به گزارش جام جم آنلاین از فارس، سید عباس عراقچی امروز (چهارشنبه) با اشاره به اینکه اصول جمهوری اسلامی در روابط خارجی ثابت بوده و هست و در دفاع از ارزش ها و آرمان های ملی و انقلاب اسلامی نشأت میگیرد، اظهار داشت: همواره در پی تامین منافع ملی هستیم و طبیعی است که در شرایط مختلف زمانی، رفتارهای مختلفی اتخاذ شود ولی از مسیر اصلی خارج نخواهیم شد.
وی با اشاره به شرایط جدید ایجاد شده بعد از خروج آمریکا از برجام گفت: این روند اقتضا میکند ما نیز رفتار خود را با این شرایط جدید تنظیم کنیم.
عراقچی همچنین قدرت گرفتن ایران در عرصههای بین المللی و منطقهای را از نتایج برجام خواند و تصریح کرد: این نکته بسیار مهم است که بدانیم فشارهای وارده از سوی آمریکا، به دلیل قدرتمند شدن جمهوری اسلامی ایران است و اگر {تا این اندازه} قوی نبودیم، دلیلی برای اعمال این فشارها بر ما وجود نداشت.
قدرتمندانه در مقابل فشارها ایستادهایم
معاون وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه تاکید کرد: همانطور که در گذشته [با این فشارها] مقابله کردهایم، امروز هم قدرتمندانه ایستادهایم. ضمن اینکه به الگوهای رفتاری و تاکتیک و سیاستهای جدید نیازمندیم و همه این ها طراحی شده است و با همین قدرت نسبت به حرکت جمهوری اسلامی اقدام خواهیم کرد.
عراقچی با اعلام اینکه سیاستها و تاکتیکهای داخلی با شرایط روز تغییر میکند، یادآور شد: در مقطعی با سیاستی خاص وارد مذاکرات شدیم؛ در مقطع فعلی نیز باید سیاستهای خود را با فشارهایی که آمریکا مجددا وارد میکند، تنظیم کنیم.
وی که با رادیو گفتوگو مصاحبه میکرد، با اشاره به تاکیدات رهبری در دیدار سفرا و مسئولان وزارت خارجه با ایشان اظهار داشت: سیاست ما با شرق و غرب همه جانبه است؛ به جز یکی دو [رژیم و] کشور معدود، با همه کشورها در تعامل هستیم و تصور میکنیم خنثی کردن تلاشهای آمریکا در مقابله با جمهوری اسلامی ایران، اقتضا میکند ما نیز یک حرکت جهانی علیه سیاستهای آمریکا اتخاذ و تعاملات ویژهای را با مجموع کشورهای دنیا برقرار کنیم.
عراقچی از طراحی و اجرای سیاست خارجی چند بعدی و فراگیر کشورمان سخن گفت و در این باره توضیح داد: به استناد توافقات دهه ۵۰ میلادی با آمریکا، شکایتی علیه این کشور به دیوان بینالمللی دادگستری لاهه انجام شده است [چراکه] بر اساس آن توافق، اعمال مجدد تحریمها خلاف قانون است.
وی افزود: دادگاه لاهه ابتدا باید صلاحیت خود را تشخیص داده و بعد وارد محتوا شود. این پروسه طولانی خواهد بود و [البته] در نهایت هر تصمیمی گرفته شود، از منظر حقوق بین الملل الزام آور نیست.
عراقچی در ادامه خاطرنشان کرد: ما با این منطق [به بحث شکایت] وارد نشدیم که حتما در دادگاه لاهه اثبات محکومیت آمریکا را بگیریم و بعد آمریکا مجبور به حرکت شود؛ در حقیقت [این کار] برای نمایاندن حقانیت جمهوری اسلامی ایران به جامعه بین الملل است و جمهوری اسلامی ایران در این مسیر به تعهدات خود پابند بوده و طرف خلاف کار و بدعهد، آمریکاست.
وی این پروسه را منجر به فشاری سیاسی و روانی بر آمریکا دانست و افزود: چیدمان حقوق بینالملل به گونهای است که نمیتوان کشوری مثل آمریکا را در دادگاه محکوم و مجبور به اجرای احکام کرد؛ اما فشارهای ناشی از [این حرکت] موثر خواهد بود.
عراقچی اظهار داشت: آمریکا هجمه جدیدی را آغاز کرده و ما هم باید هجمهای را در مقابل شروع و مقاومت کنیم تا از دور جدید فشارها عبور کنیم و بنده مطمئن هستم که چنین خواهد شد؛ اگر انسجام داخلی خود را همچون گذشته حفظ کنیم.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه بر لزوم حفظ انسجام تاکید کرد و گفت: بر اساس رهنمود مقام معظم رهبری، با مجموعه کشورها در شرق و غرب ارتباط و تعاملات خود را خواهیم داشت؛ به غیر از دوسه کشوری که به دلایلی که همگان از آن اطلاع دارند.
عراقچی ادامه داد: سیاست ما تمرکز بر همه مناطق جغرافیایی بوده و منافع ملی خود را ملاک قرار میدهیم و در هر گوشه دنیا، به دنبال منافع ملی خود خواهیم بود و سعی میکنیم این منافع را تامین کنیم.
جلسات استماع دیوان بینالمللی دادگستری در خصوص صدور قرار موقت در پروندۀ نقض عهدنامه 1334 مودت، روابط اقتصادی، و حقوق کنسولی بین کشورمان و ایالات متحده آمریکا از روز دوشنبه پنجم شهریور 1397 در شهر لاهه در کشور هلند آغاز شد.
آنطور که دیوان اعلام کرده، ۴ نشست در ۴ روز متمادی (از ۵ الی ۸ شهریور) در لاهه برگزار میشود تا درخواست ایران برای صدور قرار موقت علیه آمریکا را بررسی کند.
امروز و فردا (چهارشنبه و پنج شنبه) نیز به ترتیب نمایندگان و وکلای جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده، استدلالها و نظرات تکمیلی خود را ارائه میکنند. در روزهای بعد نیز، قضات دیوان بینالمللی دادگستری وارد شور شده و رای خود را در خصوص درخواست ایران به صدور قرار موقت در فاصله چند هفته آینده صادر خواهند کرد.
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه روز دوشنبه 25 تیر ماه در صفحه توئیتر خود از شکایت ایران از آمریکا به دیوان بین المللی دادگستری خبر داد و نوشت: «امروز ایران شکایت خود از ایالات متحده برای برقراری مجدد و غیرقانونی تحریمهای یکجانبه را تسلیم دیوان بینالمللی دادگستری کرد. ایران در برابر ضدیت آمریکا با دیپلماسی و تعهدات حقوقی، بر حاکمیت قانون تأکید دارد. ضروری است که با این عادت آمریکا به نقض حقوق بینالملل برخورد شود.»
بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه نیز در تشریح خبر شکایت ایران از آمریکا که توسط وزیر امور خارجه بیان شد، اظهار داشت: به منظور ترمیم و جبران اعمال غیرقانونی آمریکا در وضع تحریم ها علیه کشورمان و احقاق حقوق ملت ایران و پیگرد بین المللی اعمال متخلفانه ایالات متحده، وزارت امورخارجه با مشارکت مرکز امور حقوقی بین المللی ریاست جمهوری و هماهنگی سایر دستگاه های ذیربط، مسئله شکایت از ایالات متحده به دلیل نقض تعهدات بین المللی و مشخصا عهدنامه مودت و روابط اقتصادی و حقوق کنسولی سال 1334 نزد دیوان بین المللی دادگستری را در دستورکار قرار داد و پس از اخذ نظرات وکلا و مشاوران حقوقی بین المللی ایرانی و خارجی، دادخواست نهایی حاوی شکایت جمهوری اسلامی ایران از نقض معاهده مودت در تاریخ 25 تیرماه 1397 به ثبت رسید.
وی افزود: در این شکایت، مستدلا تشریح شده است که تصمیم 8 می 2018 آمریکا در اعمال مجدد تحریم های هسته ای با تعهدات بین المللی ایالات متحده به ویژه مواد 4، 7، 8 ، 9 و 10 معاهده مودت 1334 نیز مغایرت دارد و ایالات متحده ملزم است ضمن توقف این اعمال متخلفانه بین المللی، کلیه خسارات وارده را جبران کند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت