبط با انتشارات و پژوهشی و صدها موضوع دیگر همواره در دایره رسالتهای دایمی موزهها قرار دارد.
کارگر یادآور شد: موزهها در واقع کانونی برای آموزش هستند؛ نقش آموزشی موزهها بسیار مهم است و ارتباط با نهادهای آموزشی مثل مدارس و آموزشگاه و ... حائز اهمیت قرار دارد و در مجموع موزهها تلاش میکنند تا سطح آگاهی های مردم را نسبت به موضوعات مختلف افزایش بدهند.
این مقام مسئول خاطرنشان کرد: در حال حاضر بیش از 680 موزه فعال در کشور برخوردار هستیم و رشد بسیار خوبی را در این زمینه شاهد بودهایم به گونهای که در سالی که پشت سر گذاشتیم تقریبا در هر پنج روز شاهد افتتاح یک موزه بودیم. امروز پیشبینی میکنیم تا دو سال آینده موفق شویم جشن ملی برای افتتاح هزارمین موزه در کشور برپا کنیم و همه موزهدارها و همه مسئولین مرتبط در این باره تلاش میکنند.
وی با تاکید بر تلاش بیشتر برای ایجاد موزه گفت: اداره کل موزههای کشور تلاش میکند تا به افزایش تعداد موزهها کمک کند. ظرفیتهای زیادی در حوزه ایجاد موزه در کشور وجود دارد که باید به همه آنها پرداخته شود و ما سعی خود را میکنیم تا در هر جایی موزه راه اندازی کنیم چرا که تمام خرده فرهنگها باید از سوی موزه حفظ شود.
کارگر با بیان اینکه "زمانی که ما بتوانیم تمامی فرهنگ خود را بشناسیم و آن حفظ کنیم میتوانیم یک جامعه پایدار را تشکیل بدهیم" افزود: رسیدن به توسعه پایدار بدون توجه به دستاوردهای انسان در گذشته امکانپذیر نیست. در کشور ما هم توسعه پایدار باید از درون تاریخ جستجو شود.
وی تاکید کرد: تعداد موزه های خصوصی که در کشور وجود دارد بیش از 140 موزه است. این رشد بسیار خوبی است.
مدیرکل موزههای سازمان میراث فرهنگی کشور گفت: روز بیست و هشتم اردیبهشت بازدید از موزهها برای عموم مردم در سراسر کشور رایگان است و من از همه آنها دعوت میکنم تا از موزههای مختلف بازدید به عمل بیاورند. در این روز دو ساعت به زمان کار موزهها اضافه می شود؛ یعنی تا هشت شب همه موزهها باز هستند.
کارگر اذعان داشت: هر وزارتخانه، سازمان و نهاد موظف است که میراث خودش را حفظ کند. مثلا در رابطه با ورزش دارای یک میراث بسیار عمیقی هستیم و این وزارت ورزش است که باید تلاش کند تا با ایجاد موزه حافظه تاریخی را در رابطه با ورزش نگه دارد. در حوزههای صنعت، کشاورزی و راه و حتی مسکن و در تمامی موضوعات مثلا بحث حفاظتی، امنیتی و ارتش و هر موضوع دیگری که تصور کنیم دارای یک پیشینیه بسیار قوی و گسترده هستیم.
این مقام مسئول عنوان کرد: در کشور 11 هزار سال فرهنگ، تمدن و هنر مستمر داریم و از بالاترین تاریخ در رابطه با انسان و قدیمیترین تمدنها برخوردار هستیم. همه اینها موجب شده در هر حوزهای دارای یک ژرفای بسیار مهمی باشیم.
وی تصریح کرد: از همه وزارتخانهها و دستگاهها دعوت میکنم با ایجاد موزههای تخصصی نسبت به حفظ میراث خود تلاش و مردم را با موضوعات خودشان آشنا کنند. وقتی موزهای ایجاد می شود در واقع از مردم دعوت می شود تا با بخشی از تاریخ آشنا شوند. راهاندازی موزه به موفقیت همان دستگاه و وزارت خانه نیز کمک میکند.
مدیرکل موزههای سازمان میراث فرهنگی کشور در پایان گفت: ما بدون شناخت از گذشته و دسترسی به دستاوردهای پیشنیان و البته خطاها و آزمایشهای آنها نمیتوانیم برای امروز و فردای خودمان برنامه مناسب برای رسیدن به توسعه پایدار تدوین کنیم.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی عیدانه با نخستین مدالآور نقره زنان ایران در رقابتهای المپیک
رئیس سازمان اورژانس کشور از برنامههای امدادگران در تعطیلات عید میگوید
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با دکتر محمدجواد ایروانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شد