در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
حجتالاسلام محسن غرویان، در گفتوگو با جامجم آنلاین با اشاره به تاسوعا و عاشورای حسینی و شروع آن از زمان شهادت امام حسین (ع)، تصریح کرد: در بعضی از روایات آمده است که انبیاء پیش از ایشان، بهعنوان خبر غیبی به پیروان خود واقعه تاسوعا و عاشورا را اطلاعرسانی کرده و در روایتها بههرحال آمده که آنچه مسلم و قطعی است ازنظر تاریخی تاسوعا و عاشو
را از زمان به شهادت رسیدن امام حسین (ع) مطرحشده است. ریشه عاشورا کلمه «عشر» به معنی «ده» است، عاشورا دهم محرم و روز شهادت حضرت ابیعبدالله الحسین (ع) است.
وی ادامه داد: تاسوعا در تاریخ شیعه، نهم محرم است و ریشه آن
کلمه «تسع» به معنی 9 است؛ از امام صادق (ع) روایتشده که فرمود: « تاسوعا روزی است که حسین (ع) ویارانش در آن روز در کربلا محاصره شدند و سپاه شام پیرامونش حلقه وار گردآمده او را از حرکت بازداشتند و پسر مرجانه و عمر بن سعد در آن روز شادمان که لشکری انبوه، به اختیاردارند و حسین (ع) ویارانش را ضعیف شمردند و یقین کردند که دیگر حسین ، یار و یاوری ندارد و مردم عراق به مدد او نخواهند آمد».
استاد حوزه علمیه قم در ادامه گفت: مقام شامخ و باعظمت حضرت ابوالفضل العباس (ع) فرزند رشید امیرالمؤمنین (ع) و موقعیت خاص ایشان باعث شده است تا یک روز (تاسوعا) بهعنوان یادبود ایشان قرار گیرد.
وی با اشاره به واقعه عاشورا و دهه اول محرم بیان کرد: اصل واقعه این بوده است که پس از پیامبر اسلام(ص)، اختلافهایی بین جامعه اسلامی و مردم بر سر اینکه خلیفه و حاکم در جامعه چه کسی است، درمیگیرد و جریانات پیدایش شیعه و اهل سنت اتفاق میافتد. مسیر خلافت و حکومت، از خاندان پیامبر به امام علی (ع) و فرزندان ایشان، جدا شد و بنیامیه بر سرکار آمد و حکومت را در دست گرفت.
غرویان ادامه داد: امام حسین (ع) معترض بودند. چراکه ایشان خلافت یزید و معاویه را قبول نداشتند و برای مردم سخنرانی میکردند و بیانیه میدادند همچنین اعتراضهایی نیز داشتند. کمکم مردم بهسوی امام حسین گرایش پیداکرده و به ایشان علاقهمند میشوند و حاکم وقت آن زمان یزید بن معاویه از سوی حسین بن علی(ع) احساس خطر میکند.
این استاد حوزه در ادامه گفت: یزید از امام حسین(ع) میخواهد که سکوت کند و در مقابل حکومت تسلیم باشد اما امام حسین قبول نمیکنند و درگیری فیزیکی آغاز میشود. در حادثه کربلا اوج درگیری اتفاق افتاده و امام حسین را به شهادت میرسانند همچنین خاندان ایشان را اسیر میکنند و به مقر حکومت میبرند.
وی بابیان اینکه در دهه محرم، از روز اول اتفاقهایی در کربلا میافتد، بیان کرد: امام حسین(ع) در کربلا توسط نیروهای حکومت یزید متوقف میشوند، جلوی ایشان را بسته و عرصه را برایشان تنگ میکنند.
غرویان افزود: حال یزید نیروهای نظامی خودش را گسیل میکند که یا امام حسین(ع) را دستگیر کنید یا به شهادت برسانید. روز هشتم و نهم و دهم اتفاقات سخت شده و جنگ درمیگیرد. دهه محرم درواقع روزهای مقدماتی و نهایی آن حادثه جنگ و درگیری بین امام حسین و سپاه یزید است.
وی تصریح کرد: در فرهنگ شیعی به خاطر واقعه شهادت امام حسین علیهالسلام روز عاشورا عظیمترین روز سوگواری و ماتم بهحساب میآید.
نسترن نعمتی/جام جم آنلاین
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد